ΥΓΕΙΑ

Τι κερδίζεις εάν γυμνάζεσαι 30 λεπτά την ημέρα

Γυμνάσου για 30 λεπτά την ημέρα και δες διαφορά στο σώμα και την υγεία σου!

 

Σχεδόν το 85% των ανθρώπων κάνει καθιστική εργασία ή έχει καθιστικό τρόπο ζωής. Το ανθρώπινο σώμα σχεδιάστηκε για να κινείται και όταν στερείται την κίνηση τα αποτελέσματα μπορούν να εκδηλωθούν με κακή σωματική υγεία, διαταραχές στη διάθεση και πρόωρη γήρανση. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι η αδράνεια μπορεί να είναι τόσο κακή για την υγεία μας όσο το κάπνισμα, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο χρόνιων προβλημάτων υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου. Η σωματική και ψυχική υγεία εξαρτώνται τόσο πολύ από την άσκηση και η απουσία εκγύμνασης θεωρείται μία από τους 10 βασικούς παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο παγκοσμίως. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι μπορείς να καταπολεμήσεις τους κινδύνους αυτούς με μόλις 30 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης κάθε μέρα.

Γιατί το σώμα μας πρέπει να κινείται

Τα οφέλη της καθημερινής άσκησης που διαρκεί 30 λεπτά, όπως ο μειωμένος κίνδυνος για κάποια νόσο και η αύξηση της οστικής πυκνότητας, μπορούν να μετρηθούν μόνο από το γιατρό σου. Ωστόσο, θα διαπιστώσεις πολλές θετικές αλλαγές εάν γυμνάζεσαι για 30 λεπτά καθημερινά, όπως ενισχυμένη ενέργεια, ένα πιο σταθερό σώμα και ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα:

Ενισχύεις το ανοσοποιητικό σου

Καθώς η μέτρια καθημερινή άσκηση υποστηρίζει την παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων, το σώμα σου καταπολεμά τους ιούς και άλλα παθογόνα πιο αποτελεσματικά, ενισχύοντας σημαντικά την ανοσολογική σου ανταπόκριση.

Νιώθεις καλύτερα

Σύμφωνα με έρευνες 30 λεπτά καθημερινής άσκησης μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σου γιατί η γυμναστική απελευθερώνει ενδορφίνες, τις ουσίες που καταπραΰνουν τα συμπτώματα πόνου και ενισχύουν την καλή διάθεση. Σκόπιμο είναι πάντως να επιλέξεις μια μορφή άσκησης που να ταιριάζει με την προσωπικότητα σου και να σε ευχαριστεί. Ιδιαίτερα ευεργετικές μπορεί να αποδειχθούν και μορφές άσκησης όπως ο χορός που τονώνουν γενικά την ευεξία. Σύμφωνα με στοιχεία της Mayo Clinic η γυμναστική μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική βελτιώνοντας τη διάθεση για τις επόμενες δώδεκα ώρες μετά την άσκηση.

Μειώνεις το στρες

Η τακτική άσκηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση από το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη, που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σου

Εκτός από τη μείωση του κινδύνου για χρόνιες παθήσεις, η κίνηση του σώματός σου αυξάνει την ενέργειά σου και βελτιώνει τη συνολική φυσική σου κατάσταση. Κατά συνέπεια, περισσότερη ενέργεια και ένα πιο λεπτό, υγιέστερο σώμα μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου.

Έχεις περισσότερη συγκέντρωση

Όταν γυμνάζεσαι 30 λεπτά την ημέρα είσαι πιο συγκεντρωμένος στην εργασία, νιώθεις λιγότερο κουρασμένος, βασίζεσαι λιγότερο στην καφεΐνη για να νικήσεις την υπνηλία και να πάρεις ενέργεια και είσαι πιο ικανός να ολοκληρώνεις τις υποχρεώσεις σου καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν γερνάς πριν της ώρας σου

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να επηρεάσει έντονα το ρυθμό με τον οποίο το σώμα σου γερνά. Η αδράνεια επιταχύνει την απώλεια μυϊκού ιστού, μια διαδικασία γνωστή και ως ατροφία, που οδηγεί σε αδυναμία, αυξημένους κινδύνους τραυματισμού και μειωμένο συντονισμό. Γερνάει επίσης τον εγκέφαλό σου συμβάλλοντας στην απώλεια μνήμης.

