Τι σου τρώει χρόνο στο γυμναστήριο;

Τι σου τρώει χρόνο στο γυμναστήριο;

Θέλεις να εκμεταλλευτείς κάθε δευτερόλεπτο στο γυμναστήριο; Δες πώς να αποφύγεις 7 καταστάσεις που σου τρώνε χρόνο.

wefit

1 Αμέτρητες επαναλήψεις

Πενήντα άρσεις δικεφάλων με πολύ ελαφριά βαράκια δε θα σου δώσουν τη γράμμωση που θέλεις.

Τι να κάνεις: Όταν προσπαθείς να αυξήσεις τη δύναμή σου, πρέπει να χρησιμοποιείς περισσότερη αντίσταση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσεις το βάρος και να μειώσεις τις επαναλήψεις. Βασικός κανόνας: αν μπορείς να κάνεις πάνω από 15 επαναλήψεις, είναι καιρός να αυξήσεις το βάρος.

2 Μόνο ροκανίσματα

Η εκτέλεση πολλών κοιλιακών γιατί έτσι νομίζεις ότι θα ξεφορτωθείς την κοιλίτσα, είναι μάταιη. Τα ροκανίσματα δυναμώνουν απλώς του μυς, δε θα δεις αποτέλεσμα αν έχεις πολύ λίπος και σου τρώει χρόνο στο γυμναστήριο.

Η λύση: Πρέπει να μειώσεις το συνολικό σωματικό λίπος, μειώνοντας τις θερμίδες που καταναλώνεις και κάνοντας άσκηση με αντιστάσεις (βάρη) για να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου. Χρειάζεται επίσης να αυξήσεις την αεροβική άσκηση για να καις επιπλέον θερμίδες. Είναι ο μόνος τρόπος που εγγυάται μείωση του κοιλιακού λίπους. Έπειτα, όταν ξεφορτωθείς το πλεονάζον λίπος, τα ροκανίσματα μετά την αεροβική θα έχουν πια αποτέλεσμα.

3 Έλλειψη προγραμματισμού

Περνάς 20 λεπτά περιφερόμενη στο γυμναστήριο περιμένοντας να ελευθερωθούν τα μηχανήματα.

Η λύση: Πριν ξεκινήσεις για το γυμναστήριο, σκέψου τι θα κάνεις εκ των προτέρων – και ακολούθησέ το. Αν το μηχάνημα που σκόπευες να χρησιμοποιήσεις είναι κατειλημμένο, φρόντισε να έχεις εναλλακτική. Αν τα βαράκια τα χρησιμοποιεί άλλος, κάνε μερικές ασκήσεις που δεν απαιτούν εξοπλισμό – όπως καθίσματα ή κάμψεις.

4 Κακή τεχνική

Μπορεί να νομίζεις ότι ενδυναμώνεις ένα μυ, ενώ στην πραγματικότητα γυμνάζεις κάποιον άλλο ή καταπονείς ένα σύνδεσμο.

Η λύση: Η καλή στάση είναι ζωτικής σημασίας. Για παράδειγμα αν κάνεις βαράκια αλλά δε κρατάς σταθερό τον κορμό, μπορεί να καταπονήσεις τη μέση σου. Στα περισσότερα γυμναστήρια υπάρχουν γυμναστές για να σου δείξουν τη σωστή τεχνική. Ρώτησέ τους.

5 Κουβεντούλα

Η άσκηση με μια φίλη σου δίνει κίνητρο, αλλά μπορεί να είναι καταστροφική για την άσκηση εάν μιλάς μαζί της και να σου τρώει χρόνο στο γυμναστήριο. 

Η λύση: Αν κολυμπάς με μια φίλη, για παράδειγμα, συμφωνήστε να κουβεντιάζεται στο ζέσταμα και τη χαλάρωση, αλλά όχι ενδιάμεσα. Και θέσε κάποιους κανόνες ώστε να είστε κι οι δυο συγκεντρωμένες. Προσπάθησε να κολυμπάς για 30 λεπτά και να μην ξεκουράζεσαι για πάνω από 30 δευτερόλεπτα ανάμεσα στους γύρους.

6 Επιμονή στα ίδια

Η άσκηση σε μηχανήματα που επικεντρώνεται σε μεμονωμένες μυϊκές ομάδες είναι σπατάλη χρόνου.

Η λύση: Για τους body builder, η επικέντρωση σε δύο ή τρεις μυϊκές ομάδες κάθε φορά είναι εντάξει, αλλά δεν έχει αποτέλεσμα στο μέσο άτομο. Δεν υπάρχει χρόνος να γυμνάσεις όλες τις μυϊκές ομάδες σε 30 λεπτά. Αντίθετα, προτίμησε σύνθετες ασκήσεις, όπως καθίσματα και κάμψεις, που στοχεύουν σε αρκετές μυϊκές ομάδες με τη μία. Θα γυμναστείς καλύτερα σε λιγότερο χρόνο, οπότε θα προπονείσαι πιο αποτελεσματικά.

7 Κρύες διατάσεις

Δεν έχει νόημα να κάνεις διατάσεις αν δεν έχεις κάνει πριν τουλάχιστον 20 λεπτά αεροβικής και οι μύες σου δεν έχουν ζεσταθεί.

Η λύση: Η διάταση ενός κρύου μυ μπορεί να οδηγήσει σε μικρές φθορές του ιστού. Είναι επίσης σημαντικό να κάνεις διάταση τουλάχιστον για 30 δευτερόλεπτα σε κάθε στάση ώστε να εξασφαλίσεις ότι ο μυς έχει χαλαρώσει. Πάντα να κάνεις διατάσεις μετά την άσκηση για να προλάβεις τη δημιουργία γαλακτικού οξέος.