ΥΓΕΙΑ

Πόδια: σε πήρε ο πόνος; Να πώς θα ανακουφιστείς

Αν έτρεξες αρκετά και πόνεσαν τα πόδια σου αφιέρωσε λίγο χρόνο στο στρέτσινγκ. Βοηθάει στην αποσυμπίεση των σπονδύλων και όλων των αρθρώσεων, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει την οξυγόνωση των ιστών. Αν σε  πήρε ο πόνος στα πόδια να πώς θα ανακουφιστείς.

 

 

1 Για πονεμένες γάμπες και κνήμες

 Αν νιώθεις σουβλιές και πόνο σε κάποιον από τους μυς σου ή τις αρθρώσεις σου μετά το τρέξιμο, δες πώς να χαλαρώσεις πριν και μετά την άσκηση. Να πώς θα «μαλακώσεις» τις πονεμένες σου γάμπες και κνήμες:

* Στάσου απέναντι από ένα τοίχο σε απόσταση ίση με το μήκος του χεριού σου. Ακούμπησε και τις δυο σου παλάμες στον τοίχο με τα χέρια σου τεντωμένα.

* Απομάκρυνε το δεξί σου πόδι από το αριστερό, προς τα πίσω.

* Λύγισε το αριστερό σου πόδι, κρατώντας το δεξί τεντωμένο και άσκησε πίεση ίση με όλο σου το βάρος, από τις φτέρνες σου στο πάτωμα.

* Κρατήσου σ' αυτή τη στάση για 20 δευτερόλεπτα κι έπειτα επανάλαβε για το αριστερό σου πόδι.

 

Για τα πόδια

Τέντωνε τα δάχτυλα των ποδιών σου για 10 δευτερόλεπτα και επανάλαβε αυτή τη διαδικασία τουλάχιστον δύο φορές κάθε μέρα. Αυτό θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ευλυγισία σου και να αποτρέψεις τους τραυματισμούς.

Διάβασε ακόμη: Μην αφήσεις το «γόνατο του δρομέα» να σε γονατίσει! 

Για τις πατούσες

Διάταση γαστροκνήμιου: Ξεκίνα τη διάταση με τα χέρια σου να σπρώχνουν τον τοίχο και το πόδι. Η φτέρνα ακουμπά ολόκληρη στο πάτωμα. Έπειτα μετακίνησε το αντίθετο γόνατο μπροστά προς τα δάχτυλα μέχρι να νιώσεις μια ήπια διάταση στην περιοχή της γάμπας ή του αχίλλειου τένοντα. Μείνε σε αυτή τη στάση για 15 δευτερόλεπτα και επανέλαβε 3 φορές.

Εκγύμναση του γαστροκνήμιου: Σε όρθια θέση με τα πόδια στο άνοιγμα της λεκάνης, ανασήκωσε τις φτέρνες, ισορροπώντας στις μύτες των ποδιών. Κάνε 15 επανάληψεις. Περπάτα επίσης στις μύτες για 1 λεπτό και μετά στις φτέρνες για ακόμη 1 λεπτό.

Τέλος, βάλε ένα μπαλάκι του γκολφ και κύλισέ το με την πατούσα σου για 1 λεπτό.

Πονάς ακόμη; Δοκίμασε κι αυτό:

Αν το παράκανες και νιώθεις πόνο στους μυς πρόσθεσε λίγο τζίντζερ στο βραδινό σου. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pain, όσοι κατανάλωναν 2 γραμμάρια (όσο δηλαδή μια λεπτή φέτα) τζίντζερ ένιωθαν κατά 25% λιγότερο πόνο στους μυς τους έπειτα από ένα δύσκολο πρόγραμμα προπόνησης.