ΥΓΕΙΑ

Κορωναϊός: Είναι ασφαλές να πας τώρα στο γυμναστήριο;

Η λήψη προληπτικών μέτρων είναι αναγκαία και απαραίτητη. Μην την υποτιμάς.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωναϊού να αυξάνονται σε όλο τον πλανήτη, αλλά και στη χώρα μας, όλοι λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα για να περιορίσουμε την πιθανότητα εξάπλωσης του κορωναϊού στο σπίτι, στην εργασία και στους δημόσιους χώρους. Κι όταν λέμε δημόσιους χώρους, τα γυμναστήρια δεν αποτελούν εξαίρεση, στην πραγματικότητα, λόγω του κλειστού χώρου και του κοινόχρηστου εξοπλισμού είναι καλό να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής.

Υπάρχει λόγος να αποφύγεις το γυμναστήριο;

Το γυμναστήριο, όπως και άλλοι δημόσιοι χώροι, είναι ασφαλείς εάν ακολουθούνται τα προληπτικά μέτρα που συστήνονται από τους ειδικούς. Αλλά όταν  η Πολιτεία ζητά από τους πολίτες να “μείνουν σπίτι”, ακόμη και αν δεν ανήκουν στην ευπαθή ομάδα (άνω των 60 και χωρίς προβλήματα υγείας) καλό είναι να συμμορφώνονται. Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού εξαπλώνεται από άνθρωπό σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2 με 5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημέρες) από τη μόλυνση. Ο κορωναϊός δεν μεταδίδεται μέσω του ιδρώτα, αλλά οι κοινόχρηστες επιφάνειες όπως αποδυτήρια, ντουλάπες, και σημεία του εξοπλισμού όπως π.χ. οι κρίκοι, τα βαράκια και τα βάρη μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. 

Επίσης,

έχε υπόψη σου ότι ο κορωναϊός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά τις πρώτες ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είσαι ήδη φορέας και να εξαπλώνεις τον κορωναϊό χωρίς να το γνωρίζεις.

Για να περιοριστεί η εξάπλωσή του, περιόρισε στο ελάχιστο τις μεγάλες συναθροίσεις, τις χειραψίες και μην αγγίζεις το πρόσωπό σου (μάτια, στόμα, μύτη).

H Μαρία Μπακοδήμου στο γυμναστήριο (φωτό από το προφίλ της στο fb)

Τι να κάνεις για να προστατευτείς

1 Πλένε τα χέρια σου καλά πριν και μετά την προπόνηση
Αφιέρωνε τουλάχιστον 60 δευτερόλεπτα για το πλύσιμο χεριών, βάζε άφθονο νερό και βρέχε τις παλάμες από όλες τις μεριές και ανάμεσα στα δάχτυλα. Σαπούνιζε σταδιακά όλα τα σημεία των παλαμών με αργές κινήσεις, εσωτερικά και εξωτερικά, την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα και τρίβε τα νύχια στο εσωτερικό των παλαμών. Επίσης και η τακτική χρήση απολυμαντικού με βάση το αλκοόλ (τουλάχιστον 60%) βοηθά.

2 Μην αγγίζεις το πρόσωπό σου
Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι οι πύλες εισόδου των ιών στον οργανισμό είναι το στόμα, η μύτη και τα μάτια και γι' αυτό δεν πρέπει να τα αγγίζεις με άπλυτα χέρια. Απόφυγε να αγγίζεις τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σου κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

3 Απόφυγε τις χειραψίες.

4 Δώσε προσοχή στον κοινό εξοπλισμό
Παίρνε μαζί σου το δικό σου στρωματάκι γιόγκα. Καθάριζε με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι τις λαβές, τα βάρη και τα μηχανήματα πριν και μετά τη χρήση τους. Βάζε από μία μικρή πετσέτα στις λαβές των μηχανημάτων. Αυτό αφορά και τα μηχανήματα που βρίσκεις στο πάρκο της γειτονιάς σου, όχι μόνον στο γυμναστήριο.

5 Κράτα αποστάσεις
Κράτα απόσταση από τους αθλούμενους, περίπου 1-2 μέτρα.

6 Δεν χρειάζεται να φοράς μάσκα

Δεν έχει αποδειχτεί ότι οι μάσκες προσώπου είναι αποτελεσματικές για την προστασία όσων δεν έχουν μολυνθεί. Συσσωρεύονται μικρόβια τα οποία στη συνέχεια θα εξαπλωθούν στο πρόσωπό σου, στο σπίτι σου, στα αγαπημένα σου πρόσωπα, όταν τελικά βγάλεις τη μάσκα. 

7 Εμπιστεύσου το γυμναστήριό σουΚανένας επιχειρηματίας δεν θέλει το κακό των πελατών του. Το ίδιο και τα γυμναστήρια. Ακόμη και το μέλος γνωστής αλυσίδας γυμναστηρίων στο Μαρούσι που βρέθηκε θετικό στον κορωναϊό το γυμναστήριο αντέδρασε με ευθύνη και άμεσα: το ανακοίνωσε και απέστειλε SMS, ειδοποιώντας τα μέλη του ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή το προβλεπόμενο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας: να φερθούμε με ευθύνη απέναντι στο γυμναστήριό μας, τους συναθλούμενους μας και στον εαυτό μας. 

8 Δείξε ψυχραιμία, υπευθυνότητα και ενσυναίσθησηΕίναι η πρώτη φορά που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά. Είναι υποχρέωσή μας να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες. Ό,τι πιο δύσκολο για την ιδιοσυγκρασία μας, όμως ότι πιο αναγκαίο για να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες. Αρκεί να σκεφτόμαστε δυο φορές πριν κάνουμε κάτι στην καθημερινότητά μας. Η ρουτίνα μας είναι αυτή που πρέπει προληπτικά να αλλάξει και να προσαρμοστεί με τις οδηγίες των ειδικών. Τα μέτρα που λαμβάνονται, τα εισηγούνται άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην επιστήμη και είναι αποτέλεσμα συνεκτιμησης πολλών διαφορετικών επιστημονικών δεδομένων. Ας μην τα κρίνουμε με τη δική μας κοινή λογική. 9 Βάζε φίλτρο σε ό,τι διαβάζεις Αυτόν τον καιρό κυκλοφορούν πολλά fake news, σαν αυτό του 'Ελληνα γιατροού που πήγε στην Κίνα και συστήνει να πίνεις ζεστό νερό για να μειώσεις το ιικό φορτίο και να καταπολεμήσεις τον κορωναϊό. Ή άρθρα που υποστηρίζουν πως αν γυμναστείς σκληρά, ζεσταθείς και ιδρώσεις θα απαλλαγείς από τον κορωναϊό. Χρειάζεται αρκετό φιλτράρισμα στα δημοσιεύματα και φυσικά κοινή λογική. Κάνε γυμναστική στο σπίτι: Μείνε fit και χωρίς γυμνάστηριο!

 

Τέλος, είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους τους επαγγελματίες, επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Ας κάνουμε λίγη υπομονή, ας ακολουθήσουμε τις οδηγίες για να επιστρέψουμε γρήγορα και με περισσότερη όρεξη στο αγαπημένο μας γυμνάστηριο.