ΥΓΕΙΑ

Ο καρκίνος του μαστού είναι και αντρική υπόθεση! Τι λέει η χειρουργός μαστού

Παρόλο που η συχνότητα εμφάνισης ανδρικού καρκίνου του μαστού είναι 1 άνδρας σε κάθε 100 γυναίκες που νοσούν, εντούτοις η πρόγνωση είναι δυσχερέστερη απ’ ότι σε μία γυναίκα, επειδή οι άνδρες μη γνωρίζοντας ότι και αυτοί μπορούν να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, καθυστερούν να επισκεφθούν ειδικό και να προβούν στις απαραίτητες διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις. Όπως και στις γυναίκες έτσι και στους άνδρες ο καρκίνος του μαστού μπορεί να δώσει μεταστάσεις στο ήπαρ, τον πνεύμονα, τα οστά και τον εγκέφαλο. Η Χειρουργός Μαστού δρ. Φιορίτα Πουλακάκη, MD, PhD, FEBS, Διευθύντρια της Χειρουργικής Κλινικής Μαστού στην Ευρωκλινική Αθηνών επισημαίνει τις αιτίες καθώς και τις κινήσεις πρόληψης.

 

 Η δρ. Φιορίτα Πουλακάκη

 

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες εμφάνισης καρκίνου του μαστού στους άντρες

Οι αιτίες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού στους άνδρες δεν έχουν πλήρως διευκρινισθεί αλλά οι βασικές αιτίες είναι:

  • Γενετικοί παράγοντες
  • Επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, με άτομα στο στενό περιβάλλον που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και η ύπαρξη μετάλλαξης του γονιδίου BRCA 1&2, τα οποία  πολλαπλασιάζουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου.
  • Η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία σε μικρή ηλικία
  • Ιστορικό παχυσαρκίας
  • Ηπατοπάθεια
  • Ορμονικές διαταραχές.  

Πώς μπορείς να τον προλάβεις

Με αυτοεξέταση: «Η αυτοεξέταση του ανδρικού μαστού, αποτελεί την πλέον εύκολη μέθοδο διάγνωσης, λόγω κατασκευής και μεγέθους. Θα πρέπει κάθε άνδρας να πραγματοποιεί συχνά αυτή την εύκολη εξέταση και να κινητοποιηθεί εάν διαπιστώσει οποιαδήποτε αλλαγή στο μαστό του, διότι και οι άνδρες παθαίνουν καρκίνο του μαστού»,  επισημαίνει η δρ. Φιορίτα Πουλακάκη.

Η έγκαιρη διάγνωση και οι άμεσες θεραπευτικές προσεγγίσεις θα αποτελέσουν και σ’ αυτή την περίπτωση ασπίδα προστασίας και όπως εξηγεί η Χειρουργός Μαστού: «Οι άνδρες θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο σε περίπτωση που διαπιστώσουν οποιαδήποτε αλλοίωση στο μαστό τους, όπως ψηλαφητό ογκίδιο, εισολκή της θηλής,  έκκριμα από τη θηλή, οίδημα, εξέλκωση, πάχυνση του δέρματος ή και  μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια».

Επιπλέον μπορείς να κάνεις και τα ακόλουθα:

Ασκήσου
Η καλή φυσική κατάσταση συμβάλλει στην πρόληψη και του καρκίνου αρκεί να ασκείσαι 5 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά. 

Διατήρησε το βάρος σου σταθερό 
Το βάρος δεν σχετίζεται μόνο με αισθητικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά και με τον καρκίνο του μαστού. Είναι σημαντικό να κρατάς σταθερό το βάρος σου σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου. 

Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή 
Η διατροφή παίζει ρόλο-κλειδί στην πρόληψη του καρκίνου. Κατανάλωνε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα, ψάρια πλούσια σε καλά λιπαρά 2 φορές την εβδομάδα, όσπρια. Μην καταναλώνεις περισσότερο από 70 γρ. λίπους την ημέρα. Απόφευγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς και αυτά που είναι πλούσια σε χημικά πρόσθετα και ζάχαρη. 

Πρόσεξε την κατανάλωση αλκοόλ
Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, 1-2 αλκοολούχα ποτά την ημέρα αυξάνουν κατά 32% τον κίνδυνο, ενώ 3-5 ποτά την ημέρα τον εκτοξεύουν στο 51%.

Κόψε το κάπνισμα
Η αποφυγή ή η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες «συνταγές» ενάντια και στον καρκίνο του μαστού. Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι όχι μόνο το κάπνισμα αλλά και το παθητικό κάπνισμα είναι από τους επιβαρυντικούς παράγοντες. 

Θεραπεύεται;

«Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού στους άνδρες», λέει η δρ.Πουλακάκη, «λόγω της σπανιότητας της νόσου βασίζεται πρωτίστως σε συμπεράσματα μελετών που αφορούν τον γυναικείο καρκίνο του μαστού. Η επιλογή των θεραπευτικών χειρισμών δεν αλλάζει, έχοντας στη φαρέτρα μας όλα τα όπλα διασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη πρόγνωση της νόσου». Αυτά είναι:

  • χειρουργική επέμβαση
  • χημειοθεραπεία
  • ακτινοθεραπεία
  • ορμονοθεραπεία.