Νιώθεις σουβλιές στα πλευρά όταν γυμνάζεσαι; Αυτές είναι οι 6 πιο συχνές ενοχλήσεις

«Κόβεται» η αναπνοή σου ή τρέμει το σώμα σου; Θέλεις να κάνεις εμετό ενώ οι σουβλιές στα πλευρά σε έχουν «τσακίσει»; Μάθε ποιες είναι οι πιο συχνές ενοχλήσεις, γιατί σου συμβαίνουν και τι να κάνεις για να τις αντιμετωπίσεις.

wefit

Νιώθεις: τρέμουλο

Γιατί: Εκτός ότι είναι μία ένδειξη ότι το παράκανες με την προπόνησή σου και διέγειρες το μυικό σου σύστημα υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος: κατά τη διάρκεια της έντονης προπόνησης μέσω της εφίδρωσης το σώμα σου χάνει ηλεκτρολύτες και αφομοιώνει πολύ γρήγορα κάποια μέταλλα όπως το κάλιο ή το ασβέστιο με αποτέλεσμα να νιώσεις κόπωση και τρέμουλο.

Τι να κάνεις: Πίνε άφθονο νερό για να παραμείνει το σώμα σου ενυδατωμένο και να μη χάνει ηλεκτρολύτες και μέταλλα που είναι αναγκαία για την διατήρηση του σωστού ισοζυγίου.

Νιώθεις: σουβλιές στα πλευρά

Γιατί: Ξεκίνησε το τζόγκινγκ αλλά μετά από λίγα λεπτά νιώθεις έντονες σουβλιές στα πλευρά που νομίζεις ότι είναι το συκώτι ή η σπλήνα; Συνήθως οι σουβλιές στα πλευρά οφείλονται σε αντίδραση του διαφράγματός λόγω της απότομης αύξησης του ρυθμού της αναπνοής σου. Ενοχοποιητικοί παράγοντες είναι η ελλειπής άσκηση, οι αδύναμοι κοιλιακοί, η χαμηλή θερμοκρασία του σώματος, η παράλειψη της προθέρμανσης καθώς και η λήψη τροφής και υγρών λίγη ώρα πριν την άσκηση.

Τι να κάνεις: Σταμάτα για λίγο το τρέξιμο μέχρι να μειωθεί ο πόνος, πάρε μερικές βαθιές εισπνοές εκπνέοντας όλο τον αέρα. Έπειτα, ξεκίνα σε χαλαρό ρυθμό. Αν αποφασίσεις να συνεχίσεις τότε κάνε δυνατές κοφτές εκπνοές με τα χείλη σου σφιγμένα ή πάρε βαθιές και κανονικές αναπνοές. Όσο βελτιώνεται η φυσική σου κατάσταση – μην ξεχνάς να γυμνάσεις καλά τους κοιλιακούς σου - με τον καιρό οι πόνοι αυτοί θα εξαφανιστούν.

Νιώθεις: ότι «κόβεται» η ανάσα σου

Γιατί: Πολλοί ασκούμενοι δε δίνουν σημασία στο σωστό τρόπο αναπνοής αλλά στο πως να αυξήσουν τον ρυθμό και τα χιλιόμετρα που διανύουν. Πρέπει να μάθεις να εκμεταλλεύεσαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αναπνοή που δίνει οξυγόνο στους μυς σου.

Τι να κάνεις: Επικεντρώσου στην αναπνοή σου και, αν χρειαστεί, κάνε αρκετά διαλείμματα. Φρόντιζε να αναπνέεις τόσο από τη μύτη όσο και από το στόμα κρατώντας το στόμα σου ελαφρώς ανοιχτό και τους μυς του σαγονιού χαλαρούς. Η εισπνοή από την μύτη βοηθά στο να ζεσταίνεται ο αέρας πριν φτάσει στα πνευμόνια ενώ από το στόμα βοηθά στο να φτάσει περισσότερο οξυγόνο στους μυς. Με την πάροδο του χρόνου θα μάθεις διάφορα μοτίβα αναπνοής που θα σε βοηθήσουν να αποδόσεις καλύτερα στην προπόνηση.

Νιώθεις: πόνο στο δεξί μέρος του στήθους

Γιατί: Εάν εκτελείς επίπονες ασκήσεις που απαιτούν τη χρήση των μυών του στήθους μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στη δεξιά πλευρά του θώρακα. Ο πόνος μπορεί να σχετίζεται με τραυματισμό των μυών και να επιδεινωθεί με συγκεκριμένες κινήσεις.

Τι να κάνεις: Επειδή μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά από λόγους – εκτός της σκληρής προπόνησης - σε κάθε περίπτωση απαιτεί άμεση διακοπή της προπόνησης.

Νιώθεις: ζάλη

Γιατί: Όταν γυμνάζεσαι στο maximun των δυνατοτήτων σου, o εγκέφαλος στέλνει αίμα σε όλες εκείνες τις μυικές ομάδες που απασχολούνται, με αποτέλεσμα να μην έχει επαρκή ποσότητα για την ίδια του τη λειτουργία. 

Τι να κάνεις: Μόλις αισθανθείς ζαλάδα, σταμάτα αμέσως να γυμνάζεσαι και ρίξε το κεφάλι προς τα κάτω προκειμένου να κυκλοφορήσει το αίμα.

Νιώθεις: πονοκέφαλο ή ναυτία

Γιατί: Αυτό οφείλεται συνήθως σε αφυδάτωση που προκαλείται από την υπερπροσπάθεια να ολοκληρώσεις μία απαιτητική προπόνηση.

Τι να κάνεις: Θα νιώσεις καλύτερα μόλις πιείς μία γουλιά νερό. Γενικά φρόντιζε την ενυδάτωσή σου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση. Επίσης απόφευγε πριν την προπόνηση τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη καθώς τροφές που παραμένουν συνήθως πολλές ώρες μέσα στο στομάχι, όπως εκείνες που περιέχουν λίπος. Τέλος, φρόντιζε να ασκείσαι σε δροσερό και όχι πολύ θερμό περιβάλλον ενώ η σωστή προθέρμανση μπορεί να περιορίζει τον πονοκέφαλο μετά την προπόνηση.