ΥΓΕΙΑ

Φοράμε ή όχι μάσκα τελικά; Ποια λάθη κοστίζουν

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με τις μάσκες: φοράμε ή όχι μάσκα για να προστατευτούμε από τον κοροναϊό; Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι μπορούν να μεταδίδουν τον κοροναϊό για ημέρες χωρίς να παρουσιάσουν συμπτώματα, επομένως η χρήση μάσκας μειώσει την έκθεσή σου στον ιό.

 

Σήμερα (3 Απριλίου 2020) οι επιστήμονες της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ θεωρούν πιθανό ότι ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται μέσω του αέρα και της απλής αναπνοής, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθεί από μεγάλα σταγονίδια του βήχα ή του φταρνίσματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και άλλων χωρών, καθώς και άλλοι επιστημονικοί φορείς, επιμένουν ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του νέου ιού είναι μέσω των μεγάλων σταγονιδίων διαμέτρου έως ενός χιλιοστού, τα οποία εκτοξεύονται με το βήχα και το φτάρνισμα. Η βαρύτητα εμποδίζει αυτά τα μολυσμένα σταγονίδια να ταξιδέψουν πάνω από δύο μέτρα και τελικά πέφτουν στο έδαφος ή σε κάποια επιφάνεια, από όπου μπορεί κάποιος να κολλήσει τον ιό. Αν όμως ο ιός αιωρείται στον αέρα ως αερόλυμα που παράγεται απλώς με την αναπνοή, τότε η προφύλαξη γίνεται πιο δύσκολη. Τα αερολύματα μπορούν να παράγονται απλώς μέσω της ομιλίας και της αναπνοής. Αυτό ενισχύει το επιχείρημα όσων επιστημόνων αντιτείνουν ότι πρέπει να γίνεται ευρεία χρήση μασκών.

Τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς;

Πρώτον, άφησε τις μάσκες N95 για τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό. Δεύτερον, ακολούθησε αυτές τις συμβουλές για να αποφύγεις τα πιο συνηθισμένα λάθη όταν φοράς μάσκα. Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας πιστεύει ότι η χρήση μάσκας ενέχει κινδύνους όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά.

1 Η μάσκα μολύνει τις επιφάνειες

Η μάσκα, από τη στιγμή που θα τη φορέσεις και νοσείς χωρίς να το γνωρίζεις, μπορεί να μολύνει οτιδήποτε. Αν βγάλεις τη μάσκα και την αφήσεις σε κάποια επιφάνεια, η επιφάνεια είναι πλέον μολυσμένη. Πλένε πάντα τα χέρια σου με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα πριν τη φορέσεις και στη συνέχεια αφού τη φορέσεις, πρέπει να θεωρείς την εξωτερική της επιφάνεια σαν μολυσμένη επιφάνεια, επομένως την πετάς.

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς μάσκες μιας χρήσης και μόλις τις αφαιρείς από το πρόσωπό σου να τις πετάς σε κλειστό κάδο. Εάν χρησιμοποιείς πάνινες  χειροποίητες μάσκες, πρέπει να τις πλένεις και τις απολυμαίνεις κάθε φορά.

2 Ακουμπάς τη μάσκα με βρώμικα χέρια

Εάν ακουμπήσεις τη μάσκα εξωτερικά μπορεί αυτή η κίνηση να αποβεί μοιραία.  Το να βγάζεις ή να κατεβάζεις τη μάσκα προσώπου και να την ξαναβάζεις με τα χέρια, αυτή η πρακτική μεταφέρει τα βακτήρια ή τον ιό απευθείας στην περιοχή της μύτης. Προτού εφαρμόσεις τη μάσκα πλύνε καλά τα χέρια σου. Το καλύτερο είναι να μην αγγίζεις γενικά το πρόσωπό σου. Δύσκολο task, αλλά απαραίτητο.

3 Φοράς την ίδια μάσκα όλη την ημέρα

Η μάσκα πρέπει να αλλάζει ή να απολυμαίνεται συχνά, κάθε δύο ώρες, αλλιώς τα ιικά φορτία μπορούν να συσσωρευτούν σε αυτό και το πιθανότερο είναι να τα αναπνεύσεις.

