Ελαφριά ζάλη: όταν όλα γυρίζουν και δεν είναι από το …αλκοόλ!

Ελαφριά ζάλη: όταν όλα γυρίζουν και δεν είναι από το …αλκοόλ!

Ναι, είναι αυτή η απαίσια αίσθηση της ναυτίας, του κρύου ιδρώτα να σε λούζει, αλλά και το να γλιστράς αργά προς το πάτωμα

wefit

Ειδικά οι άνδρες δεν δίνουν σημασία σε τέτοιες περιπτώσεις, αν και είναι πολλά τα περιστατικά που μπορούν να σε στείλουν στο νοσοκομείο με αφυδάτωση, την οποία ποτέ δεν πήρες χαμπάρι. Οι γιατροί λένε ότι αυτός ο «κρύος ιδρώτας» που νοιώθεις κάποιες φορές πριν ζαλιστείς, προκαλείται από το ίδιο το σώμα επειδή κάτι δεν πάει καλά σε κάποιο πνευμονογαστρικό νεύρο το οποίο δίνει σήμα στην καρδιά σου να ρίξει το ρυθμό της, το δέρμα σου να αποβάλλει ιδρώτα και την πίεση του αίματος να πέσει.

Γιατί ζαλίζεσαι

Σίγουρα υπάρχουν χίλιοι δυο λόγοι, μεταξύ αυτών και αρκετοί που δεν φαντάζεσαι:

  • Υπάρχει πιθανότητα το βρώμικο που έφαγες χθες να έπαιξε το ρόλο του, με τα χαλασμένα αλλαντικά του να σου έστειλαν …συστημένη μια γαστρεντερίτιδα, η οποία μπορεί να σε κάνει όχι να ζαλιστείς μόνο, αλλά ακόμη και να λιποθυμήσεις.
  • Μια «λάιτ» περίπτωση είναι το υπογλυκαιμικό επεισόδιο ή η έλλειψη ηλεκτρολυτών (οι πιο σημαντικοί είναι το χλωριούχο νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο). Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και ανάμεσα στους σπρίντερ, καθώς τρέχουν δίνοντας όλες τους τις δυνάμεις. Αν προσθέσουμε την υψηλή θερμοκρασία λόγω ζέστης ή την αυξανόμενη θερμοκρασία του σώματος λόγω της προσπάθειας, το αποτελέσμα μπορεί να είναι η κατάρρευση του αθλητή. Οπότε επιστρέφουμε στο ρητό ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση.
  • Ένας αρκετά σοβαρός λόγος είναι οι καρδιακές αρρυθμίες. Επειδή αυτές οι αρρυθμίες μπορούν να αποβούν μοιραίες, πρέπει να τυγχάνουν της δέουσας ιατρικής παρακολούθησης.
  • Τέλος, μια συνηθισμένη σχετικά γενετική πάθηση γνωστή ως υπερτροφική καρδιομυοπάθεια, μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρούς και αθλητικούς άνδρες, οι οποίοι και μπορεί να λιποθυμήσουν (ή ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους), κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή ενός αγώνα. Αν νοιώσεις ελαφριά ζάλη όταν στέκεσαι όρθιος και αν νιώθεις να «πιάνεται» η αναπνοή σου όταν ξαπλώνεις ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, πάρε το δρόμο για το γιατρό σου. Αυτό πρέπει να το κάνεις ειδικά αν έχουν πεθάνει ξαφνικά και απροειδοποίητα κάποιοι κοντινοί συγγενείς σου σε νεαρή ηλικία. Η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια εμφανίζεται σε οικογένειες και οι περισσότεροι φορείς αυτού του γενετικού προβλήματος δεν γνωρίζουν καν ότι το έχουν.

Το απογοητευτικό στην περίπτωση της λιποθυμίας είναι ότι τελικά ανησυχείς για το …τίποτα. Φυσικά, αυτό είναι κατά βάση «καλά νέα», αφού έχεις αποκλείσει ένα σωρό σοβαρά προβλήματα.