7 τρόποι να γυμναστείς στο κρύο (κρυώνουν βρε τα παλικάρια;)

7 τρόποι να γυμναστείς στο κρύο (κρυώνουν βρε τα παλικάρια;)

Τι κι αν κάνει κρύο, κρύο -στην Ελλάδα- δεν έκανε ποτέ... αλλά ποτέ μη λες ποτέ! Αυτοί οι επτά τρόποι σου δείχνουν τον δρόμο να γυμναστείς σε κακές καιρικές συνθήκες και να γυρίσεις από το κρύο ακμαίος! Άσε που θα φτιάξεις και δυνατότερο καρδιοαναπνευστικό.

wefit

1 Φτιάξε τη διαδρομή σου

Σταθερό έδαφος και ασφάλεια: αυτά θα είναι η προτεραιότητά σου όταν σχεδιάζεις να τρέξεις το χειμώνα. Αν βγαίνεις πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ πήγαινε από δρόμους και πεζοδρόμια που είναι καλά φωτισμένα, προκειμένου να εντοπίζεις τον πάγο. Καλό είναι να μην απομακρύνεσαι από τη γειτονιά σου. Εάν αισθανθείς κόπωση, γλιστρήσεις στα νερά και βραχείς, τουλάχιστον θα είσαι κοντά στο σπίτι σου.

2 Κάνε σωστό ζέσταμα

Πριν από κάθε προπόνηση, περπάτα ή κάνε τζόκινγκ σε εσωτερικούς χώρους για πέντε λεπτά. Όταν βγεις έξω, θα έχεις δώσει χρόνο στο σώμα σου να προσαρμοστεί στις συνθήκες και το κρύο πιο εύκολα και να μη πάθει σοκ. Οι διατάσεις επίσης, ειδικά στο πολύ κρύο, δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν (ψιλά γράμματα: που δεν το παράκανε και έπαθε τράβηγμα).

3 Καλύψου

Προσπάθησε να αποφεύγεις τους πολύ ανοιχτούς δρόμους και τα πάρκα που βρίσκονται σε υψώματα. Δεντροστοιχίες και οικοδομικά τετράγωνα με ψηλά κτίρια μπορεί να σε προστατέψουν από τον άνεμο. Άρα ξέρεις πως μέσα στην πόλη θα κάνεις το καλύτερο τρέξιμο και θα χαζεύεις και τα graffity!

4 Μην μπαίνεις κατευθείαν στη ζέστη

Για να αποφύγεις να μπεις αμέσως μετά το τρέξιμο κατευθείαν στη ζέστη του σπιτιού σου κάνε το εξής: κράτα αργό ρυθμό για τρία έως τέσσερα λεπτά, στη συνέχεια, πήγαινε μέσα για διατάσεις. Βγάλε τα επιπλέον ρούχα και κάνε για ακόμη πέντε έως 10 λεπτά διατάσεις πριν μπεις στο ντους.

5 Κάνε μικρότερες αποστάσεις

Αν κάνεις συνήθως πέντε χιλιόμετρα το καλοκαίρι, ξεκίνα με δύο. Αν θελήσεις να τρέξεις την ίδια απόσταση και σταματήσεις επεδή δεν αντέχεις η θερμοκρασία του σώματος σου θα πέσει γρήγορα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για υποθερμία. Βοήθησε επίσης τη... μύτη σου να εγκλιματιστεί. Όταν κάνει πολύ κρύο είναι χρήσιμο να τυλίξεις ένα κασκόλ ή να βάλεις μία γκέτα λαιμό γύρω από τη μύτη και το στόμα σου για να ζεσταθεί ο αέρας και να τον εισπνέεις ζεστό και όχι παγωμένο.

6 Πίνε νερό

Μπορεί να μην ιδρώνεις πολύ όταν ασκείσαι το χειμώνα αλλα πρέπει να παραμένεις ενυδατωμένος. Βάλε ένα παγούρι κάτω από το μπουφάν σου για να το κρατήσει ζεςστό. Σε γενικές γραμμές προσπάθησε να αποφύγεις τους ψύκτες και το παγωμένο νερό στο καταχείμωνο.

7 Να είσαι ευέλικτος

Μπορεί να γυμνάζεσαι πολύ νωρίς το πρωί, αλλά σε εξαιρετικά κρύες μέρες, το καλύτερο (και ασφαλέστερο) πράγμα είναι να γυμναστείς κάποια άλλη ώρα ή να κάνεις εναλλακτικά ένα πρόγραμμα μέσα στο σπίτι. Πώς να την παλέψεις εξάλλου με τον άνεμο, τη βροχή, το σκοτάδι, το πρωινό παγετό ή και το χιόνι;