ΥΓΕΙΑ

Πονάς στη φτέρνα; 2 ασκήσεις που θα σε ανακουφίσουν

Η πιο συχνή αιτία πόνου στη φτέρνα είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα. Δες ποιες ασκήσεις θα σε βοηθήσουν.

 

Αν ασχολείσαι με sprint, κάνεις άλματα ή είσαι δρομέας μεγάλων αποστάσεων ή χορευτής, η πελματιαία απονευρωσίτιδα θα κάνει την εμφάνισή της κάποια στιγμή (αν δεν την έχει κάνει ήδη) όσο η καταπόνηση των ποδιών γίνεται σε κακής ποιότητας οδόστρωμα, η διατροφή δεν είναι σωστή, η προθέρμανση και η αποθεραπείας παραλείπονται, και στην ουσία αυτοί είναι οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα προβλημάτων στη φτέρνα.

Τί είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα (plantar fasciitis) είναι μια επώδυνη φλεγμονώδη κατάσταση που κατατάσσεται στα σύνδρομα υπέρχρησης. Αυτή η φλεγμονή αφορά την περιτονία που ενώνει την πτέρνα με τα δάκτυλα. Είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες πόνου στην περιοχή της πτέρνας. Η φλεγμονή εμφανίζεται στο σημείο που εκφύεται η πελματιαία απονεύρωση από το οστό της φτέρνας και τα συνηθέστερα αίτια της είναι:

  • έντονη καταπόνηση και γενικά αυξημένα φορτία με ακατάλληλα παπούτσια (που δεν υποστηρίζουν επαρκώς την ποδική καμάρα)
  • καμάρα ψηλή (κοιλοποδία) ή χαμηλή (πλατυποδία)
  • σφικτοί μύες στη γαστροκνημία
  • παχυσαρκία
  • διαβήτης τύπου 2
  • τραυματισμός

2 ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν

Εκτάσεις πελματιαίας περιτονίας

Ο σκοπός είναι να μειωθεί η συνολική ευαισθησία της περιοχής για να γίνει πιο ανεκτή η μετάβαση από την καθιστή θέση στην ορθοστασία. Η έρευνα προτείνει 3 σετ των 10 με κρατήσεις 10 δευτερολέπτων.

Ανύψωση φτέρνας

Πρόκειται για την ανύψωση φτέρνας που παρουσιάστηκε από τον Rathleff και τους συνεργάτες του το 2014. Πώς γίνεται; Τοποθετείς τα δάκτυλα των ποδιών σε μια τυλιγμένη πετσέτα και εκτελείς την ανύψωσης φτέρνας με ελαφριά στήριξη από τα χέρια σου. Πρέπει να την κάνεις ξυπόλητος με σκοπό να καταπονηθεί στο μέγιστο η πελματιαία απονεύρωση. Ανέβα μέχρι 3 δευτερόλεπτα, κράτησέ τη για 2 δευτερόλεπτα και χαμήλωσε στο 3 ενώ εκτελείς σε ένα πλήρες εύρος κίνησης. Κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων, συνέχισε να προσθέτεις αντίσταση με αλτήρες, μπάρα, σακίδιο με βάρη κ.λπ.