Τι επιβαρύνει τα νεφρά σου όταν ασκείσαι;

Τι επιβαρύνει τα νεφρά σου όταν ασκείσαι;

Έχεις σκεφτεί τι επιβαρύνει τα νεφρά σου; Αυτοί οι 9 λόγοι εξηγούν!

wefit

Τρέχεις μεγάλες αποστάσεις, σηκώνεις πολλά βάρη, δεν ενυδατώνεσαι; Πρόσεχε τα νεφρά σου! Είναι τα όργανα του σώματος που λειτουργούν ως μονάδα καθαρισμού που αποβάλλει κάθε περιττή και επικίνδυνη ουσία από το αίμα. Καθημερινά φιλτράρουν και καθαρίζουν 200 λίτρα αίματος, διατηρούν την ισορροπία των υγρών του σώματος, ρυθμίζουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενεργοποιούν τη βιταμίνη D. Δες τι μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά σου όταν ασκείσαι και πάρε τα μέτρα σου.

1 Ασκείσαι υπερβολικά

Η ραβδομυόλυση προκύπτει από την υπερπροσπάθεια κατά τη διάρκεια της άσκησης, ιδίως σε υψηλές θερμοκρασίες. Στην ουσία καταστρέφονται οι μυικές ίνες και απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Μία από τις πρωτεΐνες που απελευθερώνεται από τα κατεστραμμένα κύτταρα των μυών είναι η μυοσφαιρίνη. Όταν τα επίπεδά της είναι υψηλά εμφανίζεται στα ούρα και είναι σκουρόχρωμα. Σε κάποιες περιπτώσεις η μυοσφαιρίνη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά.

2 Παίρνεις κάποια φάρμακα για να μειώσεις πόνους και πιασίματα

Η αλόγιστη χρήση κάποιων φαρμάκων μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά σου. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, που χορηγούνται συνήθως για τους πόνους στις αρθρώσεις, τα αναλγητικά που συνδυάζονται προκειμένου να είναι πιο ισχυρή η δράση τους και τα ενδοφλέβια αντιβιοτικά επιβαρύνουν τα νεφρά σου.

3 Δεν πίνεις πολύ νερό στην προπόνηση

Η έλλειψη νερού καθημερινά για πολλές ημέρες βλάπτει τα νεφρά κι αυτό επειδή χρειάζονται άφθονο νερό για να αποβάλλουν τις ακαθαρσίες που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη ή λοιμώξεις. Η κατανάλωση αρκετών υγρών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να λειτουργούν τα νεφρά σου σωστά με μία διευκρίνηση: οι ειδικοί συμβουλεύουν να πίνεις όσο νερό χρειάζεσαι και να μην υπερβάλλεις στην ενυδάτωση.

4 Τρως πολλά αλμυρά σνακ για το τρέξιμο

Λίγο αλάτι χρειάζεσαι κυρίως όταν γυμνάζεσαι και τρέχεις. Όμως εάν η διατροφή σου είναι εξαιρετικά υψηλή σε νάτριο αυτό αυξάνει την αρτηριακή πίεση η οποία με τη σειρά της επιβαρύνει την υγεία των νεφρών σου.

5 «Κρατιέσαι» για την τουαλέτα όταν ασκείσαι

Μπορεί να είναι δύσκολο κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης να κάνεις διάλλειμα για να ουρήσεις. Ωστόσο όσοι καθυστερούν να πάνε τουαλέτα το κάνουν με δική τους ευθύνη γιατί αυτό προκαλέσει πίεση, αποδυναμώνει την ουροδόχο κύστη και αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων και πετρών.

6 Καταναλώνεις πολλά γλυκά και ζάχαρη

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν πολλή ζάχαρη και ζαχαρούχα ποτά καθημερινά αυξάνουν την πρωτεΐνη στα ούρα τους, σημάδι ότι τα νεφρά βλάπτονται.

7 Κάνεις στερητικές δίαιτες για να κρατηθείς στα κιλά σου

Εάν ακολουθείς δίαιτες εξπρές ή στερητικές δίαιτες θα παρουσιαστούν ελλείψεις σε βιταμίνες ή ανόργανα άλατα κάτι που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, καθιστώντας τις λοιμώξεις των νεφρών πιο πιθανές.

8 Καταναλώνεις υπερβολική πρωτείνη για να αυξήσεις τους μυς σου

Μια διατροφή με εξαιρετικά υψηλή ζωική πρωτεΐνη αναγκάζει τα νεφρά να εργαστούν πιο πολύ, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική δυσλειτουργία.  Ωστόσο αν γυμνάζεσαι και ακολουθείς την προτεινόμενη δόση πρωτείνης ή κρεατινίνης, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Η δυσλειτουργία των νεφρών αυξάνει την κρεατινίνη (ένα υποπροϊόν της κρεατίνης), αλλά η υψηλή ποσότητα κρεατινίνης δεν βλάπτει τα νεφρά.

9 Πίνεις πολύ καφέ για να αυξήσεις την  απόδοσή σου

Εκτός από τον καφέ, τα αναψυκτικά, η σοκολάτα και κάποια είδη τσαγιού περιέχουν καφεΐνη. Η καφεΐνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί μακροπρόθεσμα να βλάψει τα νεφρά σου.