Ο Δεκάλογος της καλής συμπεριφοράς στο γυμναστήριο

Ο Δεκάλογος της καλής συμπεριφοράς στο γυμναστήριο

Το γυμναστήριο είναι ένας μικρόκοσμος. Με την ιεραρχία του, τις διαφορετικές προσωπικότητες, αλλά και τους κανόνες του! Αυτός ο χρήσιμος Δεκάλογος της καλής συμπεριφοράς στο γυμναστήριο, θα βοηθήσει εσάς και ίσως και άλλους για το τι πρέπει, αλλά κυρίως τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε στο γυμναστήριο.

wefit

•Κινητό Τηλέφωνο

Είτε απενεργοποιημένο, είτε στα αποδυτήρια σε ντουλαπάκι το κινητό δεν έχει λόγο ύπαρξης στο γυμναστήριο. Αν περιμένετε κάποιο σημαντικό τηλεφώνημα σηκώστε το τηλέφωνο (το οποίο θα είναι στη δόνηση) και βγείτε από την αίθουσα να μιλήσετε. Ο λόγος είναι ότι κάποιοι προσπαθούν να γυμναστούν (άκου ρε τι κάνει ο κόσμος στα γυμναστήρια!) ή να συγκεντρωθούν και θεωρείται αγένεια εσείς να φωνάζετε ή να χασκογελάτε.

•Ψύκτης

Ο ψύκτης δεν είναι ούτε για να φτύσεις την τσίχλα σου, κάποιος άλλος θα αναγκαστεί την μαζέψει, ούτε για να γεμίσεις ένα μπουκάλι του 1μιση λίτρου, αυτό είναι έλλειψη σεβασμού. Ή γέμισε το μπουκάλι σου με δύο γουλιές και άσε τους υπόλοιπους να πιούν ή άσε τους άλλους να περάσουν και μετά γεμισέ το χωρίς να ενοχλείς κανέναν.

•Αντικείμενα δίπλα στα όργανα

Τσάντες, τσαντάκια, μπουκάλια με νορό και πετσέτες οφείλουν να είναι δίπλα σου, στα αποδυτήρια ή κάπου που να μην ενοχλούν. Είτε κάποιος θα νομίσει ότι ένα όργανό είναι πιασμένο, επιδή έχεις την πετσέτα πάνω, είτε κινδυνεύει να πατήσει το μπουκάλι σου ή να μπλεχτεί στην τσάντα και να «φύγει» ηρωικά σε κάποιο όργανο με κίνδυνο να σπάσει τα μούτρα του. Δεν είναι όμορφο τίποτα από αυτά τα ενδεχόμενα.

•Δώσε σημασία στις ετικέτες ασφαλείας των οργάνων

Αυτές βρίσκονται εκεί για να κάνεις την άσκηση σωστά και με ασφάλεια. Το να κάνεις κάτι λάθος ή να καταστρέψεις ένα όργανο, κάνει κακό στο γυμναστήριο, κακό στους άλλους που θα υποχρεωθούν να κάνουν με ένα όργανο μείον τις ασκήσεις τους, με κίνδυνο πάντα να τραυματιστείς. Για να μην ξεχνάμε και τον πολύ ενοχλητικό θόρυβο που συνήθως γίνεται όταν κοπανάει μέταλλο με μέταλλο.

•Δεν σου έμαθε η μαμά να μοιράζεσαι τα παιχνίδια σου;

