Δύσπνοια: χωρίς ανάσα…

Δύσπνοια: χωρίς ανάσα…

Δεν είναι συνηθισμένο να έχει πρόβλημα δύσπνοιας ένας σχετικά νέος, υγιής άνθρωπος και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που πρέπει να δώσεις από την αρχή τη δέουσα προσοχή.

wefit

Τελευταία νοιώθεις τόσο κουρασμένος, που το περισσότερο που μπορείς να κάνεις είναι να κάθεσαι απλά στο γραφείο σου στη δουλειά και να θρονιάζεσαι στον καναπέ στο σπίτι. Αλλά τώρα νοιώθεις σαφέστατα ότι δεν μπορείς να ανασάνεις σωστά. Το στόμα σου είναι στεγνό. Οι σφυγμοί σου ανεβαίνουν. Δεν έχεις ξανανιώσει κάτι τέτοιο ποτέ και σε τρομάζει.

Κάπου εκεί αρχίζει ο πανικός, καθώς τα «καμπανάκια» του οργανισμού σου αρχίζουν να ηχούν με ένταση. Ανησυχείς γιατί είναι πιθανό να έχει καταρρεύσει ένας πνεύμονάς σου, να έχεις πάθει καρδιακή προσβολή και κρίση πανικού. Ένα πρόσφατο χτύπημα στους πνεύμονες μπορεί να έχει προκαλέσει κάτι τέτοιο, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο, το οποίο μόνο ένας γιατρός μπορεί να στο πει.

Μη διστάσεις ούτε στιγμή: είναι μια κατάσταση που - ειδικά αν είσαι καπνιστής - δεν πρέπει να αγνοήσεις. Ακόμα και αν σιχαίνεσαι τα νοσοκομεία και τους γιατρούς, απλά πρέπει να το ξεπεράσεις μέχρι να διαπιστώσεις ότι είσαι ok. Δεν θέλουμε να σε τρομάξουμε, αλλά το θέμα είναι ότι τα worst case scenarios πρέπει να τα προσέξεις και να κινηθείς υπεύθυνα μέσα στα πλαίσια ενός συστήματος πρόληψης, που μπορεί να σώσει ακόμη και τη ζωή σου.