Θέλεις σώμα χορεύτριας; Δοκίμασε το Pilates Barre

Θέλεις σώμα χορεύτριας; Δοκίμασε το Pilates Barre

Αν θέλεις να αποκτήσεις σώμα χορεύτριας, δοκίμασε το Pilates Barre, το πιο δημοφιλές πρόγραμμα που λατρεύουν η Madonna και η Kelly Ripa!

wefit

Από τις κορυφαίες τάσεις του fitness είναι οι προπονήσεις σε μπάρα (barre workout) οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να σου προσφέρουν ένα ελαστικό, λεπτό και δυνατό σώμα όπως αυτών των χορευτών. Ενώ όλες οι προπονήσεις με μπάρα διαφέρουν ελαφρώς ως προς τη δομή, οι περισσότερες μέθοδοι περιλαμβάνουν ασκήσεις που γίνονται σε μία μπάρα σαν αυτή που χρησιμοποιούν στο μπαλέτο (ή εάν είσαι σπίτι μπορείς να χρησιμοποιήσεις για στήριγμα το πίσω μέρος μιας καρέκλας) σε συνδυασμό με τα στοιχεία του μπαλέτου, Pilates και γιόγκα.

Τι κάνει το Pilates barre

Συνδυάζει την ακρίβεια της μεθόδου εκγύμνασης του pilates με τη δημιουργική απελευθέρωση της κίνησης στη μπάρα. Η μέθοδος δίνει έμφαση στο "κάνω" και "είμαι" και οι βασικές αρχές της μεθόδου είναι: συγκέντρωση, έλεγχος, εύρεση του σωματικού κέντρου βάρους, ακρίβεια, αναπνοή, ρευστότητα κίνησης. Η συγκέντρωση βοηθάει στην απόκτηση αντίληψης του σώματος και καλύτερου μυϊκού ελέγχου, ενώ είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή της στάσης του σώματος. Πηγή δύναμης και ενέργειας είναι το κέντρο (κοιλιά - μέση). Κάθε κίνηση πηγάζει από εκεί και διοχετεύεται ελεύθερα στα άκρα. Η συντονισμένη με την κίνηση σωστή αναπνοή, έχει ως αποτέλεσμα τη σωστότερη χρήση του μυϊκού συστήματος. Η μπάρα χρησιμοποιείται συμπληρωματικά για να βοηθήσει στη μυική ενδυνάμωση του κορμού και να βρεις την ισορροπία στο σώμα σου. Στη μπάρα τεντώνεις τη σπονδυλική στήλη, ανοίγειs το θώρακα, διατείνεις τους μυς όλου του σώματος, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη οξυγόνωση. Αποτέλεσμα είναι η μυοσκελετική ενδυνάμωση, η αποφόρτιση των αρθρώσεων, η αίσθηση ευεξίας και η χαρά για την εκφραστική κίνηση.

Πώς θα το κάνεις;

Δοκίμασε το Pilates barre και θα δεις ότι οι ασκήσεις σε μπάρα, στηρίζονται κυρίως στο σωματικό σου βάρος ώστε να δημιουργείται αντίσταση και όλες οι κινήσεις προκαλούν το σώμα σου να διατηρήσει τη  σταθερότητα και την ισορροπία. Όπως στη γιόγκα έτσι και στο pilates καλό είναι να μη φοράς  παπούτσια ή κάλτσες κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αν και κάποιοι επιθυμούν να φορούν grippy κάλτσες. Τα στηρίγματα που χρησιμοποιούνται σε κάθε κατηγορία ποικίλλουν, αλλά οι περισσότεροι θα χρησιμοποιήσετε μπάλα, αλτήρες, ζώνες και ιμάντες γιόγκα ως προπονητικά εργαλεία. Συνήθως, το πρόγραμμα διαρκεί 45 λεπτά και περιλαμβάνει 5-10 λεπτά ζέσταμα, 10-15 λεπτά από ελαφρά βάρη (για εκγύμναση του πάνω μέρος του σώματος), 20-30 λεπτά ασκήσεις barre (ως επί το πλείστον για εκγύμναση του κάτω μέρος του σώματος), 10 λεπτά ασκήσεις εδάφους που περιλαμβάνουν κοιλιακούς και ασκήσεις για το μέσο κορμό. Τα περισσότερα μαθήματα τελειώνουν με stretching.

Με μία ώρα Pilates barre θα στοχεύσεις σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες. Το αποτέλεσμα είναι σώμα χορεύτριας: χωρίς λίπος, αδύνατο και γεμάτο ενέργεια.