Εξογκώματα και πρόληψη

Εξογκώματα και πρόληψη

Το θέμα δεν είναι να πάθεις κάτι αλλά να «ψάχνεσαι», ψηλαφώντας το κορμί σου για να προλάβεις μια κατάσταση. Μην το φοβάσαι: αυτό πρέπει να κάνεις και για αυτό πρέπει να ξέρεις για τί ψάχνεις και τί μπορεί να σημαίνει.

wefit

Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορείς να δεις ένα εξόγκωμα στο σώμα σου. Και δεν είναι πάντα κάτι πολύ «κακό» αλλά μια ενέργεια του ίδιου του ανοσοποιητικού σου να αντιδράσει σε μία κατάσταση:

  1. Οι λεμφαδένες πρήζονται και δημιουργούν εξογκώματα, επειδή το ανοσοποιητικό σου μάχεται εναντίον κάποιας λοίμωξης σε περιοχές του σώματός σου (συνήθως στο λαιμό, στις μασχάλες και στην βουβωνική χώρα.) Τα εξογκώματα αυτής της μορφής ποικίλουν σε μέγεθος και είναι μαλακά.
  2. Ένα γάγγλιο στα δάχτυλα, μικρό και σκληρό γρομπαλάκι, είναι κάτι το σύνηθες μεταξύ των αθλητών και ακόμα και αν το αφαιρέσετε χειρουργικά, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να ξαναβγεί. Ποτέ δεν είναι κακοήθες.
  3. Μεγάλα και μαλακά είναι τα εξογκώματα που θα δεις συνήθως κοντά στο λαιμό σου όταν θα έχεις μονοπυρήνωση. Επιβεβαίωσέ το με το γιατρό σου και για λίγες ημέρες μην φιλάς την κοπέλα σου. Είναι κολλητικό.

Σε περίπτωση που νομίζεις ότι συμβαίνει κάτι σοβαρότερο, μη διστάσεις να δεις έναν χειρούργο. Θα το ψηλαφήσει και θα σου πει τι πρέπει να κάνεις. Αυτό που πρέπει να κρατήσεις στο μυαλό σου είναι ότι η πρόληψη σώζει…