10 πράγματα που κάνει ο μεσημεριανός ύπνος (και στις διακοπές)

10 πράγματα που κάνει ο μεσημεριανός ύπνος (και στις διακοπές)

Ο ύπνος το μεσημέρι μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει τη σεξουαλική σου ζωή. Οπότε στις διακοπές πέσε και κοιμήσου, αλλά για λίγο. Κάν’το όπως οι Μεξικάνοι και μάθε 10 πράγματα που κάνει ο μεσημεριανός ύπνος (και στις διακοπές).
.
1 Σε αναζωογονεί
Δεκαπέντε με 20 λεπτά υπνάκο όλα όσα χρειάζεσαι για να ξυπνήσεις και να νιώθεις ανανεωμένος. Οι χημικές ουσίες στον εγκέφαλό μας επανεξισορροπούν και σε κάνουν να νιώθεις περισσότερη εγρήγορση, ακόμα και αν ξεκουραστείς μόνο για λίγο.

wefit

2 Αυξάνει τις επιδόσεις σου στα θαλάσσια σπορ
Παίρνοντας έναν υπνάκο θα αυξήσεις τις αθλητικές σου επιδόσεις. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι οι αθλητές που κοιμόντουσταν περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών εβδομάδων πέτυχαν ταχύτερους χρόνους στο σπριντ, είχαν μεγαλύτερη αντοχή, χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό και γενικά είχαν αποτελεσματικότερη προπόνηση. Οι ερευνητές λένε ότι οι περισσότεροι αθλητές για να ανακάμψουν από τις προπονήσεις τους χρειάζονται λίγο ύπνο.

3 Σε φέρνει στα ίσια σου μετά από το ξενύχτι στο beach bar
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πραγματικά άρρωστος. Αν ξενύχτησες στο beach bar η συνταγή είναι να ρίξεις δύο σύντομους υπνάκους μέσα στην ημέρα αλλά να μην κοιμηθείς μέχρι το απόγευμα γιατί θα νιώθεις ζαλισμένος και ακόμη περισσότερο κουρασμένος. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κοιμήθηκαν για μισή ώρα, δυο φορές μέσα στην ημέρα μετά από ξενύχτι επανέφεραν τα επίπεδα του στρες και των ορμονών σε φυσιολογικά επίπεδα.

4 Σου χαρίζει μνήμη ελέφαντα
Σε αυτές τις διακοπές δεν θα ξεχάσεις τίποτα. Ομάδα Γερμανών ερευνητών του κλάδου νευροψυχολογίας διαπίστωσε ότι όταν μαθαίνεις κάτι νέο και αμέσως μετά πέφτεις για ύπνο η μνήμη σου την επεξεργάζεται πέντε φορές καλύτερα από ό, τι αν έμεινες ξύπνιος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ικανότητα του εγκεφάλου σου να ηρεμεί κατά τη διάρκεια του ύπνου συνδέεται με την ικανότητά σου να θυμάσαι περισσότερα πράγματα. Δεν σε παίρνει ο ύπνος; Υπάρχουν 7 τρόποι να κοιμηθείς σαν πουλάκι απόψε!

5 Δε σε ρίχνει με τα μούτρα στο φαγητό της ταβέρνας
Όσο λιγότερο κοιμάσαι τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να πάρεις βάρος, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έλλειψη ύπνου δημιουγεί αλλαγές σε ορμόνες που ελέγχουν την πείνα: τα επίπεδα της λεπτίνης (ουσία που μειώνει την όρεξη) μειώνεται ενώ η γρελίνη (ουσία που ενεργοποιεί την όρεξη) αυξάνεται και έτσι σε οδηγεί να αναζητάς λιπαρές τροφές και υδατάνθρακες. Αν θέλεις να παραμείνεις λεπτός στις διακοπές υπάρχουν 15 έξυπνοι τρόποι για να μη χαλάσεις τη γραμμή σου στην ταβέρνα.

6 Βοηθά στη διαχείριση του στρες, χωρίς ψυχοθεραπεία!
Το στρες στέλνει την αρτηριακή σου πίεση στα ύψη, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και ακόμη στυτική δυσλειτουργία. Αλλά έρευνα δείχνει ότι ένας σύντομος υπνάκος μέσα στην ημέρα μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις το στρες ανέξοδα και αποτελεσματικά.

7 Σε κάνει καλύτερο σύντροφος
Υποστηρίζεις ή όχι τη σύντροφό σου; Ελέγξε τις συνήθειες του ύπνου σου. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας διαπίστωσε ότι μόνο μια ξάγρυπνη νύχτα μπορεί να κάνει τα πράγματα με την σύντροφό σου χειρότερα. Γιατί; Είσαι λιγότερο ακριβής στην αναγνώριση των συναιθημάτων και το πιο πιθανό να είσαι πιο κεκεντρεχής στα σχόλιά της.

8 Προστατεύει την καρδιά σου
Μόνο μια νύχτα κακού ύπνου μπορεί να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία σου λιγότερα ευέλικτα, σύμφωνα με μια βρετανική μελέτη. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, η οποία μπορεί να σε οδηγήσει σε τόπο χλοερό.

9 Αυξάνει τη σεξουαλικότητά σου
Αν κοιμάσαι λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα μπορεί να μειωθούν τα επίπεδα τεστοστερόνης σου από 10 έως 15%, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Όταν δεν έχεις αρκετή τεστοστερόνη στο σώμα σου, μπορεί να έχεις μειωμένη σεξουαλική ορμή, ασθενέστερο σπέρματος και δυσκολία στύσης. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την παραγωγή τεστοστερόνης. Ο μεσημεριανός θα σε αναζωογονήσει ακόμη περισσότερο και το κορίτσι στην παραλία θα γίνει δικό σου!

10 Σε κάνει να «νιώθεις» τις γυναίκες
Αν είσαι solo στις διακοπές κοιμήσου μεσημέρι και η τύχη σου δουλεύει. Οι άνδρες που κοιμούνται το μεσημέρι είναι πιο πιθανό να καταλάβουν καλύτερα μια γυναίκα υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Academy of Sleep Medicine. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η στέρηση ύπνου περιορίζει το εύρος προσοχής σου, επιβραδύνει την ικανότητα του εγκεφάλου σου να επεξεργάζεται πληροφορίες και δεν σε βοηθά να ερμηνεύσεις σωστά το βλέμμα της ή τα συναισθήματά της.