Aloe Vera, ένα διεθνές φαρμακευτικό φυτό

Aloe Vera, ένα διεθνές φαρμακευτικό φυτό

Η Aloe Vera είναι ένα φυτό το οποίο έχει γνωρίσει αυξανόμενη ζήτηση ως συστατικό των καλλυντικών ομορφιάς (συνήθως σε συνδυασμό με κερί μέλισσας), ως φρέσκος χυμός αλόης, ως καλωπιστικό φυτό, αλλά και ως φαρμακευτικό φυτό με την βιβλιογραφία να συμφωνεί ως προς την χρήση της εναντίον των εγκαυμάτων.

wefit

Η Ιστορία

Οι Σουμέριοι και οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο ή καθαρτικό. Οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι συνάντησαν την Αλόη στα ταξίδια τους στην Αφρική, όπου το φυτό ευδοκιμούσε σε ποσότητες. Την πήραν και την χρησιμοποίησαν για την θεραπεία πληγών. Λέγεται πως ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε το νησί Σοκότρα της Υεμένης μόνο και μόνο για να έχει πρόσβαση σε αυτή. Ο Έλληνας βοτανολόγος Διοσκουρίδης αναφέρει, πως η πικρή αλόη έχει καλύτερα αποτελέσματα. Ο Ρωμαίος Πλίνιος (παθολόγος) επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα του Διοσκουρίδη και αναφέρει πως θεραπεύει τις πληγές των λεπρών. Οι Κινέζοι πολύ αργότερα, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε πρόσβαση σε Ελληνικά ή Ρωμαϊκά κείμενα, ανακάλυψαν πως η πικρή Αλόη είναι επίσης η επιλογή τους ανάμεσα στε είδη Αλόης. Αμερικανοί και Ρώσοι επιστήμονες ανέφεραν σε έρευνές τους πως θεραπεύει τα εγκαύματα από ατομική ακτινοβολία (μας τελείωσαν όμως οι πυρηνικές κεφαλές).

Τρόποι Χρήσης

Η Αλόη πίνεται. Δεν είναι ακριβώς ψέμα, αλλά δεν είναι και όλη αλήθεια. Για να πιείς αλόη χωρίς παρενέργειες, αυτή θα πρέπει να έχει ανθίσει, δηλαδή να θεωρείται ενήλικη (περίπου ενός-δύο ετών). Όταν κόψεις ένα φύλλο, όσο πιο κοντά στην ρίζα γίνεται, αφαιρείς το κιτρινωπό υγρό που βγαίνει από την περιοχή κοντά στον εξωτερικό φλοιό της. Μετά κόβεις το φύλλο στα δύο, όχι κάθετα, αλλά παράλληλα ώστε να έχει δύο πλατιά μισά φύλλα και χαράσεις με το μαχαίρι μέσα στην σάρκα του φύλλου. Μετά στίβεις απαλά πιέζοντας την εξωτερική μεριά του φύλλου. Έτσι έχεις την Αλόη για δερματική χρήση.

Όσοι πίνουν Αλόη χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές συλλογής της (το κόψιμο μόνο είναι ίδιο), αλλά επειδή θεωρούμε πως χωρίς την κατάλληλη τεχνογνωσία δεν αξίζει να ρισκάρεις, δεν θα αναφερθούμε στην πόσιμη Αλόη.

Προσοχή: η αποθήκευση να γίνει μόνο στο ψυγείο και μόνο σε γυάλινο βαζάκι, γιατί είναι πολύ ευπαθές προϊόν. Πιθανώς να γίνεται και σε πλαστικό, αλλά επειδή δεν το έχουμε δοκιμάσει, δεν το προτείνουμε. Καλύτερα όμως να κόβετε όταν την χρειάζεστε.

Προτιμήστε την Αλόη για ενυδάτωση, για τα εγκαύματα (δοκιμασμένο πολλές φορές) αλλά και για δερματικές παθήσεις, μην την προτιμήσετε όμως σε ανοιχτές πληγές. Αν φυτέψετε την πρώτη σας, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχετε πολλές περισσότερες, καθώς πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες. Αυτές τις βγάζετε όταν φτάσουν ένα μέγεθος άνω των 20-25 εκατοστών εξωτερικά, άρα και συνήθως έχουν ρίζα 10-12 εκατοστών, ικανό για να τις βοηθήσει να επιβιώσουν. Η Αλόη «αγαπά πολύ» το ελληνικό κλίμα και ιδιαίτερα από την Αττική και κάτω. Φυτείες Αλόης με αξιοπρόσεκτες εξαγωγές υπάρχουν στην Κρήτη.