Pro ή Πρωτάρης;

Pro ή Πρωτάρης;

Για κάποιους το τρέξιμο είναι τρόπος ζωής, κάποιοι μόλις τώρα ξεκινούν. Αυτές οι συμβουλές θα βοηθήσουν εσάς που δεν έχετε feedback από κάποιον και θέλετε να βελτιωθείτε σύντομα!

wefit

Η συνέπεια είναι το Α και το Ω

Μπορεί να τρέχεις 2-3 φορές την εβδομάδα για 2 χρόνια για παράδειγμα, αλλά μόλις σταματήσεις να έχεις χάσει μεγάλο μέρος της φυσικής σου κατάστασης. Το τρέξιμο δεν είναι μόνο χρόνος, απόσταση και κορυφαία μέθοδος αδυνατίσματος. Την διαφορά την κάνει η συνέπεια. Αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να τρέχετε έστω δύο φορές την εβδομάδα και να συμμετέχετε σε μικρούς αγώνες 5 και 10Κ μία φορά το μήνα ή το δίμηνο, για να παρακολουθείτε την εξέλιξή σας και να έχετε έξτρα κίνητρο.

Χτύπησες, αρρώστησες. Ε και;

 Οπότε ακόμα και να αρρωστήσετε ή να τραυματιστείτε, μην διστάσετε να ξαναβγείτε όσο πιο σύντομα γίνεται για τρέξιμο (ότι πει ο dr), για να μην χάσετε την επαφή και ίσως το ενδιαφέρον σας με το άθλημα. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των πρωτάρηδων στην πρώτη μέτρια δυσκολία να τα παρατούν. Όχι πάντα φανερά, αλλά ενίοτε μπορεί να έχεις το στυλ, «άσε να γίνω καλύτερα», «κάτσε να περάσει η βροχούλα», «έχει ζέστη μωρέ». Όλοι τα έχουμε κάνει αυτά, αλλά αυτό ξεχωρίζει τους pro από τους πρωτάρηδες.

Τεχνική

 Φαινομενικά το τρέξιμο είναι η πρώτη επιλογή κάθε -ίσως- άπειρου με τον αθλητισμό που θέλει να αρχίζει το fitness. Αυτό είναι κάτι πολύ ευχάριστο, αλλά από την άλλη με αυτόν τον τρόπο υποτιμά κάποιος τον παράγοντα τεχνική. Στο τρέξιμο πρέπει να νιώθεις και να ακούς το σώμα σου. Όπως όταν κάνεις βάρη για παράδειγμα που επικεντρώνεις στους μύες σου. Στις αναπνοές θέλει ρυθμό και να νιώθεις αν αυτές οι αναπνοές σε βοηθούν με τον ρυθμό που τρέχεις.

 Μπορείτε να βρείτε περισσότερες συμβουλές σχετικά με την τεχνική του τρεξίματος σε κάποιο site που έχει ασχοληθεί με αυτό.

  

Don't dress to impress

 Σκέψου χρηστικά: θέλεις ένα καλό ζευγάρι αθλητικά (από 40 μέχρι 150 ευρώ), αθλητικές κάλτσες (SOS), ελαφριά ρούχα που να προστατεύουν από το κρύο και ταυτόχρονα να βγάζουν τον ιδρώτα στην έξω στρώση του ρούχου. Όλα τα άλλα κάπως τα καλύπτεις ανέξοδα και σε δεύτερο χρόνο μπορείς να βρεις ένα καλό ρολόι ή fitness tracker να ανέβεις επίπεδο. Τα σημαντικά είναι τα παπούτσια και οι υποτιμημένες κάλτσες.

Άκου την πείνα σου

Ή θα την ακούσεις μετά. Δεν είναι πολύ καλή συμβουλή να τρέχεις με άδειο στομάχι. Ακόμα και δύο μπάρες δημητριακών ή λίγη σοκολάτα υγείας μπορεί να σας κρατήσει ακμαίους και να χαρείτε το τρέξιμο χωρίς να είναι αγγαρεία, στην περίπτωση του «γύρισα από την δουλειά ντύθηκα και έφυγα». Στόχευσε σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνη.

Ενυδάτωση

Η ενυδάτωση χωρίς υπερβολές είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Αν διψάς δεν σκέφτεσαι καθαρά -και το θέλεις αυτό- ή κινδυνεύεις από κράμπες και κόπωση, αν έχεις πιεί πολύ νερό θα αποδώσεις πολύ λιγότερο από όσο χρειάζεται, ενώ ελλοχεύουν και άλλοι κίνδυνοι.

Σχέδιο δράσης

Ο διάδρομος και ο στίβος είναι λύσεις ανάγκης. Ο διάδρομος έχει το μειονέκτημα ότι δεν έχει αριστερές και δεξιές κλίσεις. Ο στίβος έχει μόνο αριστερές στροφές οπότε γυμνάζεσαι και πάλι ανομοιόμορφα. Οπότε δεν είναι άσχημο να τρέξεις στον δρόμο ή κάποιο μονοπάτι, ώστε να κάνεις καλύτερη δουλειά κερδίζοντας σε διατροφή και σε μύες. Μπορείς ακόμα να κάνεις negative splits (να χωρίσεις σε δύο μέρη το τρέξιμό σου και στο δεύτερο μισό να πας πιο γρήγορα), να κάνεις κάποια εύκολα τρεξιματάκια στην εβδομάδα ή κάποια υψηλής έντασης. Η ποικιλία και βοηθά έναντι της βαρεμάρας και κάνεις και πιο ολοκληρωμένες προπονήσεις.

Δεν είναι μόνο το τρέξιμο

Είναι και οι προπονήσεις δύναμεις, τα squat, τα λάστιχα ή οι χειροπέδες αστραγάλων για γερά πόδια. Ρόλο παίζει το άγχος, η καλή ή κακή διατροφή και ο ύπνος. Όλα είναι τρέξιμο με λίγα λόγια!