Ποια άσκηση βάζει τέλος στον πονοκέφαλό σου;

Η μέρα σου ξεκίνησε με έναν δυνατό πονοκέφαλο, που σφίγγει σαν μέγγενη το κεφάλι σου; Μην πάρεις παυσίπονο, υπάρχει ένας φυσικός τρόπος να τον νικήσεις: ασκήσου!

wefit

Γνώρισε τον πονοκέφαλο

Τα είδη των πονοκεφάλων είναι δύο:

Οι πρωτοπαθείς: Συμπεριλαμβάνεται η κεφαλαλγία τάσης, δηλαδή νιώθεις σφίξιμο και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, που συνοδεύεται από ζάλη και δυσφορία στο θόρυβο, η ηµικρανία όπου ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού, συνοδεύεται από ναυτία, τάση προς εμετό και επιδεινώνεται από τη σωματική δραστηριότητα, η αθροιστική κεφαλαλγία, που είναι σπάνια (πόνος που εστιάζεται στο ένα από τα δύο μάτια και μπορεί να διαρκέσει για 2-3 μήνες!

Οι δευτεροπαθείς: Συνήθως είναι σύμπτωμα ενός παθολογικού προβλήματος (π.χ. ιγμορίτιδα, προβλήματα στα μάτια ή τα δόντια ή ακόμα κι ένας όγκος στον εγκέφαλο) και είναι σπάνιοι.

Ποια είναι η φυσική λύση;

Η τακτική αεροβική προπόνηση μπορεί να αποτρέψει τον πονοκέφαλο δείχνουν πρόσφατες έρευνες. Ασθενείς με ημικρανία εμφάνισαν λιγότερες κρίσεις μετά από 40 λεπτά ποδηλασίας τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες, σύμφωνα με μια νέα σουηδική έρευνα. Μάλιστα η άσκηση λειτούργησε εξίσου καλά όσο και η φαρμακευτική αγωγή που δίδεται στην ημικρανία αλλά χωρίς τις παρενέργειες της κόπωσης, της δυσκοιλιότητας, του ιλλίγγου και της κατάθλιψης. Η αερόβια προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθούν τα συμπτώματα.

Γιατί η άσκηση βοηθάει;

Υπάρχουν δύο θεωρίες γι αυτό: Η πρώτη αφορά στο στρες. Η άσκηση μπορεί να μειώσει το στρες και να σε αποσυμπιέσει. Οι πονοκέφαλοι συχνά προκαλούνται από το στρες. Η δεύτερη είναι η έκκριση ενδορφινών κατά την προπόνηση. Αυτές οι ουσίες που σε κάνουν να νιώθεις καλά έχουν αναλγητική δράση στον οργανισμό. Όταν ασκείσαι πραγματικά μπλοκάρουν τα κέντρα του πόνου, λειτουργώντας ως ένα φυσικό παυσίπονο.

Η αεροβική κάνει για όλους;

Δεδομένου ότι οι πονοκέφαλοι μπορούν να προκληθούν από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η έλλειψη ύπνου, ορισμένα τρόφιμα, οι ορμόνες, η αεροβική προπόνηση δεν είναι λύση για όλους. Μια γερμανική μελέτη διαπίστωσε ότι βοήθησε το 65% των ασθενών να ανακάμψουν από τον πονοκέφαλο. Οι ειδικοί συστήνουν 40 – 50 λεπτά μέτριας έντασης αεροβική προπόνηση, όπως τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση τρεις φορές την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να υπερβάλλεις ή να αυξήσεις την ένταση της προπόνησης γιατί μπορεί να πυροδοτήσεις έναν νέο πονοκέφαλο, οπότε βεβαιώσου ότι ο καρδιακός σου ρυθμός δεν ξεπερνά τα 150 bpm. Εάν δεν έχεις παλμογράφο τότε ανάπνεε μόνον από τη μύτη σου. Θα καταλάβεις ότι υπερβάλεις όταν δεν μπορείς να διατηρήσεις την αναπνοή σου.