
Λίγα λόγια για τον Τζόσεφ Πιλάτες
Η μέθοδος εκγύμνασης πιλάτες, θεωρείται στις μέρες μας ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος, αποθεραπείας από τραυματισμούς και ως μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να βελτιώσει κάποιος την ποιότητα της ζωής του. Ας πάμε όμως 134 χρόνια πίσω να δούμε πως άρχισαν όλα αυτά.

Τα παιδικά του χρόνια.
Ο Τζόζεφ Ουμπέρτους Πιλάτες γεννήθηκε το 1880 στο Μένκενγκλάντμπαχ (πες Moenchengladbach γρήγορα τρεις φορές), της Γερμανίας από πατέρα Ελληνικής καταγωγής (μην αρχίσετε) και μητέρα γερμανίδα. Ο πατέρας του ήταν πολυβραβευμένος γυμναστής και η μητέρα του ασχολούνταν με ολιστικές θεραπείες (όχι στα τεχνητά φάρμακα, όχι στις εγχειρήσεις). Ως παιδί συχνά έπεφτε θύμα bullying, εξαιτίας δύο γεγονότων: του επωνύμου του (Πόντιος Πιλάτος) και του γεγονότος ότι ήταν ιδιαίτερα φιλάσθενος και ταλαιπωρούνταν από άσθμα, ρευματικά και ραχίτιδα (η ραχίτιδα προκαλείται από την έλλειψη βιταμίνης D, έχει σχέση με τα πόδια περισσότερο παρά με την ράχη).
Από πολύ μικρός και χάρη στο backround των γονιών του, αγωνίστηκε να ξεπεράσει τα «μειονεκτήματά» του. Ξεπέρασε την ραχίτιδα κάνοντας ασκήσεις στην ύπαιθρο με τα εσώρουχα, οι ασκήσεις στον καθαρό αέρα τον γιάτρεψαν από το άσθμα και τον ρευματοειδή πυρετό. Μέχρι τα 14 πόζαρε ως μοντέλο για ανατομικούς χάρτες και τον θαύμαζαν για την αρτιότητα του σώματός του. Ασχολήθηκε με πολεμικές τέχνες (Κουνγκ-Φού), με την πάλη, με την γιόγκα, με την ενόργανη, το σκι και το μποξ!
Η δημιουργία της φιλοσοφίας του
Γρήγορα έφτασε στο συμπέρασμα, ότι όλα τα δεινά της υγείας μας προκαλούνται από την κακή στάση του σώματος, την προβληματική αναπνοή και τον μοντέρνο τρόπο ζωής. Άρχισε λοιπόν να κινείται προς την δημιούργια μιας σειράς από ασκήσεις, ώστε να διορθώσει την στάση του σώματος, τον συντονισμό, την δύναμη, την ευλιγισία και την ισορροπία. Τον απασχόλησε ιδιαίτερα πως θα καταφέρει να αυξήσει την χωρητικότητα των πνευμόνων σε αέρα, κάτι που εξηγείται από το γεγονός πως ήταν και ικανότατος δύτης.
Το 1912 πήγε στην Αγγλία για μετεκπαίδευση στο μποξ και ταυτόχρονα δούλευε στο τσίρκο, είτε παριστάνοντας το «ελληνικό άγαλμα» (λόγω αρτιότητας σώματος), είτε δούλευε ως επαγγελματίας μποξέρ. Έφτασε στο σημείο να προσληφθεί από την Scotland Yard, ως εκπαιδευτής στην αυτοάμυνα.
