5 πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις όταν πονάει η μέση σου

5 πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις όταν πονάει η μέση σου

H χρόνια οσφυαλγία είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζουν 8 στους 10 ανθρώπους που κάνουν καθιστική εργασία. Αν και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον πόνο στη μέση υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να σταματήσεις να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα.

wefit

1 Σταμάτα να καμπουριάζεις!
Μία από τις πιο κοινές αιτίες της οσφυαλγίας είναι η κακή στάση του σώματος. Η πίεση που ασκείται στην σπονδυλική σου στήλη ενώ κάθεσαι σκυφτά μπορεί να προκαλέσει υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις, τους μυς και τους δίσκους προκαλώντας σου πόνο. Φρόντισε να κάθεσαι με ίσια την σπονδυλική σου στήλη και να τη διορθώνεις κάθε φορά που... γλιστράς προς τα κάτω. Ρύθμισε σωστά την καρέκλα σου ώστε τα γόνατά σου να είναι σε γωνία 90 μοιρών (ορθή) και τα μάτια σου να κοιτούν την οθόνη του υπολογιστή χωρίς να χρειάζεται να σκύβεις.

2 Σταμάτα την ξάπλα!
Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους περισσότερους να ανακουφιστούν από τον πόνο στη μέση. Κι αυτό γιατί διατηρεί τους μυς του κορμού σου δυνατούς, παρέχει αυξημένη κυκλοφορία στις αρθρώσεις και τους δίσκους και σου δίνει αίσθηση ευεξίας. Η εκγύμναση μόνο των κοιλιακών ραχιαίων για να αντιμετωπίσεις την οσφυαλγία, πλέον κρίνεται ανεπαρκής. Για αυτό χρειάζεται να κάνεις ασκήσεις ευλυγισίας (διατάσεις), ώστε να αποκτήσουν ευλυγισία οι μύες που δημιουργούν το πρόβλημα και να βελτιωθεί η στάση του σώματός σου. Το πιλάτες και η γιόγκα είναι τέλεια γυμναστική για τη μέση σου. Επίσης πρέπει να βελτιώσεις τη σταθεροποίηση της μέσης μέσω ειδικών ασκήσεων που στοχεύουν στο μέσο κορμό. Ανάλογα με το που εντοπίζεται το πρόβλημα ο φυσικοθεραπευτής θα σου προτείνει τις σωστές ασκήσεις.

3 Σταμάτα να σηκώνεις βαριά πράγματα
Μία από τις συχνότερες αιτίες της οσφυαλγίας είναι το σήκωμα βάρους με λάθος τρόπο. Φρόντισε να στέκεσαι όσο πιο κοντά γίνεται στο αντικείμενο που πρόκειται να σηκώσεις, άνοιγε τα πόδια στο εύρος των ώμων σου για να έχεις καλή στήριξη, λύγιζε τα γόνατά σου για να πιάσεις το αντικείμενο και βάζε δύναμη στα πόδια και τους γλουτούς. Ο κορμός σου πρέπει να βρίσκεται σε ευθεία θέση.

4 Σταμάτα να προσπαθείς με παθητικές θεραπείες
Η θερμότητα ή ο πάγος σου δίνει μόνο προσωρινή ανακούφιση, δεν θεραπεύει τον πόνο. Στο 50% των ατόμων με ενοχλήσεις στη μέση, ο πόνος θα μειωθεί αισθητά μέσα στις 2 πρώτες εβδομάδες, ενώ στο 80% των περιπτώσεων ο πόνος δεν θα διαρκέσει για περισσότερες από 6 εβδομάδες. Στο 30%, όμως, ο πόνος θα εμφανιστεί ξανά κάποια στιγμή στο μέλλον. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον πόνο στη μέση.

5 Σταμάτα να ακούς ιστορίες τρόμου των άλλων 
Ξέρεις το σενάριο: έχεις πάει στον ορθοπεδικό και οι ασθενείς που περιμένουν να δουν το γιατρό σου λένε μια ιστορία για το πώς ο θείος τους είχε τον ίδιο πόνο και χρειάστηκε να κάνει ενέσεις και χειρουργική επέμβαση. Οι περισσότεροι που πάσχουν από οσφυαλγία μπορούν να την αντιμετωπίσουν αρκετά αποτελεσματικά με την άσκηση και την σωστή στάση του σώματος. Φυσικά, κάποιες σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση, αλλά αυτό είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνεις με το γιατρό σου, όχι με τον τύπο που κάθεται δίπλα σου στην αίθουσα αναμονής.