Διαχειρίσου το στρες με 3 τρόπους

Διαχειρίσου το στρες με 3 τρόπους

Με τις απαιτήσεις του ανταγωνισμού, την έλλειψη χρόνου, τον υπερβολικό φόρτο εργασίας και την υπερφόρτωση πληροφοριών, όλοι καταλήγουμε να αγχωνόμαστε. Αυτό δεν έχει επίπτωση μόνο στην απόδοση της δουλειάς και των σχέσεων μας, αλλά μας παχαίνει και μας αρρωσταίνει. Μάλιστα, το στρες είναι παράγοντας καρδιοπαθειών και ορισμένων τύπων καρκίνων. Διαχειρίσου το στρες, αυτή είναι η σύσταση των ειδικών για να αποκτήσεις καλή ψυχική υγεία.

wefit

Πότε το στρες είναι επικίνδυνο για την υγεία σου;

Νιώθεις ότι είσαι διαρκώς στην πρίζα, έχεις υπερένταση, έχεις χάσει την αίσθηση του χιούμορ σου, κάνεις συχνά αρνητικές σκέψεις, δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς; Οι ειδικοί εξηγούν ότι όσοι βρίσκονται σε κατάσταση στρες τείνουν να αντιδρούν υπερβολικά, να μεγαλοποιούν τα πάντα -κυρίως τα αρνητικά. Επιπλέον, μπορεί να αρρωσταίνουν συχνά, καθώς και να παρουσιάζουν:

  • Πονοκεφάλους
  • Πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος.
  • Πεπτικές ενοχλήσεις (φούσκωμα, δυσκοιλιότητα κλπ.).
  • Δυσκολία στον ύπνο.
  • Ταχυπαλμίες.
  • Διαρκές αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.

Μείωσε το στρες

Διαχειρίσου το στρες έξυπνα! Για να καταφέρεις να το μειώσεις βάλε έχε στο μυαλό σου τον κανόνα των 3Α που σου προτείνει ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης:

  1. Ασκήσου Η άσκηση απελευθερώνει ορμόνες (ενδορφίνες) στον εγκέφαλο που σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα και να σκεφτείς πιο καθαρά. Δεν χρειάζεται να είναι μια ώρα – ακόμα και 10 με 15 λεπτά βελτιώνουν τη διάθεσή σου.
  2. Αφέσου Το να αναγνωρίζεις ότι δεν μπορείς όλα να τα έχεις υπό έλεγχο (δεν μπορείς να πιέσεις το αεροπλάνο να φύγει στην ώρα του, οπότε γιατί να βασανίζεσαι;) είναι απίστευτα λυτρωτικό.
  3. Αρνήσου Οι περισσότεροι δε θέλουν να απογοητεύουν κανέναν. Έτσι αναλαμβάνουμε εργασίες, κοινωνικές υποχρεώσεις και άλλες ευθύνες, μέχρι να μην τα προλαβαίνουμε πια. Δεν είναι κακό να λες «Δεν προλαβαίνω τώρα, αλλά μπορούμε να το κανονίσουμε άλλη φορά».