Πως να βρεις διαδρομές τρεξίματος εκτός έδρας;

Πως να βρεις διαδρομές τρεξίματος εκτός έδρας;

Βρίσκεσαι σε ταξίδι ή εκτός έδρας και θέλεις να βρεις διαδρομές να τρέξεις; Σου δίνουμε μερικές πρακτικές συμβουλές για να απολαύσεις δεκάδες χιλιόμετρα σε άλλες πόλεις!

wefit

Σύλλογοι δρομέων Υγείας και running clubs

Οι Σ.Δ.Υ. (Σύλλογοι Δρομέων Υγείας) είναι κάτι το πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα και με ένα σύντομο γκουγκλάρισμα ή ψάξιμο στο facebook θα βρεις μια ομάδα στην περιοχή που θα επισκεφθείς. Το ίδιο ισχύει και με τα running groups, αλλά στο όνομα του group μπορεί να μην περιέχεται το όνομα της πόλης, οπότε μπορεί να δυσκολευτείς.

Μετρούν από δεκάδες μέχρι εκατοντάδες μέλη, οπότε κάποιος θα βρεθεί να σου υποδείξει μια ασφαλή διαδρομή για τρέξιμο που να ανταποκρίνεται σε αυτό που ψάχνεις (με κλίσεις, στα χιλιόμετρα που θέλετε, σε δρόμο, άσφαλτο ή χώμα). Στην ακόμα καλύτερη περίπτωση θα έχεις και παρέα στο τρέξιμό σου, αφού οι δρομείς είναι (και φαίνονται) ιδιαίτερα κοινωνικά όντα που ενίοτε κινούνται σε αγέλες (National Geographic το κάναμε).

Εγγραφή σε αγώνα

Παρατηρείται πλέον το εξής φαινόμενο: ακόμα και σε μικρές πόλεις διοργανώνονται αγώνες τουλάχιστον 4-5 φορές τον χρόνο. Άρα κατ'αρχάς γκούγκλαρε, π.χ. Θεσσαλονίκη (ως μεγάλη πόλη έχει 4-5 ενδιαφέροντες αγώνες τον μήνα) αγώνας δρόμου. Αν λοιπόν συμπέσει το επαγγελματικό σου ταξίδι με κάποιον αγώνα δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψάξεις για διαδρομή. Γιατί αυτή θα είναι πολύ καλά σηματοδοτημένη, σίγουρα θα γνωρίσεις τους...ιθαγενείς runners οι οποίοι θα σου δώσουν κάποιες συμβουλές για την υπόλοιπη διαμονή σου, ενώ έχεις και το πλεονέκτημα, καθώς θα τρέξεις μέσα στην πόλη με ασφάλεια (προφανώς θα έχει διακοπή κυκλοφορίας ανά σημεία), να βρεις και άλλα χρήσιμα μέρη. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των αγώνων μαζικού αθλητισμού, οπότε σίγουρα θα βρεις αγώνα.

Ο Ρεσεψιονίστ ξέρει τα πάντα. Τα πάντα

Σίγουρα δεν είσαι ούτε ο πρώτος fit πελάτης, ούτε ο τελευταίος που διαμένει στο ξενοδοχείο. Δουλειά των ρεσεψιονίστ είναι να ικανοποιούν οποιαδήποτε λογικό σου αίτημα. Άρα είμαστε σε καλό δρόμο. Ρώτησέ τον αν έχει αγώνες και αν δεν έχει, που έχει πάρκα για να τρέξεις. Το ακόμα καλύτερο είναι να σου βρει μια όμορφη πεζοδρομημένη αστική διαδρομή, ώστε και να δεις τα αξιοθέατα και να κάνεις την προπόνησή σου. Λειτουργεί υπέρ το γεγονός ότι στις ρεσεψιόν έχουν πάντα χάρτες και οι εργαζόμενοι εκεί γνωρίζουν πολύ καλά την πόλη.

Στίβος, γήπεδα ποδοσφαίρου, ακαδημίες, ΤΕΦΑΑ και Δημοτικά Στάδια

Οι πιο πολλές από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις διαθέτουν στίβο και μαζί με αυτόν ώρες κοινού. Οπότε πριν φύγεις για τον εν Ελλάδι προορισμό σου, κάνε ένα τηλεφώνημα να ενημερωθείς για τα προγράμματά τους. Παρότι για να συμπληρώσεις 10 χιλιόμετρα θα πρέπει κάνεις 25 γύρους στον στίβο κάτι που είναι κουραστικό για το μάτι και την διάθεση, είναι μια ιδανική λύση ανάγκης.  

Κατάστημα αθλητικών ειδών

Με την διαφορά ότι δεν έχεις πάει σε κάποια κωμόπολη των 1.000 κατοίκων, το μαγαζί με τα αθλητικά είδη αποτελεί μια από τις πρώτες σου στάσεις. Για αρχή μπορεί να έχει κολλημένες αφίσες αγώνων απ' έξω, ενώ όταν δουλεύεις σε τέτοια καταστήματα, όλο και κάτι μαθαίνεις. Σίγουρα θα έχει μιλήσει με ντόπιους δρομείς και σίγουρα θα ξέρει που τρέχουν.

Route finder

Οι πιο δημοφιλείς διαδρομές του κόσμου, μαζί με άλλες «μυστικές» λιγότερο δημοφιλείς διαδρομές. Πατάς την περιοχή και το είδος και σου βγάζει τις διαδρομές που είναι πιο κοντά στα ζητούμενά σου, βάσει απόστασης, υψομετρικών αποκλίσεων ή της παραμετροποίησης που έχεις κάνει. Αυτό είναι ένα αρκετά δημοφιλές, ενώ υπάρχουν και άλλα! 

Υ.Γ. Εννοείται πως στο εξωτερικό είναι must είναι να βάλεις ραδιόφωνο για να ακούς τοπική μουσική στο τρέξιμό σου. Εξαιρείται η Ελλάδα γιατί τα παραδοσιακά και τα κλαρίνα δεν είναι η καλύτερη συντροφιά για τρέξιμο.

Υ.Γ. Σε κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις και στην Αμερική, οργανώνονται running tours, οπότε αν επισκεφθείτε το εξωτερικό, ρίξτε μια ματιά.