ΥΓΕΙΑ

Μετακομίζεις; Με ποιες ασκήσεις δεν θα πιαστείς

Σκέφτεσαι να μετακομίσεις, να πας σε νέο σπίτι, να φύγεις από την πόλη σου και να μεταναστεύσεις σε εσωτερικό ή εξωτερικό; Εκτός από το πακετάρισμα έχεις και κουβάλημα και αυτό ίσως καταπονήσει γόνατα και μέση, να μην αναφέρουμε και τα μυικά πιασίματα και πιθανόν τραυματισμούς. Η άσκηση πάντα λειτουργεί προληπτικά σε προβλήματα της μέσης αφού δυναμώνει τους κοιλιακούς μυς αλλά και τους μυς της μέσης. Αν δεν είσαι σε φόρμα οι μύες της μέσης είναι αδύναμοι και επομένως πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς. Όχι μη φανταστείς ότι θα πρέπει να σηκώσεις δράμια και βάρη για να δυναμώσεις. Αυτές οι ασκήσεις που σου προτείνουμε θα σε βοηθήσουν ώστε η μετακόμιση να σου φανεί παιχνίδι!

Λειτουργική προπόνηση

Η λειτουργική προπόνηση ή αλλιώς functional χρησιμοποιούνταν για αποκατάσταση τραυματισμών. Κάνοντας functional θα αποκτήσεις πραγματική δύναμη, καλύτερη στάση σώματος, αντοχή και καλύτερη ποιότητα κινήσεων σε ισορροπία και σταθερότητα. Ζήτησε από τον personal trainer στο γυμναστήριο να σου φτιάξει ένα πρόγραμμα «ραμμένο» στις δικές σου ανάγκες και με τη βοήθεια σύγχρονων μηχανημάτων με τροχαλίες, αλτήρων, fit ball, medicine balls, λάστιχων, foam rollers, δίσκων ισορροπίας θα προπονηθείς αποτελεσματικά.

Διατάσεις

Οι διατάσεις μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού αυξάνοντας την ευελιξία των μυών. Τέντωσε τους μυς της πλάτηε σε μια ελβετική μπάλα, τέντωσε τρικέφαλους και δικέφαλους, ώμους και δικέφαλους και τετρακέφαλους στα πόδια. Δέκα λεπτά καθημερινά αρκούν.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Η ενδυνάμωση των χεριών, των ποδιών, της κοιλιάς και του κάτω μέρους του σώματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη οσφυαλγίας και να μειώσει τον κίνδυνο των τραυματισμών. Δοκίμασε να κάνεις TRX και κάμψεις.

Ασκήσεις στο νερό

Η κολύμβηση και οι άλλες ασκήσεις στο νερό ασκούν ελάχιστη πίεση στη μέση ενώ δυναμώνουν όλο τον κορμό.

Τι να προσέχεις κατά τη μετακόμιση

* Όταν σηκώνεις βάρη φρόντισε να στέκεσαι κοντά στο αντικείμενο που θα σηκώσεις, διατήρησε ίσια την σπονδυλική σου στήλη και λύγισε τα γόνατα για να το πιάσεις.

* Αν μεταφέρεις βαριά αντικείμενα κράτα τα κοντά στο σώμα σου.

* Όταν σκύβεις φρόντισε να λυγίζει τα γόνατά σου. Μην σκύβεις ποτέ λυγίζοντας τη μέση με τα πόδια τεντωμένα.

* Αν χρειαστεί να μείνεις όρθιος για πολύ ώρα μην μείνεις σε στάση προσοχής, αλλά ανάπαυσης δηλαδή βγάλε το ένα πόδι μπροστά με το ένα γόνατο ελαφρώς λυγισμένο.

Πιάστηκε η μέση σου; Αυτά είναι τα 5 πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις όταν πονάει η μέση σου.