Fitness

Τα 6 σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης που συγκλόνισαν τον αθλητισμό

Ομοσπονδίες που δεν προστάτεψαν τους αθλητές τους, συγκάλυψη από τους αρμόδιους και σεξουαλική παρενόχληση ή βιασμοί από γιατρούς και προπονητές που συντάραξαν τον παγκόσμιο αθλητισμό.

 

Η Χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου, έσπασε τη σιωπή της και μίλησε για όσα βίωσε, περιγράφοντας τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από παράγοντα της ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας, πριν από 23 χρόνια, το 1998. Η σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς του Ρίο μίλησε ανοιχτά κατά τη Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού, και φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή για μία σειρά αποκαλύψεων για σεξουαλικές κακοποιήσεις στον χώρο του αθλητισμού.

Αρκετές αθλήτριες μετά από αυτό άρχισαν να μιλούν για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκαν από αθλίατρους, προπονητές και παράγοντες.  Η πρώην διεθνής αθλήτρια της υδατοσφαίρισης και πρωταθλήτρια του τριάθλου, Μάνια Μπικώφ, με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης περιέγραψε όσα βίωσε πριν από 30 χρόνια από γιατρό της Εθνικής Ομάδας Πόλο. Σε αποκαλύψεις προχώρησε και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου τονίζοντας πως πριν από 27 χρόνια ντράπηκε, φοβήθηκε, δεν μίλησε. Τέλος και η ασημένια ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος Νίκη Μπακογιάννη, μίλησε για περιστατικό παρενόχλησης το 1997, όταν ήταν 29 ετών και ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα που είχε πάρει μετάλλιο, με παράγοντα του ΣΕΓΑΣ ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή.

Ποια σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης συγκλόνισαν τον παγκόσμιο αθλητισμό;

1 Πάτρικ Σιόμπεργκ

O Πάτρικ Σιόμπεργκ, θρύλος του παγκόσμιου αθλητισμού και «ασημένιος» Ολυμπιονίκης στο Λος Αντζελες και τη Βαρκελώνη, το 1987 έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος, με 2.41 και η επίδοση αυτή είναι ακόμη η καλύτερη στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο.

Το 2011 στο βιβλίο του «Όσα δεν είδατε» (Det du inte sag) αποκάλυψε ότι από την ηλικία των 10 ετών τον βίαζε ο προπονητής του, Βίλιο Νουσιάινεν. Μάλιστα, ο Νουσιάινεν, λίγο καιρό μετά τον πρώτο βιασμό του Σιόμπεργκ, πλησίασε τη μητέρα του μικρού αθλητή, σχετίστηκε μαζί της και μετακόμισε στο σπίτι τους. Έτσι ο βιαστής του Σιόμπεργκ απέκτησε διπλό ρόλο: και προπονητής/μέντορας και πατριός. Ο Νουσιάινεν απεβίωσε το 1999.

«Ο σκοπός μου δεν είναι να δυσφημήσω κάποιον που έχει πεθάνει, αλλά η ανάγκη να διηγηθώ μία ιστορία. Είμαι θύμα και μακάρι να είχα το κουράγιο να τα πω όσο ζούσε», υπογράμμισε ο 46χρονος σήμερα Σιόμπεργκ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Dagens Nyheter».

2 Larry Nassar

Ο γιατρός της Ολυμπιακής ομάδας ενόργανης των ΗΠΑ, ο Λάρι Νάσαρ, θεωρείτο αυθεντία και χρησιμοποίησε τη θέση του, την εξουσία που είχε στις νεαρές γυμνάστριες για να τις κακοποιήσει. Επί χρόνια κακοποιούσε σεξουαλικά δεκάδες αθλήτριες, ανάμεσά τους και μικρά κορίτσια, και τις εκβίαζε να μην μιλήσουν. Τελικά όμως, ένωσαν τις φωνές τους και μετά από πολλά χρόνια σιωπής η υπόθεση πήρε τον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη. Το δικαστήριο στο Μίσιγκαν του επέβαλε ποινή φυλάκισης 175 χρόνων, αφού τα τελευταία περίπου 20 χρόνια είχε παρενοχλήσει συνολικά πάνω από 150 γυναίκες και κορίτσια.

Το απογοητευτικό σε όλο αυτό ήταν ότι τουλάχιστον οκτώ φορές αθλήτριες κατήγγειλαν επώνυμα τη συμπεριφορά του Νασάρ αλλά ποτέ δεν έγινε καμία κίνηση εναντίον του από τις αθλητικές ενώσεις και την Ομοσπονδία.  Η Σίμον Μπάιλς, πέντε φορές χρυσή ολυμπιονίκης και από τις εμβληματικότερες αθλήτριες γυμναστικής των ΗΠΑ ήταν ένα από τα 265 θύματά του.

3 Andy Woodward

Ο πρώην ποδοσφαιριστής Αντι Γούντγουορντ αποκάλυψε πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά ως μικρό παιδί από τον Μπάρι Μπένελ, που εργαζόταν τη δεκαετία του 1980 ως προπονητής και ανιχνευτής ποδοσφαιρικών ταλέντων. Η καταγγελία του Γούντγουορντ κινητοποίησε και άλλες προσωπικότητες από τον χώρο του ποδοσφαίρου που αποκάλυψαν τα όσα τραγικά βίωσαν όταν ήταν μικρά παιδιά. «Με κακοποίησε από 50 έως 100 φορές», αποκάλυψε με τρεμάμενη φωνή στο BBC ο Ανσγουορθ που κρατούσε τη σεξουαλική κακοποίηση μυστική επί 30 χρόνια. Ο Μπάρι Μπένελ έχει εργαστεί σε αρκετές ομάδες της Αγγλίας, μεταξύ των οποίων οι Μάντσεστερ Σίτι, Λιντς και Στόουκ Σίτι. Οι περισσότεροι σύλλογοι έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα, προσπαθώντας να διαπιστώσουν αν υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως να εμπλέκονται στην ιστορία και να διαπιστωθεί αν ο Μπένελ δρούσε με την ανοχή και άλλων ατόμων. Οι καταγγελίες που έχουν κάνει τα θύματα του Μπένελ προσδιορίζονται κυρίως στη δεκαετία του 1980.

