ΥΓΕΙΑ

Γιατί είναι αναγκαίο να κάψεις το λίπος στην κοιλιά;

To λίπος στην κοιλιά, επιστημονικά γνωστό ως σπλαχνικό λίπος, έχει συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή και προβλήματα όπως ο διαβήτης τύπου 2. Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association, δείχνει ότι το υπερβολικό λίπος της κοιλιάς συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Γιατί είναι αναγκαίο να κάψεις το λίπος στην κοιλιά;

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες μεταξύ των ηλικιών 40-69 ετών και διαπίστωσαν ότι η συχνότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής συνδέεται με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την περιφέρεια μέσης, τη σχέση μέσης γοφών και την αναλογία μέσης προς ύψος.

Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, αλλά ακόμη και εκείνοι που διατηρούν ένα ΔΜΣ στο φυσιολογικό εύρος διατρέχουν κίνδυνο εάν έχουν υπερβολικό σπλαγχνικό λίπος. Το λίπος στην κοιλιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υψηλού σακχάρου στο αίμα, φλεγμονή, αυξημένα τριγλυκερίδια και χαμηλότερα επίπεδα HDL “καλής” χοληστερόλης, καθιστώντας το πιο επικίνδυνο από το λίπος που αποθηκεύεται σε άλλα μέρη του σώματος.

Σπλαχνικό λίπος: τί φταίει;

  • Η καθιστική ζωή χωρίς σωματική δραστηριότητα.
  • Η υπερκατανάλωση τροφής κυρίως με υδατάνθρακες, τα σάκχαρα και τα τρανς λιπαρά.
  • Το στρες (ορμόνες που παράγονται από το άγχος), το κάπνισμα (το οποίο διεγείρει τις ίδιες ορμόνες όπως το στρες) και ο λίγος (<5 ώρες) ή ο πολύς (>8 ώρες) ύπνος.
  • Η γενετική σύσταση.

Οι μετρήσεις για το λίπος στην κοιλιά

Για να διαπιστώσεις ότι έχεις σπλαχνικό λίπος κάνε τις εξής μετρήσεις:

Μέτρησε τη μέση σου: Οι άνδρες δεν πρέπει να έχουν περίμετρο μέσης πάνω από 102 εκατοστά και οι γυναίκες πάνω από 89 εκατοστά.

Μέτρησε την περιφέρεια της μέσης και των γοφών και στη συνέχεια διαίρεσε τους δύο αριθμούς μεταξύ τους. Ο αριθμός που θα προκύψει, δηλαδή η αναλογία μέσης-γοφών (WHR), είναι ενδεικτικός για καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ο ΠΟΥ συνιστά η αναλογία μέσης-γοφών να μην ξεπερνά το 0,85 για τις γυναίκες και το 0,9 για τους άντρες.

Τι να κάνεις

Το πιο δύσκολο κομμάτι στην προσπάθειά σου να απαλλαγείς από το κοιλιακό λίπος είναι οι συνήθειες που πρέπει να αλλάξεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σου. Ακόμη κι αν μειώσεις το ορατό, υποδόριο λίπος -αυτό που δείχνει την κοιλιά σου φουσκωμένη και πλαδαρή- μέσα σε λίγους μήνες με δίαιτα και γυμναστική, το σπλαχνικό λίπος είναι πολύ πιο επίμονο, μιας και καλύπτει ζωτικά όργανα, όπως το συκώτι και το πάγκρεας. Διάβασε επίσης: Ποιος είναι ο μοναδικός τρόπος να χάσεις το λίπος της κοιλιάς;

Χάσε βάρος και κάνε διατροφή

Η απώλεια βάρους μπορεί να συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων και στη βελτίωση της γλυκόζης αίματος, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Να θυμάσαι πως η σωστή διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα για να μειώσεις το σπλαχνικό λίπος αλλά χρειάζεσαι οπωσδήποτε διαιτολόγιο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου, γιατί π.χ. δεν μπορείς να τρως στεγνό κρέας, άπαχο γιαούρτι και λαχανικά, όταν έχεις υψηλή ενδογενή χοληστερίνη.

Όλα κρίνονται από τη ποιότητα και τη ποσότητα του φαγητού, ενώ ακόμη και ο χρόνος μεταξύ των γευμάτων έχει μεγάλη σημασία. Έχε υπόψη σου ότι δεν υπάρχουν ειδικές τροφές που καίνε το λίπος στην κοιλιά. Υπάρχουν βέβαια τροφές που εξαφανίζουν το σωσίβιο από την κοιλιά αλλά και κάποιες που καλό είναι να αποφεύγεις όπως π.χ. τα τρόφιμα που περιέχουν trans λιπαρά π.χ. μαργαρίνες, χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες, τηγανητά κρέατα και γλυκά.

Ασκήσου

Για να χαθεί το λίπος της κοιλιάς δεν ισχύει ότι πρέπει να εκτελεστούν περισσότεροι κοιλιακοί ή για να μικρύνει η διάμετρος της περιφέρειας πρέπει να λιώσεις στο ελλειπτικό μηχάνημα. Η έξυπνη κίνηση είναι η προπόνηση HIΙT. Μπορείς να κάψεις περισσότερο λίπος με διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης με μικρά διαλείμματα ανάπαυσης ότι από ότι με άσκηση μέτριας έντασης, είτε χρησιμοποιώντας βάρη είτε κάνοντας καρδιαγγειακή άσκηση. Ένα παράδειγμα είναι 30 δευτερόλεπτά υψηλής έντασης στο ποδήλατο με 30 δευτερόλεπτα ξεκούραση, για συνολικό χρόνο 20 λεπτά.

Φίλια Μητρομάρα