ΥΓΕΙΑ

Πώς δυναμώνει το σπέρμα σου;

Τρώγοντας ξηρούς καρπούς κάθε μέρα μπορείς να κάνεις το σπέρμα σου να τρέχει σφαίρα!

 

 

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι 60 γραμμάρια ξηρών καρπών καθημερινά θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σου αλλά και τη γενική τους υγεία, ενισχύοντας την αντοχή των σπερματοζωαρίων και βοηθώντας τα να ταξιδέψουν γρηγορότερα μέχρι το ωάριο. 

Σύμφωνα με την έρευνα τα άτομα που έτρωγαν 60 γραμμάρια ξηρών καρπών κάθε μέρα για 14 εβδομάδες αύξησαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili της Ισπανίας διαπίστωσαν ότι εκτός από το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα σπερματοζωάρια, οι άνδρες που συμπεριέλαβαν ξηρούς καρπούς στη διατροφή τους είχαν και υγιέστερο σπέρμα.

Επιπλέον το σχήμα του σπέρματος, ένας άλλος παράγοντας που συνδέεται με τη γονιμότητα, βελτιώθηκε ελαφρώς. Το κανονικό σπέρμα έχει συνήθως ωοειδείς κεφαλές και μακριές ουρές, οπότε όσο περισσότερο ταιριάζει αυτή η περιγραφή, τόσο πιο γόνιμος είσαι.

Αν και ο συγγραφέας της μελέτης, Albert Salas-Huetos, πιστεύει ότι τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, προειδοποιεί ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερες έρευνες που πρέπει να γίνουν πριν οι ξηροί καρποί χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των προβλημάτων υπογονιμότητας. Ωστόσο, στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι οι υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, μπορεί να βοηθήσουν στη σύλληψη και, φυσικά, οι ξηροί καρποί αποτελούν βασικό συστατικό της μεσογειακής υγιεινής διατροφής.

Τι άλλο δυναμώνει το σπέρμα σου

Δεν είναι μόνον οι ξηροί καρποί τα μοναδικά τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν τους… κολυμβητές σου να φτάσουν στο τέρμα. Οι παρακάτω τροφές συνδέονται με σπερματοζωάρια υψηλότερης ποιότητας. 

Τα οστρακοειδή επειδή περιέχουν ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος αποτελεί βασικό συστατικό για την παραγωγή της κυτταρικής μεμβράνης των σπερματοζωαρίων, καθώς και για τον σωστό σχηματισμό τους.  

Τα ψάρια όπως οι σαρδέλες που περιέχουν συνένζυμο Q10. Πρόκειται για συστατικό που προστατεύει τα σπερματοζωάρια από τις βλαβερές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών, αποτρέποντας έτσι τον κατακερματισμό του DNA τους.

Τα λαχανικά και τα φρούτα που περιέχουν βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. Η βιταμίνη C, ως αντιοξειδωτική ουσία, εξουδετερώνει την επίδραση των ελευθέρων ριζών στα σπερματοζωάρια. Παράλληλα, αποτρέπει τη συγκόλληση των σπερματοζωαρίων. Το φυλλικό οξύ προστατεύει τα σπερματοζωάρια από χρωμοσωμικές ανωμαλίες, 

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά. Οι άντρες που προτιμούν γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα σπέρματος και βελτιωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων. 

Φρόντισε να περιορίσεις την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος σε μία φορά την εβδομάδα, αποφεύγοντας τα αλλαντικά ή τα καπνιστά κρέατα. Αντικατάστησε το κρέας με ψάρι, μία φορά την εβδομάδα.

Απόφευγε τα αναψυκτικά. Μεταβάλλουν το μεταβολισμό, προκαλώντας διάφορες ορμονικές αλλαγές ενώ επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα του σπέρματος, κάνοντάς το αδύναμο.

Ασκήσου. Η άσκηση όχι μόνο βελτιώνει το σπέρμα αλλά βελτιώνει και το μεταβολισμό, οδηγώντας σε απώλεια βάρους. Το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να βελτιώσει και τη γονιμότητά σου.