Ο Μπένελ καταδικάστηκε το 1994 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για βιασμό παιδιού στη Φλόριντα κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικής κατασκήνωσης, ενώ το 1998 καταδικάστηκε σε 9 χρόνια κάθειρξη έπειτα από 23 καταγγελίες που αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση έξι παιδιών.

4 Αμερικανική Ομοσπονδία Κολύμβησης

Έξι αθλήτριες, η Debra Grodensky, η Suzette Moran και η Tracy Palmero, μαζί με άλλες τρεις γυναίκες που διατήρησαν την ανωνυμία τους, κατέθεσαν αγωγή εναντίον της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Κολύμβησης επειδή απέτυχε να τις προστατεύσει από την κακοποίηση των προπονητών της. Μεταξύ των ατόμων που καταγγέλθηκαν ήταν ο πρώην προπονητής των Ολυμπιακών και εθνικών ομάδων των ΗΠΑ, Μίτς Ιβέι, ο πρώην διευθυντής της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, Έβερετ Ουτσιγιάμα και πρώην προπονητής Άντριου Κινγκ. Ο πρώην πρόεδρος Chuck Wielgus και άλλοι διοικητικοί, τοπικοί σύλλογοι και αθλητικά κλαμπ γνώριζαν την επιθετική συμπεριφορά των Ivey, Uchiyama και του King αλλά αρνήθηκαν να το διαχειριστούν, δημιουργώντας μια κουλτούρα κακοποίησης που εξέθεσε δεκάδες ανήλικες κολυμβήτριες. Η Γκρόντενσκι ανάφερε ότι ο Κινγκ την κακοποιούσε σεξουαλικά από 11 έως 16 ετών, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τώρα είναι 51 και ζει στη Νέα Υόρκη, υποφέροντας από χρόνια κατάθλιψη ως αποτέλεσμα της κακοποίησής της. Το 2010, ο Κινγκ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 40 ετών. Η Μόραν είπε ότι ο Κινγκ την προπονούσε όταν ήταν 12 ετών. Περίπου την ίδια ηλικία, ο Ivey άρχισε να την κακοποιεί σεξουαλικά και είχε ως αποτέλεσμα να την αφήσει έγκυο στα 17. «Η κολύμβηση των ΗΠΑ επέτρεψε στον Mitch Ivey να με κακοποιήσει και ως εκ τούτου, υπέφερα από χρόνια κατάθλιψης, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κρίσεων πανικού από το έντονο στρες. Υποφέρω ακόμα από το τραύμα που θα μείνει μαζί μου για το υπόλοιπο της ζωής μου», είπε η Moran.

5 Jerry Sandusky

Το αμερικανικό ποδόσφαιρο συγκλονίστηκε το 2011 όταν ο βοηθός προπονητή του Penn StateUniversity της Πενσυλβανίας Jerry Sandusky κατηγορήθηκε για παιδοφιλία και δεκάδες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ο Sandusky, προπονητής μιας από τις πιο επιφανείς ποδοσφαιρικές ομάδες της Αμερικής, στρατολόγησε τα νεαρά του θύματα μέσω μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης. Η υπόθεση αμαύρωσε τη φήμη του πανεπιστημίου, οδηγώντας στην απόλυση και του προπονητή JoePaterno, λίγες εβδομάδες πριν από τον απροσδόκητο θάνατό του από καρκίνο του πνεύμονα, τον Ιανουάριο του 2012 σε ηλικία 85 ετών. Ο Paterno απολύθηκε επειδή δεν ειδοποίησε τις αρχές όταν του είπαν ότι ο Sandusky κακοποίησε σεξουαλικά ένα αγόρι στο ντους.

Ο Sandusky καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 30 έως 60 ετών το 2012 για 45 κατηγορίες κακοποίησης που αφορούσαν 10 αγόρια. Αν και τα εγκλήματά του αφορούσαν την περίοδο μεταξύ 1994 και 2009, οι εισαγγελείς υποπτεύονται ότι η κακοποιητική του δράση μπορεί να είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του 1970.

6 Sarah Abitbol

Η πρώην πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Sarah Abitbol, που από τα 15 έως τα 17 της είχε πέσει θύμα συστηματικού βιασμού από τον προπονητή της Gilles Beyer. Η Abitbol ισχυρίστηκε πως ο προπονητής της τη βίαζε συστηματικά την διετία 1990-92 όταν ήταν στην πιο κρίσιμη ηλικία της εφηβείας της. «Άρχισε να μου κάνει φρικτά πράγματα. Βιάστηκα για πρώτη φορά ήταν ήμουν 15 ετών. Ήταν η πρώτη φορά που με άγγιξε ένας άνθρωπος», δήλωσε η Abitbol, ​​η οποία κέρδισε επτά ευρωπαϊκούς τίτλους κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της.

Φίλια Μητρομάρα