ΥΓΕΙΑ

Ποιες συνήθειες πρέπει να κόψεις πριν τα 40!

Κόψε αυτές τις κακές συνήθειες και απόλαυσε τη ζωή σου μετά τα 40!

1 Κακή συνήθεια: Κάθεσαι όλη μέρα

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για τους οποίους οφείλεις να κάνεις διάλλειμα από την καθιστική ζωή. Μεταξύ άλλων η άσκηση μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη και την υπερένταση, βελτιώνει την οξυδέρκεια και τη μνήμη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος καθώς και τα συμπτώματα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, βοηθά στη ρύθμιση του βάρους αυξάνοντας τον μεταβολισμό, βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας, συντελεί στην ποιότητα του ύπνου, βελτιώνει τη σωματική αντοχή, τονώνει την αυτοεκτίμηση, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, έχει ευεργετικές επιδράσεις στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

2 Κακή συνήθεια: Δεν σηκώνεις βάρη

H καλή φυσική κατάσταση του μυοσκελετικού συστήματος σου χαρίζει υγεία. H μυϊκή δύναμη, η μυϊκή αντοχή, και η οστική πυκνότητα είναι πολύ σημαντικό να είναι γερά επειδή μετά τα 40 παρουσιάζονται προβλήματα. Επιπλέον, η αύξηση της μυϊκής μάζας που επιτυχγάνεται μέσω της άσκησης με βάρη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί το σωματικό λίπος. Επίσης, ένα από τα σημαντικά οφέλη της άσκησης με βάρη είναι και η σωστή στάση του σώματος καθώς και της ισορροπίας του. Έτσι, μειώνονται οι πιθανότητες για τραυματισμό από απότομη κίνηση επειδή διαθέτεις καλή νευρομυϊκή συναρμογή.

3 Κακή συνήθεια: Ξεχνάς να πιεις νερό

Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μειώνει την ενέργειά σου, προκαλεί πονοκεφάλους, μυικές κράμπες και ναυτία και εκνευρισμό.

4 Κακή συνήθεια: Κοιμάσαι λίγες ώρες

Η έλλειψη ύπνου ανεβάζει την πίεση, ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος, προκαλεί καρδιακές αρρυθμίες, ρίχνει τις άμυνες του ανοσοποιητικού, ενώ ο οργανισμός στο σύνολό του καταλήγει να υπολειτουργεί. Επιπλέον, δυσκολεύει τη διαχείριση ακόμα και των πιο απλών στρεσογόνων καταστάσεων όπως είναι το μποτιλιάρισμα στο δρόμο προς τη δουλειά. Ο βαθύς ύπνος βοηθάει στη διατήρηση της καλής μνήμης, στην ικανότητα λήψης αποφάσεων, στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους ενώ βοηθά στη μακροζωία.

5 Κακή συνήθεια: Βουρτσίζεις μόνο τα δόντια σου

Αν χρησιμοποιείς καθημερινά οδοντικό νήμα μπορεί να σώσεις τη ζωή σου. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστόνης ανακάλυψαν ότι η τακτική χρήση οδοντικού νήματος μειώνει τα ποσοστά καρδιοπαθειών. Τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στο στόμα περνούν μέσω των ούλων στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να φθάσουν έως την καρδιά σου. Ωστόσο χρειάζεται να χρησιμοποιείς το κατάλληλο οδοντικό νήμα. Μελέτη έδειξε ότι το 60% των ατόμων που χρησιμοποιούσε οποιοδήποτε νήμα έπεφτε στα χέρια του είχε ως αποτέλεσμα να προκαλούνται τραυματισμοί και ουλίτιδες.

6 Κακή συνήθεια: Δεν παίρνεις πρωινό

Η κατανάλωση του πρωινού γεύματος βοηθά στην καλή υγεία της καρδιάς σου. Μελέτη έδειξε πως η παράλειψη του πρωινού τριπλασιάζει τις πιθανότητες δημιουργίας θρομβώσεων στο αίμα, οι οποίες είναι καλά τεκμηριωμένο πως συμβαίνουν συχνότερα το πρωί. Επίσης, όταν παίρνεις πρωινό μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα την αίσθηση της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ εφοδιάζεις τον οργανισμό σου με θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμα, δηλαδή απορροφώνται και χρησιμοποιούνται αποτελεσματικότερα από τον οργανισμό επειδή ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι άδειος το πρωί.

