ΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατέψεις το δέρμα σου από τις δερματικές αλλεργίες

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας (8 Ιουλίου), και στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Δέρμα-Λόγος: o Δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο Δέρμα!», σου απαντά.

 

 

Τι είναι οι δερματικές αλλεργίες;

Οι δερματικές αλλεργίες αφορούν την εκδήλωση αλλεργικών συμπτωμάτων στο δέρμα. Οι συνέπειες που έχουν οι αλλεργίες δεν είναι πάντα αμελητέες για την υγεία μας και μπορεί να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής μας.

Ποιες είναι οι πιο συχνές δερματικές αλλεργίες;

Η ατοπική δερματίτιδα, η κνίδωση, η φωτοαλλεργική δερματίτιδα, η φωτοτοξική δερματίτιδα, η αλλεργική δερματίτιδα εξ’ επαφής, τα τσιµπήµατα εντόµων (π.χ. σφήκα, µέλισσα), η επαφή του δέρµατος µε διάφορα φυτά, αποτελούν είδη αλλεργιών. Πιο συγκεκριμένα:

1 Ατοπική δερματίτιδα

Αλλιώς ατοπικό ή βρεφικό έκζεμα, είναι μια χρόνια, κνησμώδης, φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία και έχει πορεία με εξάρσεις και υφέσεις.

2 Φωτοαλλεργική δερματίτιδα 

Συνήθως εμφανίζεται μετά από πολλές εκθέσεις στον ήλιο, σε αντίθεση με τη φωτοτοξική δερματίτιδα που μπορεί να εμφανιστεί με την πρώτη φορά που το δέρμα θα έρθει σε επαφή με την υπεριώδη ακτινοβολία.

3 Κνίδωση 

είναι μια εξειδικευμένη μορφή αλλεργίας που χαρακτηρίζεται από αιφνίδιο κνησμό και εμφανίζεται οπουδήποτε στο σώμα.

4 Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής 

Αναπτύσσεται στα σημεία του δέρματος που έρχονται σε στενή και συχνή επαφή με μια διάφορα υλικά καθημερινής χρήσης ή εξειδικευμένα υλικά επαγγελματικής ενασχόλησης, όπως μεταλλικά κοσμήματα, ρολόγια, καλλυντικά, βερνίκια νυχιών, βαφές μαλλιών, κόλλες, βαφές υφασμάτων, λιπάσματα κ.ά.

Ποια είναι τα δυσάρεστα συμπτώματα των δερματικών αλλεργιών;

  • Ερύθημα (κοκκίνισμα) με ή χωρίς οίδημα,
  • φαγούρα,
  • μελάγχρωση του δέρματος,
  • φυσαλίδες διαφόρων μεγεθών,
  • ροή υγρού ή «σκάσιμο» του δέρματος εξανθήματα,
  • πόμφοι (οιδηματώδης πλάκα του δέρματος που περιέχει ορώδες υγρό από τα αγγεία),
  • πρηξίματα,
  • δυσκολία αναπνοής,
  • πυρετό και
  • εμετούς. 

Πώς να προστατέψεις το δέρμα σου από τις δερματικές αλλεργίες

Αυτές είναι οι χρήσιμες συμβουλές που δίνει η η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία για να προστατευτείς από την εμφάνιση δερματικών αλλεργιών:

Απόφευγε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Φόρα προστατευτικά ρούχα (παντελόνι, μακρυμάνικη μπλούζα, καπέλο, γυαλιά ηλίου) όταν βρίσκεσαι σε υπαίθριους χώρους.

Φρόντισε να κάθεσαι στη σκιά, η ηλιακή ακτινοβολία ούτως ή άλλως αντανακλάται στις λείες επιφάνειες.

Μην ξεχνάς τη συχνή επάλειψη με το κατάλληλο αντηλιακό για το δέρμα σου.

Αν παίρνεις φάρμακα, ρώτησε τον δερματολόγο σου εάν μπορεί να προκαλέσουν δερματική αντίδραση στον ήλιο. 

Επίλεγε υποαλλεργικά προϊόντα και καθαριστικά. Πριν χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε νέο προϊόν στο δέρμα σου, έλεγξέ το εφαρμόζοντας ελάχιστη ποσότητα και χωρίς να βρέξεις εκείνο το σημείο. Περίμενε έως και 48 ώρες, για να επιβεβαιώσεις ότι δε σου προκαλεί οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση που εμφανίσεις στο δέρμα σου είτε κοκκινίλες και σπυράκια που επιμένουν ή αυξάνονται, ή κνησμό που δεν υποχωρεί ή παρατηρήσεις οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή, συνιστάται να επισκεφτείς τον δερματολόγο σου, τον μόνο ειδικό για να διαγνώσει τις δερματικές παθήσεις και να σου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.