ΥΓΕΙΑ

Όλοι οι τρόποι να νικήσεις την ποδαρίλα!

Μυρίζουν τα πόδια σου; Μπορεί να είναι ενοχλητικό (για σένα και τους άλλους) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ζήσεις με αυτήν την αποκρουστική μυρωδιά της ποδαρίλας, για πάντα. Η κακοσμία των ποδιών είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αποφευχθεί. Δεδομένου ότι πιθανότατα μυρίζουν τα πόδια σου (ή γνωρίζεις κάποιον που τα πόδια του μυρίζουν), αυτά είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις για να νικήσεις και να απαλλαγείς από την ποδαρίλα, για πάντα.

 

 

Τι προκαλεί την κακοσμία των ποδιών

Όλα ξεκινούν από τον ιδρώτα. Οι ιδρωτοποιοί αδένες βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια του σώματος αλλά τα πέλματα των ποδιών (όπως οι παλάμες των χεριών και η περιοχή της μασχάλης) έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των ιδρωτοποιών αδένων – έως και 250.000 σε κάθε πόδι! Ο ήλιος, η ζέστη και τα κλειστά παπούτσια χωρίς κάλτσες τώρα το καλοκαίρι είναι οι αιτίες που κάνει την υπόθεση να… βρωμάει. Επίσης, ψυχικά ερεθίσματα όπως το άγχος ή η αγωνία για κάτι. Αλλά και η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που μπορεί να προκαλέσει η άσκηση. Ο ιδρώτας είναι ο βασικός ένοχος της δυσοσμίας. Οι κύριοι ιδρωτοποιοί αδένες που παράγουν τον ιδρώτα αποτελούνται από 90% νερό και 10% χλωριούχο νάτριο και κάλιο. Αρχικά, ο ιδρώτας είναι άοσμος και άχρωμος καθώς περιέχει ελάχιστες οργανικές ουσίες που να μπορούν να διασπαστούν από τα βακτήρια. Όταν όμως εκκρίνεται δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον, ζεστό, σκοτεινό και υγρό, για να αναπτυχθούν τα βακτήρια, τα οποία διασπούν τον ιδρώτα και ελευθερώνεται η χαρακτηριστική μυρωδιά της ποδαρίλας. Αυτά τα βακτηρίδια ονομάζονται Brevibacteria, τα οποία τρέφονται από το νεκρό δέρμα των ποδιών και ευθύνονται για την κακοσμία των ποδιών. Τα propionibacteria, παράγουν το προπιονικό οξύ ενώ ο Staphylococcus epidermidis ευθύνεται για την οσμή χαλασμένου τυριού. Επίσης, ορισμένα τρόφιμα και φάρμακα μπορούν να κάνουν τα πόδια σου να μυρίζουν όπως το σκόρδο, το κύμινο και τα σπαράγγια.

Εάν ιδρώνεις υπερβολικά, έχεις δηλαδή υπεριδρωσία, αυτό είναι μια κατάσταση που μπορεί να οφείλεται σε νευρολογικές διαταραχές, καρκίνους όπως λεμφώματα και ενδοκρινολογικά προβλήματα όπως ο διαβήτης. Διάβασε σχετικά: Οι 10 κανόνες των αποσμητικών που βάζουν τέλος στην κακοσμία και τον ιδρώτα

 

Πώς να απαλλαγείς από την κακοσμία των ποδιών

Πλένε σωστά τα πόδια σου καθημερινά με σαπούνι και νερό και κράτα τα πόδια σου όσο το δυνατόν πιο στεγνά. Πολλοί ξεπλένουν απλώς τα πόδια τους στο ντους επειδή υποθέτουν ότι είναι αρκετά καθαρά για να τα σαπουνίσουν. Θα πρέπει να σαπουνίζεις ολόκληρη την επιφάνεια του ποδιού καθημερινά. Έπειτα στέγνωνέ τα πολύ καλά.

Κόβε τα νύχια σου. Ξέρεις τί μπορεί να φιλοξενήσουν από κάτω: αποικίες βακτηρίων καθώς και την τροφή τους!

Φρόντισε να φοράς πάντοτε καθαρές βαμβακερές κάλτσες που αναπνέουν και απορροφούν την υγρασία.

Άλλαζε τα παπούτσια και μη φοράς το ίδιο ζευγάρι παπούτσια κάθε μέρα.

Προτού πλύνεις τις κάλτσες σου, γύρισε το μέσα έξω για να επιτρέψεις στο νεκρό δέρμα να ξεπλυθεί πιο εύκολα.

Ρίξε λίγη μαγειρική σόδα στα παπούτσια σου για να σκοτώσεις τα βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και μέσα στα παπούτσια, ακόμα και όταν σταματήσεις να τα φοράς, ειδικά αν τοποθετήσεις τα παπούτσια σε ένα σκοτεινό ντουλάπι.

Ρίξε πούδρα στα πόδια. Θα απορροφήσει την υγρασία των ποδιών και θα μειώσει τις πιθανότητες να γίνει υγρό το περιβάλλον. Η κακοσμία αντιμετωπίζεται με προϊόντα που ρυθμίζουν την εφίδρωση και καταπολεμούν δραστικά τη διάσπαση των βακτηρίων, εμποδίζοντας συγχρόνως την ξηρότητα του δέρματος. Διάβασε σχετικά: Ποια είναι τα τρικ που θα σε σώσουν από το «πόδι του αθλητή»;

Βάλε αποσμητική κρέμα στα πόδια και ψέκασε τα παπούτσια σου με σπρέι ποδιών. Η αποσμητική κρέμα καταπολεμά δραστικά την κακοσμία, που προκαλούν βακτηρίδια και μύκητες στο δέρμα των ποδιών. Επιπλέον, χάρη στο οξείδιο του ψευδαργύρου που περιέχει δρα επουλωτικά και ενάντια στις φλεγμονές, ενώ λειτουργεί και ως το καλύτερο αντισηπτικό ενώ διαρκεί για 24 ώρες.Τα σπρέι αυτά δημιουργήθηκαν για αθλητές, έχουν αντιβακτηριδιακή δράση και εξουδετερώνουν τις μυρωδιές πριν καν εμφανιστούν. Αν είναι αρκετά καλά για κάποιον που προπονείται 12 ώρες, είναι αρκετά καλά και για σένα.