Πως να διαλέξετε παπούτσια τρεξίματος

Πως να διαλέξετε παπούτσια τρεξίματος

Ακολουθεί η ανατομία ενός αθλητικού παπουτσιού, με επεξήγηση για όλα τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Έτσι θα αποφύγετε να πληρώσετε παπούτσια τρεξίματος, που κάνουν μόνο για βόλτα!

wefit

Heel Collar/Heel Tab ή κολάρο φτέρνας

Είναι το πάνω μέρος από την φτέρνα του παπουτσιού, που στηρίζει την φτέρνα και κρατάει σταθερό τον Αχίλλειο τένοντα. Πρέπει να έχει σχετικά στενή εφαρμογή, αλλά χωρίς να σφίγγει. Κάποιοι δρομείς ενοχλούνται αν το κολάρο είναι πολύ ψηλό και χτυπάει τον τένοντα.

Upper ή άνω μέρος

Αποτελεί το πάνω μέρος του παπουτσιού που αγκαλιάζει το κουντεπιέ και πρέπει να είναι σχεδιασμένο ώστε να κρατάει το πόδι σας σταθερό. Ιδιαίτερα σημαντικό σε χώμα ή ανώμαλο δρόμο όπου το στραμπούληγμα καραδοκεί. Μπορεί να είναι διάτρητο για να αναπνέει καλύτερα το πόδι ή εννιαίο για πιο κρύο καιρό.

Outsole ή εξωτερική σόλα

Είναι σαν τα λάστιχα του αυτοκινήτου: η επαφή σας με τον δρόμο. Ως επί το πλείστον φτιαγμένη από λάστιχο αντοχής, αλλά σχετικά μαλακό. Είναι το σημείο που δέχεται την μεγαλύτερη πίεση και φθορά.

Midsole ή μεσαία σόλα

Βρίσκεται ακριβώς από πάνω από την outsole και είναι το αντικραδασμικό και άνετο μέρος του παπουτσιού που απορροφάει τους κραδασμούς και θα σώσει τα γόνατά σας.

Tread ή τρακτέρωμα

Όπως και στα ελαστικά, μας βοηθά στην καλύτερη τριβή και πρέπει να είναι πάντα σε καλή κατάσταση. Ιδανικά μειώνει την δύναμη που πρέπει να ασκήσει ο αθλητής, επειδή γαντζώνει στο έδαφος. Εκεί έγκειται η διαφορά μεταξύ track (στίβου), trail (χώματος) ή road (δρόμου).

Heel Toe drop Διαφορά φτέρνας δακτύλων

Στα κλασικά παπούτσια τρεξίματος, η διαφορά ύψους της σόλας είναι από 12 μέχρι 15 χιλιοστά, από την φτέρνα στα δάχτυλα. Οι πιο μίνιμαλ επιλογές έχουν διαφορά 0 (φλατ) με 8 χιλιοστά που συνήθως απευθύνονται σε πιο έμπειρους δρομείς.

Arch ή καμάρα

Η καμάρα είναι στο μέσο του παπουτσιού και πάνω από την σόλα. Σκοπός της είναι να υποστηρίζει και να οδηγεί το πόδι, δίνοντάς σας καλύτερο έλεγχο της κίνησης.

 Toe Box ή , χώρος δαχτύλων

Όσο πιο φαρδύ το πόδι σας τόσο περισσότερο χώρο χρειάζεστε. Τα στάνταρ μεγέθη είναι το D για τους άντρες και το B για τις γυναίκες. Μπροστά από το Toe Box στην εξωτερική μεριά και ειδικά στα trail, μπαίνει λαστιχένιο προστατευτικό που προστατεύει τα δάχτυλά σας από «συναντήσεις» με πέτρες και ξύλα. Το να σας τα παπούτσια στα δάχτυλα μπροστά είναι κάτι το βασανιστικό,. Θα πρέπει να έχετε χώρο μπροστά γιατί τα πόδια πρήζονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης, για κατηφόρες και απότομα.

Πάτος

Ο πάτος είναι στο εσωτερικό του παπουτσιού και δρα έξτρα υποστηρικτικά χαρίζοντάς σας μια άνετη εμπειρία τρεξίματος. Ενίοτε, κάποιες εταιρίες προσθέτουν αντιμυκητιασικές ουσίες για τις δυσάρεστες οσμές.

Υποσημείωση: Υπάρχουν εξιδεικευμένα καταστήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν στη σωστή επιλογή, αλλά είναι πάντα καλό να είσαι «διαβασμένος».