ΥΓΕΙΑ

Γιατί το ταξίδι σου κάνει καλό;

Μόλις επέστρεψες από τις διακοπές του Πάσχα και έχεις βαλθεί να βρεις τον επόμενο προορισμό; Καλά κάνεις! Οργανωμένο ή όχι, μόνος ή με παρέα, ένα ταξιδάκι σου κάνει καλό και στην υγεία και στο κορμί σου. Δες πως.

 

 

8 λόγοι που το ταξίδι σου κάνει καλό:

1 Σε διατηρεί σε φόρμα
Όταν ταξιδεύεις υπάρχει η τάση να ρισκάρεις σε κάτι νέο, να δοκιμάσεις νέα πράγματα, να δεις τα αξιοθέατα. Έτσι μπορεί να δοκιμάσεις ένα extreme sport, να περπατήσεις με τα πόδια τους δρόμους της πόλης για να βρεις την καλύτερη θέα ή να κάνεις ποδήλατο σε αυτή (πολλές χώρες νοικιάζουν ποδήλατο για να τις εξερευνήσεις), να μάθεις νέες δεξιότητες.

2 Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου
Ένα ταξίδι σε εκθέτει σε διαφορετικά περιβάλλοντα, τα οποία δημιουργούν ισχυρότερα αντισώματα που ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σου. Έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε λίγη βρωμιά και σε κάποιες – όχι σημαντικές – ιώσεις διατηρούν τον οργανισμό αλλά και το έντερο δυνατό. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα πλένεις τα χέρια σου ή δεν θα χρησιμοποιείς αντιμικροβιακά μαντηλάκια στο ταξίδι σου. Κάποια νέα βακτήρια στη ζωή σου δεν θα σου κάνουν απαραίτητα κακό. Όταν ταξιδεύεις από τόπο σε τόπο το σώμα σου προσαρμόζεται σε χιλιάδες νέα βακτήρια, όπως συμβαίνει δηλαδή όταν αλλάζεις και την προπόνησή σου, το σώμα σου προσαρμόζεται στις αλλαγές.

3 Μειώνει τα επίπεδα του στρες
Έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι το ταξίδι αυξάνει την ευτυχία, μειώνει την κατάθλιψη και σε βοηθά να χαλαρώσεις. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τρεις μέρες μετά τις διακοπές, οι ταξιδιώτες ένιωθαν ξεκούραστα, είχαν λιγότερο άγχος καλύτερη διάθεση. Και οι βελτιώσεις αυτές δεν εξαφανίζονται όταν επιστρέφεις στο σπίτι, αλλά διαρκούν για εβδομάδες μετά το ταξίδι.

4 Βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου σου
Τα ταξίδια διευρύνουν το μυαλό σου. Συναντάς νέους ανθρώπους, γνωρίζεις νέες κουλτούρες, προσαρμόζεσαι σε νέες καταστάσεις. Αυτό είναι καλό για την υγεία σου, διότι οι νέες εμπειρίες αυξάνουν τη γνωστική ευελιξία, διατηρώντας το μυαλό σου κοφτερό και σε φόρμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του ταξιδιού και της αυξημένης δημιουργικότητας. Και σύμφωνα με την Journal of Personality and Social Psychology όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό τείνουν να είναι πιο ανοικτοί αλλά και πιο σταθεροί συναισθηματικά.

5 Μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων
Κάνεις ένα διάλειμμα από στρεσογόνους παράγοντες επομένως κάνεις διάλειμμα και από το στρες. Εξαιτίας αυτού, η μακροχρόνια έρευνα Framingham Heart διαπίστωσε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που ταξίδευαν είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να αναπτύξουν καρδιακή νόσο.

6 Σε ανακουφίζει από τον πόνο
Μπορεί να επισκεφτείς τις φυσικές θερμές πηγές της Τουρκίας, της Ισλανδίας, της Κόστα Ρίκα ή της Αιδηψού και να επωφεληθείς από τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού και της γης. Αυτό μπορεί να βελτιώσει το δέρμα σου, να σε ανακουφίσει από τον πόνο και το άγχος και να συμβάλλει στην μακροζωία.

7 Σε φέρνει σε επαφή με τη φύση
Το ταξίδι σε βγάζει έξω, στη φύση, σου δίνει τη δυνατότητα να αναπνεύσεις καθαρό αέρα και να απολαύσεις το φυσικό περιβάλλον. Ακόμη και να ξοδέψεις ένα απόγευμα σε μία παραλία ή σε ένα πάρκο θα εκπλαγείς από το πόσο ευτυχισμένος μπορεί να σε κάνει να νιώσεις.

8 Σου χαρίζει νιάτα
Είναι αλήθεια: όσοι ταξιδεύουν τείνουν να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Είτε σε τοπικό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, όλες οι μορφές του ταξιδιού ενισχύουν τον οργανισμό, του χαρίζουν υγεία και πολλά χρόνια.

Φίλια Μητρομάρα