ΥΓΕΙΑ

5 τεστ για να μετρήσεις το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης στο σπίτι

Ερείπιο ή λιοντάρι; Τέσταρε εύκολα στο σπίτι σου το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης.

Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά τεστ φυσικής κατάστασης που ελέγχουν διάφορες πτυχές της φυσικής σου ευεξίας. Υπάρχουν τεστ που μετρούν τη δύναμη, την αντοχή και την ευελιξία σου. Υπάρχουν τεστ που επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο φυσικό χαρακτηριστικό, ένα συνδυασμό δύο, τριών ή δέκα, ακόμη και ορισμένα τεστ που προσπαθούν να μετρήσουν τη συνολική σου φυσική κατάσταση. Είναι τεστ που γίνονται σε εργαστήρια, που είναι σχεδιασμένα από επιστήμονες και μερικά από αυτά απαιτούν επιστημονικό προσωπικό για έλεγχο και αξιολόγηση. Αλλά ακόμη και αυτά τα τεστ μπορεί να μην είναι αξιόπιστα 100%. Αυτό γιατί πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την αξιοπιστία αυτών των τεστ όπως ο αέρας, η ζέστη, το κρύο, η κατάσταση ενυδάτωσης, η κατάσταση αποκατάστασης, κάποιος τραυματισμός ή ασθένεια ή ακόμη και η έλλειψη ύπνου. 

Εάν είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις ξανά γυμναστήριο μέτρησε με έναν απλό και εύκολο τρόπο το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης με μερικά απλά τεστ στο σπίτι. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα για να ορίσεις τους στόχους σου στη γυμναστική.

Τι χρειάζεσαι για να έχεις καλή φυσική κατάσταση

Τρία βασικά πράγματα: καρδιοαναπνευστική αντοχή, ευλυγισία και μυϊκή δύναμη. Αν δεν τα έχεις αυτά στα 30 σου, στα 40 δεν θα μπορείς να ανέβεις μια σκάλα χωρίς να λαχανιάσεις και στα 50 θα πονάει το σώμα σου κάθε πρωί που ξυπνάς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα παρακάτω 5 τεστ φυσικής κατάστασης ορίζουν το μέσο όρο σωματικών ικανοτήτων που πρέπει να διαθέτει ένας νέος άνθρωπος, ώστε να θεωρείται ικανός να ανταπεξέλθει σε κάθε δύσκολη φυσική δραστηριότητα ή κατάσταση.

1 Τεστ φυσικής κατάστασης: Ανέβασμα σκάλας με γρήγορο ρυθμό

Ανέβα τρεις ορόφους ή περίπου 70 σκαλιά, τρέχοντας προς τα πάνω. Αν νιώσεις την καρδιά σου να σπάει στα τελευταία 10 σκαλιά, είσαι εντάξει. Αν αντέχεις να βγάλεις άλλον ένα όροφο, είσαι κορυφή.

2 Τεστ φυσικής κατάστασης: 30 push ups σε 1 λεπτό

Τσέκαρε πόσο καλά τα πας:

Κάτω από 10: Χάλια.

Έως 20: Έχεις πολύ δρόμο ακόμη

20-30: χρειάζεσαι δουλειά

30-50: Πολύ καλός!

3 Τεστ φυσικής κατάστασης: Pistol Squat

Κάνε αυτή την άσκηση χωρίς να τρεκλίζεις και να πέφτεις κάτω. Σε αυτό το βαθύ κάθισμα με το ένα πόδι τεντωμένο μπροστά οι μισοί αγύμναστοι καταφέρνουν να κάνουν το ημικάθισμα αλλά μέχρι εκεί, οι άλλοι μισοί πέφτουν με το που αρχίζουν να κατεβάζουν το σώμα τους. Αν εσύ εκτελέσεις σωστά αυτήν την άσκηση, μια φορά, για κάθε πόδι, είσαι Θεούλης.

4 Τεστ φυσικής κατάστασης: Πήδα έναν φράχτη

 Απλό, εύκολο, είναι μία από τις βασικές κινήσεις στο παρκούρ και δείχνει πόσο καλή φυσική κατάσταση έχεις. Δείχνει εύκολο αλλά δεν είναι. Χρειάζεται καλή στήριξη του σωματικού σου βάρους στο ένα χέρι και πέρασμα από τη μία πλευρά στην άλλη. Αν το καταφέρεις εύκολα με την πρώτη είσαι οκ. Αν δυσκολευτείς, χάσεις την ισορροπία σου ή πονέσει ο καρπός σου χρειάζεσαι γυμναστική.

5 Τεστ φυσικής κατάστασης: Σήκω όρθιος από σταυροπόδι χωρίς ώθηση από τα χέρια

Αν δεν μπορείς να σηκωθείς ούτε μία φορά χρειάζεται να επιμείνεις στα ημικαθίσματα για περισσότερο από ένα μήνα. Μετά προσπάθησε να δεις τί πρόοδο έχεις κάνει. Επίσης, σύμφωνα με έρευνες αυτό δείχνει και πόσο θα ζήσεις. Όσο πιο γρήγορα σηκώνεσαι τόσο καλύτερο προσδόκιμο ζωής έχεις.

Γιατί να τα κάνεις;

Τα τεστ φυσικής κατάστασης μπορούν να σου δώσουν μια ιδέα για τη γενική σου ικανότητα, αλλά μεμονωμένα μπορεί να σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις τι πρέπει να δουλέψεις. Για παράδειγμα, αν δυσκολεύεσαι να κάνεις pushup μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται να δουλέψεις το άνω μέρος του σώματός σου. Αν δεν μπορείς να τρέξεις για 12 λεπτά πρέπει να αυξήσεις την καρδιαγγειακή σου ικανότητα. Συνολικά, τα τεστ μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για να ξεκινήσεις ή να συνεχίσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής που θα σε διατηρήσει στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση.

Φίλια Μητρομάρα