Μια εκπληκτική ιστορία
Όμως τον πρόλαβε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ανθρωπότητας: Ο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος και φυλακίστηκε στην Νήσο του Μαν, μαζί με όποιον είχε την κακή τύχη να κατάγεται από χώρα αντίπαλο της Βρετανίας. Εκεί ζήτησε την άδεια και την πήρε να βοηθήσει τους φυλακισμένους, να διατηρήσουν την υγεία τους κάτω από τις άθλιες συνθήκες της φυλακής. Ο φριχτός πόλεμος των χαρακωμάτων έφερε μεγάλη «πελατεία» στον Πιλάτες, Γερμανούς αιχμάλωτους πολέμου, κάποιους από τους οποίους είχε υπό την επίβλεψή του. Όμως κάποιοι αιχμάλωτοι ήταν καθηλωμένοι στο κρεβάτι και δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στις ασκήσεις του. Ο πολυμήχανος Τζόσεφ τότε, έβγαλε ελατήρια από τα κρεβάτια και τα έδεσε στα κεφαλάρια! Έτσι οι κατάκοιτοι αιχμάλωτοι γυμνάζονταν και ο Πιλάτες ανακάλυψε τις αντιστάσεις με ελατήρια! Με «κάποιον μαγικό τρόπο» κατά την διάρκεια της μεγάλης επιδημίας γρίπης του 1918, κανένας πολίτης ή στρατιώτης αιχμάλωτος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που βρίσκονταν υπό την επίβλεψή του, δεν έχασε την ζωή του. Εμείς παρόλα αυτά γνωρίζουμε ότι το fitness μας χαρίζει ευεξία.
Πίσω στην Γερμανία
Μετά τον πόλεμο, ο Τζόζεφ Πιλάτες επέστρεψε στην Γερμανία. Εκεί, καθώς τα εκπληκτικά του αποτελέσματα με τους Γερμανούς αιχμάλωτους είχαν γίνει γνωστά, προσελήφθη από τον Κάιζερ ως εκπαιδευτής της Μυστικής Αστυνομία με έδρα το Αμβούργο. Παρόλα αυτά όταν είδε ότι η πολιτική κατάσταση στην μεσοπολεμική Γερμανία δεν τον εξέφραζε, έφυγε και το 1925 αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Αμερική. Στο ταξίδι μάλιστα γνώρισε και την γυναίκα που θα τον συντρόφευε στην υπόλοιπη ζωή του: την παιδαγωγό Κλάρα.
Πως μια φιλοσοφία fitness κατέκτησε τον κόσμο
Το 1926 άνοιξαν μαζί το πρώτο τους studio (Body Contrology Studio) στην 8η λεωφόρο, στο Manhattan της Νέας Υόρκης.
Λόγω της εγγύτητας με το Broadway, πολλοί ηθοποιοί και χορευτές τον εμπιστεύτηκαν, ενώ γνωρίστηκε και συνεργάστηκε με διάσημους χορογράφους της εποχής. Ιδιαίτερα οι χορευτές, έχοντας συχνούς τραυματισμούς, αγάπησαν την μέθοδό του από την πρώτη στιγμή.
Εφηύρε πολλά όργανα εκγύμνασης, το barrel που χρησιμοποιείται στο Pilates το δημιούργησε από βαρέλι μπύρας, ενώ από τα στεφάνια του βαρελιού, δημιούργησε το Magic Circle.
Ευχαριστήθηκε την ζωή του, έβγαινε, έπινε, γλένταγε με την ψυχή του και ήταν ένας άνθρωπος που έκανε και δοκίμαζε τα πάντα με μέτρο.
Το 1945 εκδόθηκε το Return to Life through Contrology, το οποίο περιγράφει ενδελεχώς την μέθοδο Πιλάτες και τα κέρδη από αυτήν.
Η αρχή του τέλους
Το 1966 κατά την διάρκεια μιας πυρκαγιάς στο κτίριο που στεγάζονταν το studio, τραυματίστηκε σοβαρά στην προσπάθειά του να σώσει ότι μπορούσε από την καταστροφή. Ένα χρόνο μετά πέθανε και η Κλάρα ανέλαβε το στούντιο για άλλα 10 χρόνια. Παιδιά μπορεί να μην απέκτησε, αλλά οι μαθητές του γνωστοί ως «the Elders», που ανέλαβαν το έργο του το διέδωσαν σε όλο τον κόσμο.