ΥΓΕΙΑ

Πώς ο καπνός της πυρκαγιάς επηρεάζει την υγεία σου

Έχεις αναρωτηθεί πώς ο καπνός της πυρκαγιάς επηρεάζει την υγεία σου; Αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τί επιπτώσεις έχει ο καπνός στον οργανισμό σου.

 

Με τις δασικές πυρκαγιές και τις φωτιές στα αστικά κέντρα έρχεται ο καπνός και η κακή ποιότητα του αέρα, που προκαλούν διάφορα προβλήματα υγείας. Αν και δεν έχουν όλοι την ίδια ευαισθησία στον καπνό των δασικών πυρκαγιών, είναι καλή ιδέα να αποφύγεις την εισπνοή καπνού. Κι όταν ο καπνός είναι πυκνός, ειδικά σε περιοχές με πυρκαγιές, είναι κακό για όλους. Ο καπνός αποτελείται από ένα πολύπλοκο μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων που παράγονται όταν καίγεται ξύλο και άλλα οργανικά υλικά. Η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία από τον καπνό είναι τα λεπτά σωματίδια. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και να προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα υγείας, από κάψιμο στα μάτια και καταρροή μέχρι επιδείνωση χρόνιων παθήσεων της καρδιάς και των πνευμόνων. Η έκθεση στο καπνό της φωτιάς έχει συνδεθεί ακόμη και με πρόωρο θάνατο.

Ακόμη κι αν είσαι μακριά από τη φωτιά αλλά μυρίζεις τον καπνό πρέπει να προστατευτείς!

Τα δισεκατομμύρια σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα παρασύρονται για εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Αυτά τα σωματίδια κάνουν την αναπνοή δύσκολη για όλους και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε ασθενείς με άσθμα, αλλεργίες και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Ο καπνός από την πυρκαγιά μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε όλους τους ανθρώπους – ανεξάρτητα από το πόσο υγιείς είναι.

Η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα και ο πυκνός καπνός μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών προβλημάτων, πνευμονικά προβλήματα και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και άνοιας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προφύλαξη είναι σημαντική.

Ποια είναι τα συμπτώματα από την εισπνοή καπνού της πυρκαγιάς

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τα μικροσκοπικά σωματίδια του καπνού είναι:

  • ερεθισμός στο λαιμό
  • συριγμός
  • φτέρνισμα
  • βήχα
  • καταρροή
  • μπούκωμα στη μύτη
  • δυσφορία στο στήθος
  • ερεθισμός στα μάτια
  • δύσπνοια

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;

Τα άτομα με καρδιακή ή πνευμονική νόσο, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, στηθάγχη, ισχαιμική καρδιακή νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εμφύσημα ή άσθμα. Τα άτομα με καρδιακές παθήσεις μπορεί να εμφανίσουν πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών ή ταχυκαρδία, δύσπνοια, κόπωση. Τα άτομα με πνευμονική νόσο ενδέχεται να μην μπορούν να αναπνεύσουν βαθιά ή έντονα όπως συνήθως και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως βήχα, φλέγμα, δυσφορία στο στήθος, συριγμό και δύσπνοια.

Τα παιδιά και οι έφηβοι, επειδή το αναπνευστικό τους σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αναπνέουν περισσότερο αέρα (και ατμοσφαιρική ρύπανση) ανά κιλό σωματικού βάρους από τους ενήλικες, είναι πιο πιθανό να είναι δραστήρια σε εξωτερικούς χώρους και είναι πιο πιθανό να έχουν βρογχικό άσθμα.

Όποιος έχει διαβήτη, επειδή είναι πιο πιθανό να υπάρχουν υποκείμενα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Έγκυες γυναίκες, επειδή θα μπορούσαν να υπάρξουν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και των γυναικών και του εμβρύου.

Οι αλλεργικοί ενδέχεται να παρουσιάσουν επιδείνωση των αλλεργικών συμπτωμάτων τους ή να εμφανίσουν κρίση άσθματος ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα περιβαλλοντικού καπνού.

