ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Πώς θα κάνεις ασφαλείς διακοπές φέτος

Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή απειλή για όλους μας. Εάν ετοιμάζεσαι για διακοπές αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις υγιής και ασφαλής το καλοκαίρι. 

1 Επίλεξε τον προορισμό σου βάσει κοινής λογικής

Απόφυγε δημοφιλείς προορισμούς στα νησιά, όπου ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος. Επίσης μάθε τι προσφέρει το ξενοδοχείο για την ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού. Απαιτεί χρήση μάσκας; Προσφέρει το ξενοδοχείο μάσκες για επισκέπτες που δεν έχουν; Τι είδους μέτρα κοινωνικής απόστασης εφαρμόζονται; Υπάρχουν αναρτημένοι κανόνες που ενημερώνουν τους επισκέπτες σχετικά με την πολιτική τους; Υπάρχουν απολυμαντικά χεριών άμεσα διαθέσιμα σε όλο το ξενοδοχείο; Πόσο συχνά απολυμαίνονται οι κοινόχρηστοι χώροι; Υπάρχει η δυνατότητα ανέπαφου check-in; Αν δεν βρεις τις απαντήσεις στο διαδίκτυο και στις σελίδες των ξενοδοχείων, τηλεφώνησε και ρώτησε απευθείας. Ένα ξενοδοχείο θα πρέπει να έχει άμεσα διαθέσιμες απαντήσεις στις απορίες σου.

 2 Προτού κλείσεις, ρώτα

Ρώτησε το ξενοδοχείο ή την εταιρεία ενοικίασης ακινήτων τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τον καθαρισμό. Για τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα ισχύει η θέσπιση Σήματος Πιστοποίησης «Health First» το οποίο αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Επίσης, για τους εργαζόμενους στα καταλύματα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ το προσωπικό υποδοχής πρέπει να φοράει μάσκα ή ασπίδα προσώπου. Όλα τα καταλύματα οφείλουν να έχουν πρωτόκολλο διαχείρισης ύποπτου περιστατικού ή κρούσματος Covid-19.

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομο σε άτομο από τις επιφάνειες, αλλά δεν βλάπτει να μάθεις πόσο καλά θα καθαριστεί και θα απολυμανθεί το δωμάτιό σου πριν φτάσεις. Έχε μαζί σου κάποιο σπρέι για υφάσματα όπως το Rol Quickguard Fabric Spray, απολυμαντικό σπρέι υφασμάτων, σκοτώνει το 99.9% των βακτηριδίων και ιών μέσα σε 1 λεπτό. Ειδικά σχεδιασμένο για υφάσματα και ρούχα, απολυμαίνει αποτελεσματικά και με ασφάλεια χωρίς να χρειάζεται ξέβγαλμα και χωρίς να αφήνει χημικά κατάλοιπα. Επίσης έχε μαζί σου απολυμαντικά μαντηλάκια για τις επιφάνειες.

3 Αν ταξιδεύεις με ΜΜΜ

Σε ένα πλοίο η παρουσία μεγάλου αριθμού ατόμων σε ημίκλειστους χώρους, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και η αλληλεπίδραση, ανάμιξη τους σε διάφορους χώρους- καταστρώματα, σαλόνια, υποδοχή – διευκολύνει τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών και φυσικά και του κορωνοϊού. Προσπάθησε να μην ακουμπάς σε κουπαστές, πόμολα, επιφάνειες κλπ. Έχε πάντα μαζί σου ένα απολυμαντικό χεριών για να τα καθαρίζεις όπως το καθαριστικό gel χεριών με ήπια αντισηπτική δράση Froisept της Froika. Επίσης καθάρισε τη θέση στην οποία θα καθίσεις και φρόντισε να φοράς τη μάσκα σου ή μία προτατευτική προσωπίδα, όπως αυτή από Πολυπροπυλένιο (PP) και καλύπτρα από PET, η οποία διαθέτει αντιστατική και αντιθαμβωτική επικάλυψη. Να θυμάσαι ότι το περισσότερο ασφαλές σημείο στο πλοίο είναι το ανοιχτό κατάστρωμα, στην περίπτωση όμως που είναι δυνατή η τήρηση των ασφαλών αποστάσεων (>1,5 m) από τους άλλους επιβάτες καθώς και η θέση στο παράθυρο στο αεροπλάνο, επειδή υπάρχει απόσταση από τους επιβάτες που περνούν από τον διάδρομο για να κατευθυνθούν στις τουαλέτες.

4 Φόρα μάσκα στους εσωτερικούς χώρους και κράτα απόσταση

Βρισκόμαστε ακόμα στη μέση μιας πανδημίας και το να είμαστε σε διακοπές οι κανόνες δεν αλλάζουν. Φόρεσε μάσκα όταν βρίσκεσαι σε χώρους με πολύ κόσμο, όπως την προστατευτική μάσκα προσώπου πολλαπλών χρήσεων DIMECO, και κράτα απόσταση δύο μέτρων.

