ΥΓΕΙΑ

«Να δώσω κατσικίσιο γάλα στο μωρό μου;»

Σκέφτεσαι τι γάλα να δώσεις στο μωρό σου: αγελαδινό ή κατσικίσιο; Σε κάποιες χώρες, οι μητέρες επιλέγουν το κατσικίσιο γάλα και όχι το αγελαδινό. Αυτό μάλιστα το τελευταίο διάστημα τείνει να γίνει τάση, με πολλούς νέους γονείς να επιλέγουν να δώσουν μετά το θηλασμό κατσικίσιογάλα.

 

 

Γιατί να δώσεις κατσικίσιο γάλα στο μωρό;

Το κατσικίσιο γάλα περιέχει περισσότερο ασβέστιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α, νιασίνη, χαλκό, σελήνιο. Όμως περιέχει σημαντικά λιγότερες ποσότητες βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος σε σχέση με το αγελαδινό. Έτσι λοιπόν, το κατσικίσιο γάλα:

1 Έχει καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου

Περισσότερο από το 50% του σιδήρου που βρίσκεται στο κατσικίσιο γάλα κατσίκας απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα, σε σύγκριση με 13% από το αγελαδινό γάλα. Ένα μωρό παίρνει περισσότερο σίδηρο ανά χιλιοστόλιτρο κατσικίσιου γάλακτος παρά από το αγελαδινό γάλα. Επιπλέον, το κατσικίσιο γάλα συμβαλλει στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, χάρη στη διαφορετική πρωτεϊνική δομή του. 

2 Είναι πιο κοντά στο pH του μητρικού γάλακτος

Το κατσικίσιο γάλα είναι αλκαλικό όπως το μητρικό γάλα, αλλά το αγελαδινό γάλα είναι όξινο. Ορισμένοι ειδικοί δηλώνουν ότι τα ιδανικά επίπεδα pH του κατσικίσιου γάλακτος το καθιστούν καλύτερη επιλογή για τα μωρά, καθώς μειώνει επίσης τις πιθανότητες γαστρεντερικών λοιμώξεων.

3 ‘Εχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το κατσικίσιο γάλα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στην καλλιέργεια των “καλών” βακτηρίων στο έντερο. Αυτά είναι ευεργετικά στη θεραπεία φλεγμονωδών γαστρεντερικών καταστάσεων όπως η κολίτιδα.

4 Είναι εύπεπτο

Σε σύγκριση με την πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, η πρωτεΐνη του κατσικίσιου γάλακτος είναι λιγότερο πυκνή. Το λίπος που βρίσκεται στο κατσικίσιο γάλα αποτελείται από λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου που διασπώνται εύκολα, πράγμα που σημαίνει ότι το κατσικίσιο γάλα μπορεί να αφομοιωθεί γρηγορότερα και καλύτερα. Επίσης, περιέχει λιγότερη λακτόζη συγκριτικά με το αγελαδινό γάλα. 

5 Περιέχει καλά λιπαρά

Το κατσικίσιο γάλα περιέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως λινολεϊκό και αραχιδονικό οξύ, που έχουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Έχει λιγότερα αλλεργιογόνα

Το κατσικίσιο γάλα σχετίζεται με λιγότερες αλλεργίες, καθώς περιέχει ελάχιστες μόνο ποσότητες καζεΐνης, η οποία περιέχεται στο αγελαδινό γάλα και σχετίζεται με αλλεργίες.

Πώς να επιλέξεις κατσικίσιο γάλα για το μωρό

Το γάλα κατσίκας που επιλέγεις για μωρό πρέπει να είναι:

Βιολογικό

Να είναι παρασκευασμένο από αγνό βιολογικό κατσικίσιο γάλα, κατάλληλο για βρέφη από τη γέννησή του και από τον 6ο μήνα ως μετάβαση από τον θηλασμό και μετά. Να έχει ήπια γεύση και ουδέτερη οσμή, να μην περιέχει φυτοφάρμακα, λιπάσματα, αντιβιοτικά ή ορμόνες, GMO (γενετικά τροποποιημένους παράγοντες) και γλουτένη.

Ενισχυμένο

Επίλεξε γάλα κατσίκας εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, ειδικά με βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των οστών και με βιταμίνη B9 (φυλλικό οξύ), το οποίο είναι σχεδόν ανύπαρκτο στο φυσικό κατσικίσιο γάλα.

Από ποια ηλικία να δώσεις κατσικίσιο γάλα;

Στην αγορά θα βρεις κατσικίσιο γάλα κατάλληλο για βρέφη από τη γέννησή τους. Προτού αποφασίσεις να δώσεις κατσικίσιο γάλα στο μωρό σου συμβουλεύσου πρώτα τον παιδίατρό σου.

Φίλια Μητρομάρα

Photo by Jens Johnsson on Unsplash