ΥΓΕΙΑ

Πόνος στην πτέρνα: πως να τον αντιμετωπίσεις άμεσα!

Πονάει η πτέρνα σου κάθε πρωί όταν σηκώνεσαι και κάνεις τα πρώτα βήματα της ημέρας; Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο σε αθλητές και ιδιαίτερα σε δρομείς. Δες πώς να την αντιμετωπίσεις άμεσα.

Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονώδης κατάσταση του πέλματος. Κύριο σύμπτωμά της είναι ο πόνος κατά τη βάδιση και, κυρίως στα πρώτα πρωινά βήματα. Η πάθηση αυτή κατατάσσεται στα λεγόμενα σύνδρομα υπέρχρησης. Διάβασε ακόμη: Πόδια: σε πήρε ο πόνος; Να πώς θα ανακουφιστείς

Γιατί πονάς στην πτέρνα

Τα κυριότερα αίτια εμφάνισης της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι:


  • Η ορθοστασία.

  • Η έντονη βάδιση ή άθληση με ακατάλληλα παπούτσια και πάτους, που δεν απορροφούν τους κραδασμούς ή/και δεν υποστηρίζουν πλήρως την καμάρα του ποδιού.

  • Ο τραυματισμός στην περιοχή αυτή.

  • Η κοιλοποδία.

  • Η ππλατυποδία.

  • Η παχυσαρκία.

  • ο Ζαχαρώδης διαβήτης.
  • Διάβασε: Μετά το τρέξιμο: Να σπάσεις ή όχι τη φουσκάλα;

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Στις πρώτες ενδείξεις πιθανής πελματιαίας φλεγμονής, υπάρχει ένα περιορισμένο περιθώριο για γρήγορη και άμεση επούλωση. Αν πρόκειται για νέο πρόβλημα, σκέψου εάν έκανες κάποιες αλλαγές στην προπόνησή σου. Αν προσπαθείς να αυξήσεις την ταχύτητά σου και τον χρόνο σου, μπορεί να χρειαστεί να διακόψεις για λίγο τις αθλητικές σου δραστηριότητες.  Εάν πρόσθεσες άλματα πρέπει να απέχεις από αυτά μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Εάν άλλαξες αθλητικά παπούτσια, μπορεί να μην ήταν αρκετά υποστηρικτικά για το πόδι σου. Να θυμάσαι πως η αλλαγή στην ένταση της προπόνησης συχνά συμβάλλει στην πελματιαία απονευρωσίτιδα. Επίσης:

Πάρε αντιφλεγμονώδη για να μειώσεις τον πόνο.

Δοκίμασε επίσης να βάλεις ένα μπαλάκι κάτω από το πέλμα σου για να το χαλαρώσεις ή ένα παγωμένο μπουκάλι νερό (παγοθεραπεία).

Μία καλή μέθοδος πρόληψης της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι η χρήση εξατομικευμένων ορθωτικών πάτων, οι οποίοι απορροφούν τους κραδασμούς και σου χαρίζουν σωστή στάση σώματος. Απαιτείται ωστόσο εξέταση του πελματογραφήματος.

Πότε να δεις τον γιατρό

Η πρώτη εκτίμηση γίνεται από ορθοπεδικό, ο οποίος οργανώνει το πλάνο αποκατάστασης σε συνεργασία με τον φυσικοθεραπευτή. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ενέσεις στεροειδών για να σε ανακουφίσει από τον οξύ πόνο ή κάποια θεραπεία με κρουστικά κύματα Shock-Wave. Τα αποτελέσματα είναι ορατά από τις δυο πρώτες θεραπείες. Ο χρόνος θεραπείας είναι μικρός (10'-15') ανά συνεδρία.

Μετά τη θεραπεία με κρουστικούς υπερήχους ακολουθεί πρόγραμμα διατατικών ασκήσεων γαστοκνημίας με εφαρμογή ταινίας κινησιοπερίδεσης ή τανίας κινησιολογίας που μειώνουν  τον πόνο και την ενόχληση, το οίδημα και τον ερεθισμό, βελτιώνουν το εύρος των κινήσεων και ελαττώνει τη μυϊκή δυσκαμψία. Επίσης χρειάζεται προοδευτική ενδυνάμωση. Διάβασε ακόμη:Tαινίες κινησιoπερίδεσης: γιατί να τις κολλήσεις;

Έχε υπόψη σου ότι υπάρχει ένα σύντομο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπιστεί η πελματιαία απονευρωσίτιδα προτού μετατραπεί από οξεία σε χρόνια και εκφυλιστική, γι 'αυτό όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπιστεί.

Εάν ο πόνος επιμένει και δεν έχει βελτιωθεί κατά το ήμισυ σε περίπου δύο εβδομάδες, μπορεί να υπάρχει μια υποκείμενη κατάσταση που απαιτεί περαιτέρω αξιολόγηση. Μπορεί να είναι σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνος ή κάταγμα κοπώσεως. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός μόνον μπορεί να σου πει τι ακριβώς είναι και πώς να το αντιμετωπίσεις σωστά.

Φίλια Μητρομάρα