Αν θέλεις να κάνεις σε κάποιο όργανο που είναι σε χρήση, μπορείς πάντα να ρωτήσεις αν θα πείραζε τον χρήστη να κάνετε ενδιάμεσα στα σετ. Αυτός μπορεί πάντα να αρνηθεί, αν κάνει ήδη με άλλον χρήστη εναλλάξ, αν το έχει φορτώσει με βάρη και το βγάλε-βάλε είναι αγγαρεία ή μπορεί απλά να πει  για τον όποιο λόγο «τελειώνω σε λίγο, έχω ένα σετ και είναι όλο δικό σου». Αν σου επιτρέψει να δουλέψετε εναλλάξ, το σαβουάρ βιβρ του γυμναστηρίου προστάζει να ξαναθέσεις τον πίρο εκεί που ήταν ή να του επαναφέρεις τις ρυθμίσεις που είχε ο «συμπαίκτης». Αν κάποιος πάει να κάνει στο όργανο που χρησιμοποιείτε ενώ ξεκουράζεστε ανάμεσα στα σετ και δεν σας είδε, πείτε του «Έχω τόσα σετ ακόμη, έλα να δουλέψουμε εναλλάξ» και εξυπηρετηθείτε και οι δύο.

•Επιστροφή του εξοπλισμού από όπου τον πήρατε

Χρησιμοποιήσατε αλτηράκια, yoga mat, τουβλάκια, σχοινάκι ή οτιδήποτε άλλο; Επιστρέψτε το εκεί που το βρήκατε ή για να γινόμαστε κατανοητοί, εκεί που είναι η θέση του. Οι υπόλοιποι ασκούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να παίζουν το κυνήγι του θησαυρού, ενώ ενέχει και ο κίνδυνος ατυχήματος. Ορισμός της κακής συμπεριφοράς στο γυμναστήριο.

•Καθαρίζουμε τα μηχανήματα μετά την χρήση

Δεν είπαμε να βάλεις χλωρίνη ή να κάνεις γενική. Να σκουπίσεις με την πετσέτα σου το μηχάνημα από τον ιδρώτα που τυχόν άφησες, ακόμα και αν στην πλάτη του καθίσματος είχες πετσέτα. Είναι ο απόλυτος εφιάλτης, του κάθε ασκούμενου να βρίσκει μηχανήματα γεμάτα ιδρώτα και ταυτόχρονα κάνεις κακό και στην εικόνα του γυμναστηρίου.

•Πολεμικές κραυγές σηκώνοντας βάρη

Σε μερικά σιδεράδικα μπορεί να είναι αποδεκτό τα να ουρλιάζεις από υπερπροσπάθεια όταν σηκώνεις βάρη, στα υπόλοιπα γυμναστήρια όχι. Υπάρχουν άτομα που τους τη δίνει στα νεύρα η φωνή της Σαράποβα μετά από άμυνα σε σερβίς, λέτε να μην ενοχλούν οι κραυγές πολέμου κάποιου που σηκώνει 200 κιλά;

•Δεν κοπανάμε ΠΟΤΕ τους αλτήρες στο πάτωμα

Είναι ο βασιλιάς των κακών συνηθειών του γυμναστηρίου με διαφορά. Κοπάνησες το αλτηράκι στο πάτωμα; ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! Όλοι θα γυρίσουν και θα σε προσέξουν. Με την διαφορά ότι όλοι μα ΟΛΟΙ θα σκεφτούν «Τι γελοίος καραγκιόζης!». Πρώτος και καλύτερος ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου που νιώθει ότι του το υποβιβάζεις σε σιδεράδικο και ότι θα του σπάσεις τα πλακάκια, απλά για να το παίξεις αλητεία. 

• Μην κοιτάς επίμονα

Είναι απολύτως κατανοητό ότι κάποιοι βλέπουν το γυμναστήριο ως χώρο γνωριμιών. Είναι απολύτως κατανοητό όταν περάσει μια όμορφη παρουσία, το να «τσεκάρεις». Αλλά το να κοιτάς επίμονα με το λιγούρικο ύφος «θα σε βάλω κάτω (και στο τέλος δεν θα κάνω τίποτα)», είναι υπερβολικό όσο και αγενές. Ρε κορόιδο μπορείς να καταλάβεις πολλά περισσότερα από ένα καθρέπτη παρά από όσα θα σου έλεγε κάποιος αν σου μιλήσει. Στην τελική αν έχεις οποιεσδήποτε ελπίδες, το λιγούρικο ύφος «ζητείται θηλυκό λαμπραντόρ για ζευγάρωμα ή θα με φάει το ράφι», τις εξανεμίζει...