4 Δεν καλύπτεις το πρόσωπο

Υπάρχουν πολλοί που φορούν τις μάσκες κάτω από τη μύτη! Ενώ αυτό μπορεί να προστατεύει τους άλλους, εάν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται, δεν θα σε προστατεύσει. Τοποθέτησε σωστά τη μάσκα στη μύτη και κάτω από το πηγούνι. Αυτό αρκεί για να εξασφαλιστεί η μέγιστη κάλυψη. Σκοπός είναι να αναπνεύεις μέσα από τη μάσκα, όχι γύρω από τη μάσκα!

5 Βάζεις τη μάσκα πολύ νωρίς

Χωρίς τη μάσκα, είναι πιθανό να εισπνεύσεις τα σωματίδια στον αέρα. Πρέπει να βάζεις μάσκα στην είσοδο π.χ. του σούπερ μάρκετ και όχι κατά τη διαδρομή για το σούπερ μάρκετ, όπου είσαι μόνος σου στο αυτοκίνητο ή στον δρόμο!

6 Πιστεύεις ότι η μάσκα είναι καλό μέτρο πρόληψης

Πιθανότατα να νομίζεις ότι η μάσκα είναι 100% αξιόπιστη και μπορεί να σε προστατέψει από τον κοροναϊό. Δεν είναι έτσι. Σκοπός είναι να μειωθεί η μετάδοση του κοροναϊού και σε αυτό η κοινωνική απομάκρυνση και οι αποστάσεις είναι οι νικητές!

Μια χειρουργική μάσκα δεν έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ένα φράγμα μεταξύ του αναπνευστικού συστήματος και όλων των ιών και των βακτηριδίων. Η κοινωνική απομάκρυνση βοηθά στην προστασία από τα σωματίδια του ιού που βρίσκονται στον αέρα, από ανθρώπους που μπορεί να μην ξέρουν ότι είναι άρρωστοι.

7 Την ψεκάζεις με αντισηπτικά προϊόντα

Η εφαρμογή οποιασδήποτε χημικής ουσίας, όπως αντισηπτικά, στη μάσκα την υγραίνει και αυτό δεν είναι καλό. Μπορείς να την καθαρίσεις ελαφρά και στη συνέχεια να τη βάλεις σε μια τσάντα. Αλλά μην τη φορέσεις!

8 Υγραίνεις τη μάσκα

Μόλις η μάσκα υγρανθεί, γίνεται λιγότερο αποτελεσματική και πρέπει να την αλλάξεις με μια πιο στεγνή. Απόφευγε να αγγίζεις τη μάσκα με τη γλώσσα σου.

9 Νομίζεις ότι όλες οι μάσκες είναι οι ίδιες

Οι μάσκες έχουν διαφορετικές χρήσεις. Μια μάσκα N95 φιλτράρει το 95% των βακτηρίων και των ιών, αν είναι σωστά τοποθετημένα στο πρόσωπό σου. Αυτές χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας για να προστατεύσουν καλύτερα τον εαυτό τους κατά τη φροντίδα των ασθενών. Μια χειρουργική μάσκα έχει σχεδιαστεί για να συγκρατεί τα σταγονίδια προστατεύοντας τους γύρω σου.

10 Φοράς λάθος τη μάσκα

Ναι έχει συμβείς πολλές φορές αυτό! Να φορέσει κάποιος τη μάσκα μέσα – έξω. Η έγχρωμη επιφάνεια της, που είναι συνήθως χρώματος μπλε ή πράσινου, πρέπει να είναι από την έξω μεριά, η οποία είναι αδιάβροχη και σχεδιασμένη έτσι ώστε να μένουν εκεί τα μικρόβια. Και η άσπρη επιφάνεια, η οποία είναι απορροφητική, πρέπει να είναι από τη μέσα μεριά, που εφάπτεται στο πρόσωπο.

11 Δεν φοράς μάσκα

Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας συστήνει να μη φορούν μάσκες οι υγιείς. Ωστόσο όμως υπάρχει το εξής παράδοξο: οι μισοί πάσχοντες δεν είναι βεβαιωμένα κορύσματα κοροναϊού, είναι κρυφοί και ασυμπτωματικοί. Δεν ξέρουν ότι πάσχουν και δεν φορούν μάσκα. Αν έχεις τον ιό προστατεύει τους άλλους από σένα όταν την φοράς. Αν δεν έχεις τον ιό, προστατεύει εσένα από τους άλλους όταν την φορούν.

Φίλια Μητρομάρα