5 Ζήτησε δωμάτιο που ήταν κενό για λίγες μέρες

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει σε ορισμένες επιφάνειες, όπως το πλαστικό και το ατσάλι, έως και 72 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος εάν ο προηγούμενος επισκέπτης άφησε το δωμάτιο αμέσως πριν το δικό σου check in. Αν και η διάρκεια για το check in και check out έχει αλλάξει: το check out γίνεται μέχρι τις 11.00 και το check in από τις 15.00 και μετά ώστε να υπάρχει χρόνος για τον αερισμό, τον καθαρισμό και την απολύμανση των δωματίων, για μέγιστη ασφάλεια ζήτησε να μείνεις σε ένα δωμάτιο που παρέμεινε κενό για μία με δύο μέρες, εάν αυτό είναι δυνατό.

6 Απολύμανε το δωμάτιό σου

Παρόλο που τα ξενοδοχεία πρέπει να απολυμαίνουν σωστά τα δωμάτια μεταξύ των επισκεπτών, δεν είναι κακό να καθαρίσεις κάποια σημεία όπως πόμολα, διακόπτες φωτός, τηλεχειριστήρια, το μπάνιο και επίπεδες επιφάνειες όπως τραπέζια ή πάγκοι με ένα απολυμαντικό πολλαπλών επιφανειών όπως το Evans Safe Zone Plus Ιοκτόνο με αποδεδειγμένη δράση κατά των ιών.

7 Άνοιξε τα παράθυρα

Εάν ανησυχείς για τον κορωνοϊό που μεταφέρεται μέσω του κλιματιστικού, άφησε τα παράθυρα στο δωμάτιο σου ανοιχτά για να μπει φρέσκος, καθαρός αέρας. Ο κίνδυνος της μετάδοσης μέσω του αέρα είναι υψηλότερος σε εσωτερικούς χώρους με ανεπαρκή αερισμό, επομένως είναι καλή ιδέα να ανοίξεις τα παράθυρα. Ο καλός αερισμός μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του κορωνοϊού.

8 Απόφευγε τις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις, όπως γυμναστήριο και σπα

Παρόλο που ένα ξενοδοχείο μπορεί να ανοίξει τις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις του, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις χρησιμοποιήσεις κιόλας. Στο γυμναστήριο είναι δύσκολο έως και αδύνατο να φοράς μάσκα, εάν μάλιστα κάνεις αερόβια προπόνηση.

Όσον αφορά στο σπα, αν πρόκειται για μασάζ και φοράς μάσκα και ο θεραπευτής φορά μάσκα και αυτός, μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης. Πριν κάνεις κράτηση για μια θεραπεία, ρώτησε για την ασφάλεια και τον καθαρισμό του σπα και, αν έχεις αμφιβολίες, καλύτερα να παραλείψεις το μασάζ.

9 Πήγαινε από τις σκάλες

Εάν μείνεις σε ξενοδοχείο είναι δύσκολο να διατηρήσεις απόσταση δύο μέτρων στο ασανσέρ. Είναι προτιμότερο να πηγαίνεις από τις σκάλες. Όχι μόνο θα κάνεις και λίγη άσκηση, αλλά μπορεί να σου εξοικονομήσει και χρόνο, όταν το ασανσέρ αργεί. Εάν πρέπει να πάρεις ασανσέρ, φόρεσε τη μάσκα σου και μην πατάς τα κουμπιά με γυμνά χέρια.

Χρήσιμα τηλέφωνα για τις διακοπές στα νησιά

Όλα τα τουριστικά καταλύματα και οι τουριστικές υπηρεσίες στα νησιά και στους προορισμούς διακοπών είναι υποχρεωμένα να έχουν ανανεωμένο πρωτόκολλο λειτουργίας για αυτό το καλοκαίρι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Για περισσότερες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της διαμονής σου καλό είναι να απευθυνθείς στη δημοτική αρχή ή στις τουριστικές υπηρεσίες του νησιού. Μερικά τηλέφωνα που μπορεί να είναι χρήσιμα κατά τη διάρκεια των διακοπών σου:

  • 24ωρη γραμμή για Covid-19 (ΕΟΔΥ): 1135
  • Τηλεφωνικό κέντρο ΕΟΔΥ: 2105212000
  • Τηλέφωνο ΕΚΑΒ: 166
  • Εφημερεύοντα νοσοκομεία: 14944 (με χρέωση 0,30€  – 0,50€  /ανά λεπτό)
  • Τηλεφωνικό Κέντρο Υπουργείο Τουρισμού: 2103736001
  • Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ): 1500