ΥΓΕΙΑ

Πτώση μεταταρσίου: Πώς αντιμετωπίζεται

Ίσως τώρα που διαβάζεις αυτό το άρθρο να σε πονάει. Το δεύτερο ή το τέταρτο δακτυλάκι του πόδιου σου. Να πονάει το πέλμα, να “καίγεται” και να μουδιάζει. Αρκετοί δρομείς, όσοι κάνουν άλμα εις ύψος ή χορεύουν και γυναίκες, οι οποίες φορούν ψηλοτάκουνα, παρουσιάζουν προβλήματα στα μετατάρσια. Η πτώση μεταταρσίου είναι ένα από αυτά.

Τι είναι η πτώση μεταταρσίου;

Συνήθως ο πόνος εντοπίζεται κάτω από τις κεφαλές του 2ου, 3ου, ή 4ου μεταταρσίου. Η πτώση μεταταρσίου είναι η κατάσταση όπου το οστό ακουμπάει στο μετατάρσιο με μεγαλύτερη πίεση. Το χαρακτηριστικό της πτώσης μεταταρσίου είναι αναπτύσσεται σταδιακά και όχι απότομα.

Που οφείλεται η πτώση μεταταρσίου;

Στο σύνδρομο υπέρχρησης: Στους αθλητές τα κατάγματα κόπωσης των μεταταρσίων και η πτώση μεταταρσίου είναι δεύτερα στη συχνότητα μετά τα κατάγματα καταπόνησης της κνήμης. Οι δρομείς επιβαρύνουν συνεχώς τα μετατάρσια επειδή διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Το ίδιο συχνά εμφανίζεται και στις γυναίκες που φορούν ψηλά τακούνια, επειδή ασκείται μεγάλη πίεση στις κεφαλές των μεταταρσίων και μεταβιβάζεται όλο το βάρος σε αυτές.

Στην παχυσαρκία: Το μεγάλο σωματικό βάρος επιδεινώνει τα μετατάρσια, δυσχεραίνοντας τη βάδιση.

Σε κοντό αχίλλειο τένοντα:
 Όσοι εκ γενετής έχουν κοντό αχίλλειο τένοντα ή λόγω τραυματισμού, ακούν πίεση στο πέλμα, η οποία προκαλεί πόνο στα μετατάρσια.

Σε παραμόρφωση δακτύλων:
 Η αρθρίτιδα ή το κότσι μπορεί να προκαλέσουν παραμόρφωση των δακτύλων των ποδιών. Αυτό αλλάζει την αρχιτεκτονική του ποδιού και επηρεάζει και τα μετατάρσια.

Στην ηλικία:
 Το προστατευτικό μαξιλαράκι στα μετατάρσια με την πάροδο του χρόνου αλλοιώνεται και γίνεται πιο λεπτό.

Στο νεύρωμα Morton:
 Η πάθηση προκαλεί υπερτροφία του νεύρου που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο δάκτυλα, με πόνο, μούδιασμα, αίσθημα καύσου.

Στη μεγάλη καμάρα του ποδιού: Κοιλοποδία.

Επίσης: Σε κακή φυσική κατάσταση, σε φτωχή μυϊκή ενδυνάμωση, σε παπούτσια με κακή εφαρμογή στο πόδι, στην απότομη αύξηση στη διάρκεια ή την ένταση της άσκησης, στις αλλαγές στη σκληρότητα του εδάφους που πραγματοποιείται η άσκηση.

Πώς αντιμετωπίζεται η πτώση μεταταρσίου

1 Συντηρητικά

Όταν το πρόβλημα είναι σε οξεία φάση το πόδι χρειάζεται ξεκούραση, παγοθεραπεία και αναλγητικά. Η χρήση ειδικών εξατομικευμένων πάτων, τα οποία κατανέμουν τα φορτία που ασκούνται στο βάδισμα είναι απαραίτητη. Θα χρειαστεί να κάνεις ένα πελματογράφημα και να σχεδιαστούν ατομικοί πάτοι.

2 Με φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία στην οξεία φάση μειώνει τον πόνο και τα ενοχλητικά συμπτώματα της πτώση μεταταρσίου. Laser και Tecar ανακουφίζουν από τον πόνο και επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης των ιστών. Επίσης, βοηθα πολύ η ήπια κινητοποίηση των οστών του ταρσού και των μετατάρσιων με τεχνικές manual therapy και ήπια μάλαξη των μαλακών μορίων. Όταν τα έντονα συμπτώματα υποχωρήσουν χρειάζεται να κάνεις ήπιες διατάσεις στους τένοντες των δακτύλων και σταδιακή ισορροπημένη ενδυνάμωση των μυών του πέλματος.

3 Χειρουργικά

Εάν τα συμπτώματα επιμένουν και επιδεινώνονται η επεμβατική χειρουργική είναι εύκολη και γρήγορη. Πραγματοποιείται με μικρή τομή για να ανασηκώσει τις κεφαλές των μεταταρσίων, οι οποίες είναι σε πτωτική θέση. Θα χρειαστείς 15 – 20 ημέρες για αποθεραπεία.