
Ξέχασε τις κασέτες του aerobic σπίτι και δημιούργησε την Zumba!
Κάποια στιγμή στα μέσα της δεκαετίας του '90, ο Αλμπέρτο Πέρεζ δάσκαλος aerobic από την πιο επικίνδυνη πόλη της Κολομβίας, το Κάλι του Σαντιάγκο, πήγαινε για να κάνει μάθημα. Όταν έφτασε στην τάξη, κατάλαβε ότι είχε ξεχάσει τις κασέτες του aerobic σπίτι. Έψαξε καλά την τσάντα του και βρήκε κασέτες μερένγκε και φυσικά σάλσα (αλίμονο όταν το Κάλι ονομάζεται «πρωτεύουσα της σάλσα»). Έτσι η τάξη αυτή ήταν η πρώτη που δοκίμασε, ξετρελάθηκε και αγάπησε το «aerobic με λάτιν μουσική» που αργότερα ονoμάστηκε zumba.

Την στιγμή που η Κολομβία βίωνε ένα ακήρυχτο πόλεμο, μεταξύ καρτέλ ναρκωτικών, επαναστατών του FARC, άλλων επαναστατικών ομάδων, παρακρατικών και κυβέρνησης, ο Αλμπέρτο Πέρεζ προσπαθούσε να κάνει την zumba γνωστή στο Κάλι σε μια από τις πιο ταραχώδεις εποχές στην ιστορία της Κολομβίας.
Και τα κατάφερε
Αφού τελικά τα κατάφερε στην Κολομβία και έκανε την zumba το Νο1 trend, το 2001 έφυγε να κυνηγήσει το Αμερικάνικο Όνειρο, όπως λέει και ο ίδιος, στο γεμάτο λατινοαμερικάνους Μαιάμι. Εκεί με τον Αλμπέρτο Πέριμαν και τον Αλμπέρτο Αγκιόν (τρεις Αλμπέρτο για τους παρατηρητικούς), έφτιαξαν ένα demo, μέχρι που μια εταιρεία τελεμάρκετινγκ η Fitness Quest, τους ανακάλυψε και υπέγραψε μαζί τους συμβόλαιο συνεργασίας το 2003. Το 2006 ο Πέρεζ έφτιαξε την Zumba Fitness LLC και αργότερα την Zumba Instructors' Network ή ΖΙΝ που πιστοποιεί και διδάσκει εκπαιδευτές zumba, ενώ συνεχώς την εξελίσσουν, έχοντας φτάσει τα εννιά διαφορετικά είδη zumba σε 185 χώρες στον κόσμο (λίγο και θα πέρναγε τον ΟΗΕ σε μέλη!). Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα brand παγκοσμίως με merchandizing σε ρούχα, CD's, DVD's και ότι μπορείτε να φανταστείτε.
Οι φαν της την αποκαλούν ψυχοθεραπεία με μουσική, κυρίως γιατί έχει χορό, ένταση, παιχνίδι και ξεδίνουν!
Κινήσεις και μουσική
Η zumba ενσωματώνει κινήσεις από σάλσα, μερένγκε, μάμπο, σάμπα, αερόμπικ, χιπ-χόπ, από tribal, ενώ έχει και επιρροές από την Colombian Salsa (για ρώτα την Σακίρα λιγάκι), στην οποία οι κινήσεις των γοφών είναι πιο εκρηκτικές, ενώ τα χέρια και ο κορμός λειτουργούν κυρίως υποστηρικτικά. Μουσική χρησιμοποιείται από όλα τα είδη που προαναφέραμε, καθώς και από φλαμένγκο, τάνγκο, κούμπια και φυσικά η μουσική που έχει συνδεθεί όσο καμία άλλη με την zumba: η reggaeton.
H reggaeton είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της zumba. Με την αρχή να γίνεται στον Παναμά, σύντομα το reggaeton έγινε η μουσική των νέων στο Πουέρτο Ρίκο. Στην αρχή η reggaeton ως undergound μουσική της πόλης, μιλούσε για ναρκωτικά, σεξ και βία στην λογική του ραπ, οι αρχές κατέσχεταν cd's και το επίσημο κράτος την «πολεμούσε», απαγορεύοντας τα φαρδία ρούχα και το όλο στυλ από τα σχολεία. Σιγά σιγά με τον Daddy Yankee, τον Tego Calderon και τον Don Omar, το είδος άρχιζε να αγγίζει το mainstream και η μουσική εξαπλώθηκε από τα barrios στα κλαμπ.
Από τα κλαμπ σύντομα το reggaeton έγινε η κυρίαρχη μορφή στην zumba. Συνδιάζοντας beat , εκρηκτικό ρυθμό, ντραμς, φιτ και σέξι παρουσίες που χόρευαν στα βίντεοκλιπ, η χρήση της reggaeton από τους δάσκαλους zumba ήταν απλά θέμα χρόνου. Πλέον υπάρχουν κομμάτια reggaeton αφιερωμένα σε αυτήν.