Οι ηλικιωμένοι.

Προστάτευσε τον εαυτό σου

Ο καπνός πυρκαγιάς μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε όλους τους ανθρώπους, υγιείς και μη. Όποιος εκτίθεται σε αυξημένα επίπεδα ρύπων μικρών σωματιδίων (PM2.5) θα το αισθανθεί αμέσως με φαγούρα στα μάτια, πονόλαιμο και ξηρό βήχα. Η λήψη μέτρων είναι σημαντική. Κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς λάβε τα παρακάτω μέτρα για να προστατέψεις τους πνεύμονές σου:

  • Παρακολούθησε την ποιότητα του αέρα στην περιοχή σου για να εκτιμήσεις τον κίνδυνο.
  • Μείνε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο, μειώνοντας την έκθεση στον καπνό.
  • Προστάτεψε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα κρατώντας κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες.
  • Μην ανάβεις κεριά, μη σκουπίζεις ή χρησιμοποιείς σπρέι αερολύματος (τύπου αεροζόλ), όλα αυτά είναι πηγές ρύπανσης σε εσωτερικούς χώρους.
  • Προσπάθησε τις μέρες αυτές να καταναλώνεις τροφές που δεν απαιτούν ιδιαίτερο μαγείρεμα. Το μαγείρεμα, ιδιαίτερα το τηγάνισμα και το ψήσιμο, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ρύπανσης μέσα στο σπίτι.
  • Εάν το σπίτι σου διαθέτει κλιματισμό ή φίλτρο σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης, χρησιμοποίησε το.
  • Απόφυγε την άσκηση ή την άσκοπη μετακίνηση, τόσο μέσα στο σπίτι όσο και έξω από αυτό.
  • Εάν βγαίνεις έξω, μείωσε τη ρύπανση κάνοντας ντους και αλλάζοντας ρούχα όταν επιστρέψεις.
  • Σκέψου να αγοράσεις έναν ιονιστή. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σωματιδίων σε εσωτερικούς χώρους, αρκεί να είναι ο σωστός τύπος και το κατάλληλο μέγεθος για τα δωμάτιά σου, όπως καθορίζεται από τον κατασκευαστή.
  • Δώσε μεγάλη προσοχή στα συμπτώματα και αναζήτησε ιατρική βοήθεια με το πρώτο σημάδι.

Τι γίνεται με τις μάσκες προσώπου;

Μια μάσκα προσώπου μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά πρέπει να είναι η σωστή.

Οι μπαντάνες και οι υφασμάτινες μάσκες είναι πολύ πορώδεις και δεν είναι προστατεύουν. Μόνο οι μάσκες με αναπνευστήρα N95 ή P100 μπορούν να μπλοκάρουν τα σωματίδια και μόνον όταν είναι τέλεια εφαρμοσμένες στο πρόσωπο, χωρίς απολύτως κανένα κενό στην περίμετρό τους προστατεύουν αποτελεσματικά. Επειδή αυτοί οι τύποι μάσκας μπορούν να κάνουν την αναπνοή πιο δύσκολη, είναι καλή ιδέα να επιλέξεις μία με βαλβίδα εκπνοής. Αυτό διευκολύνει την αναπνοή και μειώνει τη συσσώρευση θερμότητας.

Θυμήσου: Όλες οι μάσκες N95 που έχουν εγκριθεί φέρουν την ένδειξη «μίας χρήσης» και χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟΝ μία φορά.

Τα καλά νέα είναι ότι για τους περισσότερους ανθρώπους τα συμπτώματα και οι συνέπειες που προκύπτουν από την έκθεση στον καπνό της πυρκαγιάς είναι προσωρινά. Ο οργανισμός είναι πολύ αποτελεσματικός στον καθαρισμό των βλεννογόνων. Έτσι, όταν φύγει ο καπνός, οι ερεθιστικοί παράγοντες εξαφανίζονται όπως και τα συμπτώματα.

Φίλια Μητρομάρα