Είσαι πιο αποτελεσματικός

Η άσκηση για 30 λεπτά την ημέρα ενισχύει την κυκλοφορία, τη μυϊκή δύναμη και την παραγωγή ενδορφινών, βοηθώντας το σώμα σου να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Απλές εργασίες, όπως το περπάτημα στις σκάλες και το πλύσιμο του αυτοκινήτου, μπορείς να τις κάνεις πιο εύκολα εάν γυμνάζεσαι 30 λεπτά την ημέρα. 

Καις λίπος και θερμίδες

Η τακτική άσκηση αυξάνει τη μυϊκή σου μάζα και σε βοηθά να κάψεις το υπερβολικό λίπος.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν γυμνάζεσαι για 30 λεπτά

Πώς 30 λεπτά την ημέρα αλλάζουν:

Τους μυς σου: Διαθέτεις περισσότερους από 600 μυς στο σώμα σου που συμβάλλουν στο 40% περίπου του συνολικού σωματικού σου βάρους. Εάν γυμνάζεσαι, ενισχύεις τους μυς σου, γεγονός που βελτιώνει τη σταθερότητα, την ισορροπία και τον συντονισμό. Μην ξεχνάς ότι οι διατάσεις διατηρούν την υγεία των μυών σου.

Τα οστά σου: Η άσκηση για 30 λεπτά την ημέρα ενισχύει τα οστά κάνοντάς τα πιο ανθεκτικά και πιο πυκνά. Ασκήσεις όπως βάρη, τζόκινγκ, περπάτημα, πεζοπορία και ισορροπίας όπως γιόγκα μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερη πυκνότητα των οστών.

Τους συνδέσμους σου: Η γιόγκα για παράδειγμα ευαισθητοποιεί το σώμα, οπότε δίνεις προσοχή σε κάθε κίνηση. Γνωρίζοντας πώς κινείσαι, αυξάνεις τον συντονισμό και την ισορροπία, προσέχεις τη θέση των αρθρώσεων σου και χαλαρώνεις. Επιπλέον, 30 λεπτά γιόγκα κάθε μέρα ενθαρρύνει την ευελιξία και το εύρος κίνησης, που ενισχύουν την ευελιξία των αρθρώσεων και τη λειτουργία τους.

Τον εγκέφαλό σου: Το περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην «αναγέννηση» των δομών του εγκεφάλου που συνδέονται με τη γνωστική μείωση σε ηλικιωμένους ενήλικες. Εάν εργάζεσαι από το σπίτι ή κάνεις καθιστική ζωή προσπάθησε να βγαίνεις έξω και να περπατάς για 30 λεπτά.

Την καρδιά σου: Σύμφωνα με το British Heart Foundation μπορούμε να αποφύγουμε περίπου 10.000 θανάτους από εμφράγματα κάθε χρόνο εάν παραμένουμε σε φόρμα, οπότε ξεκίνα να γυμνάζεσαι για 30 λεπτά την ημέρα, ξεκινώντας από την ποδηλασία για να βελτιώσεις την υγεία της καρδιάς σου. Η τακτική ποδηλασία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 50%.

Τους πνεύμονές σου: Η αύξηση του ρυθμού βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική σου αντοχή και η άσκηση για 30 λεπτά την ημέρα βελτιώνει τη χωρητικότητα των πνευμόνων σου. Αν για παράδειγμα λαχανιάζεις έχοντας ανεβεί λίγα μόλις σκαλοπάτια, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αναπνεύσεις καλύτερα. Η τακτική άσκηση και ιδιαίτερα η αερόβια άσκηση, σε συνδυασμό με ασκήσεις αναπνοής, είναι μερικοί από τους τρόπους για να το πετύχεις. Επίσης ένας απλός τρόπος για να αυξήσεις την χωρητικότητα των πνευμόνων σου είναι να διατηρείς σωστή στάση σώματος. Η διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος, όχι μόνο σε βοηθά να νιώθεις καλύτερα, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις περισσότερο οξυγόνο. Και ξέρεις πώς μπορείς να αποκτήσεις καλή στάση σώματος; Με το να γυμνάζεσαι 30 λεπτά την ημέρα! Τόσο απλό!