ΥΓΕΙΑ

Τα 7 λάθη υγείας που έκανες (και) σήμερα

7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Και τώρα που διαβάζεις αυτό το άρθρο δεν έχεις σηκωθεί ούτε μία φορά από την καρέκλα, έτσι;

 

 

Ακόμα κι αν έχεις κολλήσει σε μια αυστηρή δίαιτα και σε μια ρουτίνα φυσικής κατάστασης, μπορεί στην πραγματικότητα να μην είσαι τόσο υγιεινή όσο νομίζεις. Πολλές από τις καθημερινές σου συνήθειες βλάπτουν τελικά την υγεία σου. Μάθε ποια είναι τα 7 λάθη υγείας που έκανες (και) σήμερα.

1 Έτρεξες πρωί πρωί και δεν πρόλαβες να πάρεις πρωινό

Για τους περισσότερους ανθρώπους πρωινή άσκηση σημαίνει ανύπαρκτο πρωινό. Αυτό είναι μεγάλο λάθος για την υγεία σου επειδή ένα υγιεινό πρωινό είναι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται το σώμα σου το πρωί έπειτα από τη νυχτερινή νηστεία (break fast) και επίσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξυπνήσεις το μεταβολισμό σου. Έτσι, αντί να μη φας τίποτα για να πας για τρέξιμο το πρωί, ρύθμισε το ξυπνητήρι σου λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο. Φάε μισή μπανάνα και πιες ένα φλιτζάνι καφέ κι όταν επιστρέψεις φάε λίγη βρόμη με γιαούρτι και φρούτα. Ακόμα και αυτό το απλό γεύμα θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να αποδόσεις στην προπόνησή σου, να είσαι ενεργητικός στο γραφείο αλλά και να κάψεις περισσότερες θερμίδες όλη την ημέρα.

Διάβασε: Το τέλειο πρωινό για κάθε περίσταση

2 Δεν σηκώθηκες από την καρέκλα του γραφείου σου

Πολλές είναι οι έρευνες εκείνες που αποδεικνύουν ότι η καθιστική ζωή είναι βλαβερή για την υγεία σου. Αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού ενώ πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι για κάθε επιπλέον ώρα που κάθεσαι στην καρέκλα αυξάνεις τον κίνδυνο κατά 50% να καταλήξεις με κάποια αναπηρία. Προσπάθησε να σηκώνεσαι από την καρέκλα σου ανά 30-60 λεπτά, έστω και για 2-3 λεπτά. Μπορείς να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς κι ένα βηματομετρητή ώστε να μετράς πόσα βήματα κάνεις μέσα στην ημέρα. Ο στόχος είναι πάντα τα 10.000 βήματα για να παραμείνεις υγιής.

Διάβασε: Κινήσου! Γιατί δεν πρέπει να κάθεσαι;

3 Ξέχασες πάλι να πιεις νερό

Δεν έχει σημασία πόσο υγιεινή είναι η διατροφή σου αλλά εάν ξεχνάς να πίνεις νερό κάνεις κακό στην υγεία σου χωρίς να το καταλαβαίνεις. Οι περισσότεροι άνδρες δεν πίνουν σχεδόν τα 12 ποτήρια την ημέρα που συνιστούν οι ειδικοί. Και για τους άνδρες που ασκούνται, ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος – περίπου 1,5 έως 2,5 ποτήρια επιπλέον για σύντομη προπόνηση, και ακόμη περισσότερο νερό εάν ασκείσαι πιο έντονα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πολλοί επιλέγουν καφέ, αναψυκτικά ή χυμό για να ξεδιψάσουν προσθέτοντας περιττές θερμίδες στη διατροφή τους χωρίς να ενυδατώνουν επαρκώς τον οργανισμό τους.

4 Μόλις έτριψες τα μάτια σου

Εάν τρίβεις συνεχώς τα μάτια σου μπορεί να δημιουργηθεί σχίσιμο στον κερατοειδή, το λεπτό στρώμα που καλύπτει εξωτερικά το μάτι. Όταν παρουσιάζει οίδημα, το έντονο τρίψιμο του ματιού μπορεί να προκαλέσει ρωγμή. Το οίδημα στον κερατοειδή οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου, κυρίως όταν ξυπνάς το πρωί και όταν αφαιρείς τους φακούς επαφής μετά από πολλές ώρες χρήσης ή τρίβεις έντονα και επίμονα τα μάτια σου. Το σκίσιμο στον κερατοειδή είναι εξαιρετικά επίπονο και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην τύφλωση. Η δε πίεση που ασκείς κάθε φορά που τρίβεις τα μάτια σου μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε βλάβες των νεύρων και αλλοίωση της όρασης. Στη χειρότερη μπορεί να προκληθεί αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η μόνιμη τύφλωση.

5 Δεν αναπνέεις σωστά

Είτε είσαι στην κίνηση, κάτω από πίεση ή θυμωμένος αυτό που ξεχνάς είναι το αναπνέεις σωστά. Κι αυτό όπως αποδεικνύειται είναι ένα τεράστιο λάθος δεδομένου ότι είναι ένας από τους πιο ισχυρούς μηχανισμούς για την υγεία του σώματός μας. Το οξυγόνο όταν φτάνει στον εγκέφαλο σε βοηθά να πάρεις καλύτερες αποφάσεις, να χαλαρώσεις και να υποστηρίζεθς τις λειτουργίες των μυών και των οργάνων σου. Προσπάθησε να επικεντρώνεσαι στην αναπνοή σου κατά τη διάρκεια της ημέρας – κατά τη διάρκεια της διαδρομής σου για το γυμναστήριο, ή ακόμα κι όταν είσαι στο γραφείο. Πάρε αργές, βαθιές εισπνοές και συγκεντρώσου για λίγα λεπτά σε αυτό.

6 Έφαγες fitness τροφές για να κρατηθείς… fit

Σκέφτεσαι: «αφού γυμνάζομαι ας φάω μία μπάρα δημητριακών ή ας πιω ένα σοκολατούχο γάλα αφού  είναι υγιεινά».  Λυπούμαστε που στο χαλάμε αλλά όπως αποδεικνύεται, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, αυτά τα «θρεπτικά τρόφιμα» δεν είναι και τόσο υγιεινά επειδή περιέχουν αρκετή ζάχαρη η οποία δημιουργεί φλεγμονή στο σώμα. Επιπλέον τα τρόφιμα αυτά σε προκαλούν να φας περισσότερο και να προπονηθείς λιγότερο! Την επομένη φορά να θυμάσαι πως το fitness φαγητό δεν θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος ενώ θα χρειαστεί να ρίξεις πολύ ιδρώτα στον διάδρομο για να κάψεις τις  θερμίδες που πήρες από αυτό.

7 Δεν έκλεισες το Internet πριν πέσεις για ύπνο

Μήπως νιώθεις σαν μεθυσμένος όταν ξυπνάς το πρωί; Σερφάρεις στο Facebook για ώρες πριν πας για ύπνο; Σύμφωνα με ερευνητές τα φώτα που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές το βράδυ μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σου, την εγρήγορση και το κιρκαδικό σου ρολόι που ρυθμίζει τον ύπνο σου. Αποσυνδέσου από τις οθόνες τουλάχιστον μια ώρα πριν πας στο κρεβάτι. Ο ύπνος μπορεί να σε βοηθήσει στην αποκατάσταση των μυών, να επιορθώσεις βλάβες στα κύτταρα και να σου χαρίσει υγεία.

Φίλια Μητρομάρα