Μαύρα νύχια, τα «παράσημα» του τρεξίματος και πως να τα αποφύγεις

Δρομικό ανέκδοτο: Πώς θα αναγνωρίσεις έναν μαραθωνοδρόμο σε μια παραλία γυμνιστών; Από τα μαύρα νύχια.

wefit

Αν τρέχεις μεγάλες αποστάσεις και δεν σου έχει συμβεί ποτέ τότε είσαι πολύ τυχερός αλλά τα μαύρα νύχια είναι το πιο κοινό «παράσημο» σε όλους τους δρομείς. Για όλα φταίει το παπούτσι; Σίγουρα! Αυτές οι συμβουλές θα βοηθήσουν στην πρόληψη και αλλά και τη θεραπεία των μαύρων νυχιών.

Πότε θα δεις τα νύχια σου μαύρα

Αν το νύχι σου μαύρισε ο βασικός κανόνας είναι ότι θα το χάσεις. Αποχαιρέτα το.Μη φοβάσαι όμως, ένα νέο νύχι θα αρχίσει να μεγαλώνει. Οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων και οι μαραθωνοδρόμοι ή οι δρομείς βουνού που τρέχουν σε μεγάλες κλίσεις, κυρίως κατηφόρα, είναι οι πιο πιθανοί υποψήφιοι να δουν τα νύχια τους μαύρα, διότι τα δάχτυλα των ποδιών τους προσκρούονται στο μπροστινό μέρος των παπουτσιών τους. Επίσης οι πιθανότητες αυξάνονται αν τρέχεις όταν ο καιρός είναι ζεστός επειδή τα πόδια έχουν την τάση να πρήζονται περισσότερο όταν κάνει ζέστη.

Γιατί συμβαίνει

Τα μαύρα νύχια προκαλούνται από τη συνεχή τριβή των δακτύλων στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού σου. Το αίμα συγκεντρώνεται κάτω από το νύχι, επειδή καταστρέφονται οι ιστοί που έχουν χτυπηθεί από τη συνεχόμενη τριβή, γι 'αυτό χρειάζεται χρόνο για να επουλωθούν. Αυτό λέγεται υπονύχιο αιμάτωμα.

Πως να το προλάβεις

1 Για να αποφύγεις τα μαύρα νύχια φρόντισε να φοράς το σωστό μέγεθος παπούτσι, τουλάχιστον μισό με ένα μέγεθος από τα κανονικά για να δώσεις χώρο στα δάκτυλά σου. Γενικά θα πρέπει να βρεις το παπούτσι που ταιριάζει στο δικό σου πόδι.

2 Αυτοσχεδίασε με το να αλείψεις βαζελίνη ή να βάλεις γάζες για να προστατέψεις τα νύχια σου.

3 Κόβε τα νύχια σου τακτικά και κράτα στεγνά τα πόδια σου για όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια του τρεξίματός σου.

4 Επίλεξε κάλτσες που απορροφούν την υγρασία και όχι βαμβακερές.

5 Δέσε καλά τα παπούτσια σου, ζικ ζακ, όταν τρέχεις σε κατηφόρα.

Πώς να τα θεραπεύσεις

1 Αν μαύρισε το νύχι σου είναι καλύτερα να το αφήσεις να πέσει μόνο του, εφ 'όσον δεν σε πονάει. Ο πόνος είναι συνήθως άσχημος την πρώτη ημέρα αλλά, στη συνέχεια, μειώνεται μέρα με την ημέρα.

2 Μην πιέζεις το παλιό νύχι για να το βγάλεις - θα πέσει από μόνο του. Επίσης αν έχει μαζέψει υγρό και πονάει μην επιχειρήσεις να κάνεις επέμβαση με αυτοσχέδιες αποστειρωμένες βελόνες για να το σπάσεις. Αν μολυνθεί ο πόνος θα είναι έντονος και μπορεί να σε κρατήσει μακριά από τον δρόμο.

4 Μούλιασε τα πόδια σου σε ζεστό νερό για να μαλακώσει το δέρμα και να μπορεί να αποκολληθεί το νύχι πιο εύκολα.

5 Αν ο πόνος επιμένει ή υπάρχει πρήξιμο που δεν υποχωρεί απευθύνσου σε έναν δερματολόγο ή σε έναν ποδολόγο. Αν έχει μολυνθεί σοβαρά ίσως χρειαστεί να σου χορηγήσει αντιβίωση.