ΥΓΕΙΑ

Γιατί είναι καλή ιδέα να κάνεις σεξ μετά την προπόνηση;

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί η λίμπιντο σου αυξάνεται μετά από μια προπόνηση; Υπάρχουν πολλοί επιστημονικοί λόγοι που μπορούν να το εξηγήσουν. Μάθε γιατί είναι καλή ιδέα να κάνεις σεξ μετά την προπόνηση και πως το σεξ ωφελεί την υγεία σου.

Γιατί να κάνεις σεξ μετά την προπόνηση;

Οι ορμόνες σου βρίσκονται στο ζενίθ τους
Μετά την προπόνηση η παραγωγή των ορμονών που σε κάνουν να νιώθεις καλά είναι αυξημένη και βρίσκονται στο ζενίθ τους. Αυτές οι ορμόνες περιλαμβάνουν την αδρεναλίνη και την ντοπαμίνη, και είναι γνωστές ως «ορμόνες της ευτυχίας». Όταν γυμνάζεσαι αυξάνεται και η τεστοστερόνη σου μέσα στα πρώτα 60 λεπτά άσκησης, εάν μάλιστα κάνεις HIIT προπόνηση η ενίσχυση της τεστοστερόνης είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μελέτες δείχνουν ότι και οι άντρες και οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης τείνουν να έχουν περισσότερη όρεξη για σεξ.

Διάβασε ακόμη: Γιατί οι γυμνασμένοι και οι γυμνασμένες είναι καλύτεροι στο κρεβάτι

Θα έχεις δυνατή στύση
Μια γερή προπόνηση αυξάνει τη ροή του αίματος σε κάθε μέρος του σώματός σου –κι όταν λέμε σε κάθε μέρος, εννοούμε αυτό που καταλαβαίνεις. Έτσι μπορεί να έχεις πιο σκληρή στύση. Ο καλύτερος χρόνος για να κάνεις σεξ είναι μέσα σε 15-60 λεπτά μετά από την προπόνησή σου.

Διάβασε ακόμη: 6 συμπληρώματα διατροφής για καλύτερη στύση απόψε!

Θα είσαι πιο ελκυστικός
Μετά την προπόνηση ο ιδρώτας τρέχει ποτάμι, κι αν δεν έχεις βάλει λίγο αποσμητικό μυρίζει. Μην σε ανησυχεί. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της μυρωδιάς και της σεξουαλικής έλξης. Μάλιστα, μερικές γυναίκες έλκονται περισσότερο από τους άνδρες που μυρίζουν έντονα.

Θα ενισχύσεις την καύση θερμίδων
Μπορεί το σεξ να μην αποτελεί υποκατάστατο της άσκησης, επειδή απλά δεν καίει πολλές θερμίδες. Αλλά μπορείς να κάψεις 3,6 θερμίδες ανά λεπτό κατά τη διάρκεια του σεξ, περισσότερο από ότι κατά τη διάρκεια ενός γρήγορου βαδίσματος.

Γιατί να κάνεις σεξ γενικά;
Το σεξ προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία σου. Συγκεντρώσαμε μερικά από αυτά:

Μειώνει το άγχος
Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη σε άντρες και γυναίκες, οι στρεσογόνες καταστάσεις, όπως κάποια δημόσια ομιλία, έδειξε ότι προκαλούν περισσότερο άγχος σε άτομα που δεν είχαν κάνει πρόσφατα σεξ.

Το σεξ έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία είναι γνωστή ως ορμόνη του στρες. Ακόμη και μια αγκαλιά αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ήρεμοι. Επιπλέον, η κίνηση και το άνοιγμα των ισχίων μπορεί να απελευθερώσει την ένταση και το στρες από τον «μυ της ψυχής», τον λαγονοψοΐτη – έναν από τους σημαντικότερους μυς γύρω από τη λεκάνη. Αυτός ο μυς δεν τεντώνεται πολύ, εκτός και αν είσαι fan της γιόγκα.

Αρρωσταίνεις λιγότερο
Ο φόβος μήπως κολλήσεις κάποια ίωση ή κοινό κρυολόγημα είναι έντονος, ειδικά τώρα που υπάρχει έξαρση της γρίπης και των ιώσεων. Το σεξ μπορεί πραγματικά να διατηρήσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα υγιές. Μια αναφορά από το Πανεπιστήμιο Wilkes έδειξε ότι η σεξουαλική επαφή μία ή δύο φορές την εβδομάδα συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα ενός αντισώματος που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Α, η οποία μπορεί να σε προστατεύσει από το κρυολόγημα.

Μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του προστάτη
Δημοσιευμένη μελέτη στο περιοδικό American Medical Association διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατά μέσο όρο έχουν 4.6 έως 7 εκσπερματώσεις την εβδομάδα είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη πριν από την ηλικία των 70 ετών από ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν λιγότερο από 2,3 φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Διάβασε ακόμη: Ποιο είναι το μυστικό για να κάνεις περισσότερο σεξ;

Ζεις περισσότερο
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη σεξουαλική συχνότητα 918 υγιών αντρών αρσενικών, μεσήλικων χωρικών στο Caerphilly της Ουαλίας. Επανεξέτασαν τους Ουαλούς 10 χρόνια αργότερα και διαπίστωσαν ότι όσοι δήλωσαν ότι έκαναν σεξ δύο φορές την εβδομάδα είχαν το μισό ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν κάνει σεξ μόνο μία φορά το μήνα.

Κοιμάσαι καλύτερα
Εντάξει δεν χρειάζεται να στο πούμε, το ξέρεις. Ο οργασμός απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται προλακτίνη, η οποία έχει σχέση με τον βαθύ ύπνο. Και γίνεται ακόμη καλύτερο για τις γυναίκες, καθώς αυξάνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερο βαθύ ύπνο, ο οποίος προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία και την αντιγήρανση.