7 Κακή συνήθεια: Σου αρέσουν τα αλμυρά

Πέρα από την κατακράτηση υγρών και το ότι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση το αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, για εγκεφαλικά επεισόδια ενώ η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως η αλωπεκίαση και το γκριζάρισμα των μαλλιών καθώς και αυξημένη έκκριση της χολής. Όταν η έκκριση χολής αυξάνει, κάνει το αίμα πιο πηκτό.

8 Κακή συνήθεια: Είσαι συνέχεια στα social media

Είναι ό,τι πιο εύκολο για να σκοτώσεις την ώρα σου. Μπορείς απλά να κάνεις scroll για λίγο στο Facebook, αλλά η λίγη ώρα σύντομα μπορεί να γίνει… ολόκληρη η νύχτα. Εκτός του ότι το φως του κινητού ή του υπολογιστή καταστρέφουν τον ύπνο σου, η ψυχική σου υγεία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό, καθώς συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους ανθρώπους που βλέπετε και (νομίζετε ότι) έχουν καλύτερη ζωή από εσάς.

9 Κακή συνήθεια: Τρελαίνεσαι για αναψυκτικά

Δεν έχουν τέλος οι αιτίες για τις οποίες οφείλεις να κόψεις την κατανάλωση αναψυκτικών, καθώς αυξάνονται διαρκώς οι διαπιστώσεις για τις επιπτώσεις αυτών των ροφημάτων: καρκίνος, τερηδόνα, διαβήτης, παχυσαρκία. Τώρα μπορείς να προσθέσεις και την επιταχυνόμενη γήρανση των κυττάρων στη λίστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Τα δε γλυκαντικά που περιέχουν όχι μόνο βλάπτουν το συκώτι αλλά και διαταράσσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

10 Κακή συνήθεια: Τρως πολύ delivery

Οι τροφές που έχουν τροποποιηθεί με τεχνητά υλικά και χημικά πρόσθετα, όπως χρωστικές, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά, ενισχυτικά γεύσης, ανήκουν στην κατηγορία των επεξεργασμένων τροφών που ενοχοποιείται για την αύξηση του σωματικού βάρους και την πρόκληση ασθενειών που μειώνουν την ποιότητα και την χρονική διάρκεια της ζωής.

11 Κακή συνήθεια: Ακούς δυνατά μουσική με ακουστικά

Με τα ακουστικά στο ανώτατο όριο έντασης μπορεί να προκαλέσεις μόνιμη βλάβη στην ακοή σου, σε μόλις 30 λεπτά. Ωστόσο δεν πρόκειται μόνο για τα αυτιά. Η απώλεια ακοής σε ηλικιωμένους συνδέεται με εγκεφαλικά προβλήματα όπως νόσο του Alzheimer και απώλεια εγκεφαλικού ιστού. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι ο εγκέφαλος πρέπει να εργαστεί τόσο σκληρά για να καταλάβει τι λέγεται γύρω σου, που δεν μπορεί να αποθηκεύσει αυτό που άκουσες σε μνήμη. Χαμήλωσε την ένταση-όχι πιο δυνατά από το 60% της μέγιστης έντασης- και προσπάθησε να μην ακούς για περισσότερο από 2 ώρες τη φορά.

12 Κακή συνήθεια: Το αλκοόλ του δίνεις και καταλαβαίνει!

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στο μέλλον θα φέρει νοσήματα όπως αλκοολική γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, κίρρωση του ήπατος, αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνο. Παράλληλα μειώνει την ικανότητα κρίσης, τον αυτοέλεγχο, προκαλεί διαταραχές στην μνήμη ενώ προκαλεί διαταραχές και στον ύπνο και θεωρείται μια σημαντική αιτία αϋπνίας.