ΥΓΕΙΑ

Αντισηπτικό χεριών: Γιατί είναι επικίνδυνο να το φτιάξεις μόνος σου

Η ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού (COVID-19) έχει δημιουργήσει προσωρινή έλλειψη αντισηπτικών προϊόντων στην αγορά αλλά το να φτιάξεις το δικό σου αντισηπτικό χεριών δεν είναι ό,τι πιο ασφαλές για την φροντίδα και την προστασία της υγείας σου. Μάθε γιατί δεν πρέπει να φτιάχνεις το δικό σου αντισηπτικό χεριών και πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η πρακτική.

Γιατί δεν πρέπει να φτιάχνεις μόνοι σου αντισηπτικό χεριών

Μία από τις πιο βασικές οδηγίες για την αποφυγή του κοροναϊού είναι το καλό και τακτικό πλύσιμο χεριών. Οι ελλείψεις όμως αντισηπτικών και η υπερτιμολόγησή τους έχουν ωθήσει πολλούς ανθρώπους να ακολουθούν αυτοσχέδιες συνταγές από sites, pinterest και κάποιων blogs. Το γεγονός ότι υπάρχουν δημοσιευμένες αυτές οι συνταγές δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις ακολουθείς. Γιατί;

1 Το αντισηπτικό δεν είναι το βασικό μέτρο για το καθάρισμα των χεριών

Ο ΠΟΥ και ο ΕΟΔΥ συνιστούν το καθάρισμα των χεριών με αντισηπτικό χεριών να γίνεται ΜΟΝΟΝ όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, για γρήγορη και άμεση απολύμανση. Αν και το αντισηπτικό ενισχύει την καθαριότητα των χεριών, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι το σωστό πλύσιμο των χεριών.

2 Η παρασκευή σπιτικών αντισηπτικών χεριών είναι πιο δύσκολη από ότι φαίνεται

Αν δεν έχεις τα σωστά υλικά και τις σωστές αναλογίες δόσεων θα καταλήξεις να φτιάξεις κάτι που είναι αμφιβόλου ποιότητας και αναποτελεσματικό. Δεν θα σε προστατέψει ή θα είναι πολύ «σκληρό» για την επιδερμίδα σου, και ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς και δερματίτιδες.

3 Οι αναλογίες που δίνουν οι συνταγές δεν είναι ακριβείς

Οι περισσότερες από τις αμέτρητες συνταγές που θα βρεις στο Διαδίκτυο χρησιμοποιούν ένα μίγμα 60- 91% ή 99% ισοπροπυλικής αλκοόλης ή αιθυλική αλκοόλη και τζελ αλόης, το οποίο είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση της επιδερμίδας, επειδή η αλκοόλη το ξηραίνει, προκαλώντας σκασίματα και αιμορραγία. Το μυστικό όμως για την παρασκευή ενός αντισηπτικού χεριών είναι η σωστή αναλογία συστατικών. Το αντισηπτικό χεριών πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλη μέχρι το πολύ 70%. Πάνω από 70% αφυδατώνει τα χέρια και δημιουργεί και πρόβλημα στα κύτταρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει επίσημες οδηγίες για την παρασκευή χειροποίητου αντισηπτικού χεριών για καθαρά ιατρικούς λόγους, το οποίο δεν προορίζεται για γενική χρήση. Αυτό γιατί απαιτείται αποστειρωμένο νερό, αλκοολόμετρο για τη μέτρηση της συγκέντρωσης αλκοόλης στο τελικό προϊόν και γλυκερίνη, την οποία δεν μπορείς να τη βρεις εύκολα στο τοπικό φαρμακείο. Επίσης, δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται αιθέρια έλαια ή άλλα αρώματα επειδή μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στην επιδερμίδα.

4 Δεν προστατεύεσαι από τον κοροναϊό

Ακόμη και αν ακολουθήσεις τη συνταγή κατά γράμμα για χειροποίητο αντισηπτικό χεριών δεν σημαίνει ότι θα σε προστατεύσει από τον κοροναϊό. Αυτό επειδή δεν μπορείς να ελέγξεις με ακρίβεια τη δόση της αλκοόλης στο τελικό προϊόν, επομένως δεν θα είναι αποτελεσματικό στη θανάτωση των μικροβίων, όπως το απολυμαντικό χεριών που αγοράζεις από ένα φαρμακείο ή e-shop. 

Χρησιμοποιώντας χειροποίητο αντισηπτικό χεριών υπάρχουν άγνωστες μακροχρόνιες δράσεις στη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος από την παραμονή της αντισηπτικής ουσίας στα χέρια, αύξηση του κινδύνου για ανάπτυξη βακτηριακής αντοχής καθώς και ψευδή αίσθηση ασφάλειας που βασίζεται στη πίστη ότι η δράση ενός τέτοιου προϊόντος δημιουργεί ένα φράγμα έναντι των μικροοργανισμών.

5 Δεν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία

Μπορεί να μολύνεις το αντισηπτικό χεριών που θα φτιάξεις μόνος σου με βακτήρια χρησιμοποιώντας μη αποστειρωμένα εργαλεία για την ανάμειξη των υλικών, όπως κουτάλια και μπολ της κουζίνας σου ή φτιάχνοντάς το με γυμνά χέρια.

6 Δημιουργείς πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χειροποίητων αντισηπτικών λόγω της ζήτησης λιγοστεύουν όπως π.χ. το οινόπνευμα, ακόμη και για τους ειδικούς, τους φαρμακοποιούς, όταν χρειαστεί να φτιάξουν αντισηπτικά για άτομα που θα τα έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως στα νοσοκομεία.

Τι μπορείς να κάνεις

Μην φτιάχνεις μόνος σου αντισηπτικό χεριών

Απόφευγε τις συνταγές για αντισηπτικό χεριών ή συνταγές που απαιτούν βότκα ή οινοπνευματώδη ποτά επειδή η συνταγή απαιτεί ένα υγρό με υψηλή συγκέντρωση αλκοόλ. Τα περισσότερα ποτά αναμιγνύονται με νερό, οπότε αν συνδυάσεις μια βότκα με αλόη, θα έχεις ένα απολυμαντικό χεριών που θα περιέχει λιγότερο από 40% αλκοόλ, επομένως αναποτελεσματικό και επικίνδυνο για την υγεία σου.

Πλένε τα χέρια σου τακτικά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΕΟΔΥ συμφωνούν ότι αυτό είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς από τον κοροναϊό. Πλένε τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα, πολλές φορές την ημέρα, μετά την τουαλέτα, πριν και μετά το φαγητό, πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού και λοιπά. Στέγνωνε επίσης πολύ καλά τα χέρια σου χρησιμοποιώντας πετσέτες μιας χρήσης.

Απόφευγε να αγγίζεις το πρόσωπό σου

Γενικά μην αγγίζεις το πρόσωπό σου (μάτια, στόμα, μύτη) και κυρίως με βρώμικα χέρια. Επίσης απόφευγε να αγγίζεις πόμολα, επιφάνειες κοινής χρήσης κλπ.

Σε κάθε περίπτωση φρόντισε να ακολουθείς τις οδηγίες των ειδικών.

Φίλια Μητρομάρα