Στη φύση με το ποδήλατο: μια πραγματική ιστορία!

Στη φύση με το ποδήλατο: μια πραγματική ιστορία!

Ένας φίλος του Wefit μοιράστηκε μαζί μας πως ξεκίνησε να κάνει ποδήλατο στο βουνό, ψάχνοντας απλά ένα διαφορετικό τρόπο άθλησης. Δεν ήξερε τότε, πριν τρία χρόνια, ότι αυτή η κίνησή του θα επηρέαζε σημαντικά όλο τον τρόπο ζωής του…

wefit

Ο Γιάννης Μ. αγαπούσε πάντα τον αθλητισμό. Μεγάλη αγάπη του το ποδόσφαιρο, με το οποίο μάλιστα ασχολήθηκε παίζοντας και σε ομάδες του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος για αρκετά χρόνια. Η πίεση της δουλειάς, οι ανάγκες της οικογένειας και οι απαιτητικοί καθημερινοί ρυθμοί, τον απομάκρυναν όμως σταδιακά από αυτό το χώρο. Σταμάτησε να αθλείται συστηματικά, παίζοντας πλέον σποραδικά με τους φίλους του σε 5x5. Ήδη στα 45 του, η φυσική του κατάσταση δεν ήταν η ίδια πια και ο ίδιος νόμιζε ότι δεν είχε πλέον χρόνο για αθλητισμό. Μέχρι που τον βρήκε, ανεβαίνοντας στη σέλα ενός mountain bike. Tα υπόλοιπα από τον ίδιο, σε μια ιστορία που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας…

«Ξεκινώντας  να βρω κάποιο διαφορετικό άθλημα για να γυμνάζομαι, ανακάλυψα το ΜΤΒ. Μου πρόσφερε άμεση επαφή με την φύση αλλά και κίνητρο να βελτιωθώ σε όλα τα επίπεδα, σωματικά και ψυχικά, γεμίζοντας αυτοπεποίθηση. Στα πρώτα δειλά χιλιόμετρα στο βουνό, γνώρισα ότι είναι πολλοί αυτοί που «όργωναν» ήδη τα μονοπάτια: άνθρωποι κάθε ηλικίας, με την ίδια αγάπη για το ποδήλατο και τη φύση. Αυτό μου έδωσε νέα δύναμη για να προσπαθήσω περισσότερο, να πάρω καλύτερο εξοπλισμό, να προσέχω τη διατροφή μου, τον τρόπο προπόνησής μου, να διαβάσω, να ρωτήσω να μάθω.

Και έρχομαι τώρα, μετά από τρία χρόνια προπόνησης και αμέτρητα χιλιόμετρα πάνω στη σέλα, να κοιτάξω πίσω, να δω τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μου και να μεταδώσω την εμπειρία μου σε σας. Τρία πράγματα κέρδισα:

  1. Καλύτερη υγεία και εξαιρετική φυσική κατάσταση στα 48 μου χρόνια, που μου επιτρέπει να κάνω μέχρι και 15 – 20 χιλιόμετρα 2 φορές την εβδομάδα, σε δύσκολα, ανηφορικά μονοπάτια.
  2. Μεγαλύτερη ενέργεια στη δουλειά και σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές μου.
  3. Ψυχική ηρεμία από τη συνεχή επαφή με τη φύση.

Επιπλέον, έχω χάσει πάνω από 8 κιλά σε λίπος, έχω αυξήσει τη μυϊκή μου μάζα, προσέχω πάρα πολύ τη διατροφή μου, χωρίς να νοιώθω ότι στερούμαι αυτά που θέλω να φάω, καθώς κάνω πάρα πολύ μεγάλες καύσεις. Έμαθα νέους τρόπους για να συντηρώ το σώμα μου σε καλή κατάσταση, αξιοποιώντας ότι καλύτερο έχει να μου δώσει η φύση.

Επιλέγοντας ποδήλατο και το σωστό εξοπλισμό

Ξεκινώντας με ένα απλό, ελληνικό ποδήλατο βουνού, δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για την ποδηλασία στο βουνό. Έμαθα όμως πολλά στη συνέχεια, τόσο από την εμπειρία όσο και από τα διαβάσματά μου. Αυτά που σας συνιστώ αν θέλετε να ασχοληθείτε και εσείς με το mountain bike, είναι τα εξής:

  • Κράνος οπωσδήποτε! Χρειάζεται σίγουρα ακόμη και αν κάνεις βολτίτσα γύρω από το σπίτι σου, πόσο μάλλον στο βουνό.
  • Ελαφριά γυαλιά ηλίου. Προσοχή, ότι απομίμησεις! Χρειάζεστε καλή UV προστασία, ελαφρύ σκελετό και καλής ποιότητας φακό.
  • Σορτσάκι με σπασουάρ: το χρειάζεστε πίστεψτέ με…
  • Ένα μικρό σακκίδιο πλάτης: όταν είστε ακόμη αρχάριοι, οπωσδήποτε πρέπει να έχετε μαζί σας ένα μεγάλο μπουκάλι με νερό. Αργότερα, όταν αρχίσετε να τρώτε με το… κουτάλι τα μονοπάτια, θα χρειαστεί να κουβαλάτε μέσα σαμπρέλες, εργαλεία και τρόμπα.
  • Το ποδήλατο πρέπει να είναι στο σωστό νούμερο. Αυτό είναι πολύ πολύ σημαντικό. Συνήθως άτομα κάτω του 1,70 δύσκολα βρίσκουν ποδήλατο στα μέτρα τους και θα πρέπει να το παραγγείλουν, καθώς το κάθε κατάστημα έχει ένα συγκεκριμένο στοκ (συνήθως μεγέθους medium). Ένας σωστός επαγγελματίας δεν θα σας πιέσει ποτέ να πάρετε το λάθος νούμερο ποδήλατο, απλά για να κάνει την πώληση…
  • Καλό θα είναι το ποδήλατό σας να έχει υδραυλικά φρένα, γιατί θα σας χρειαστούν σίγουρα μόλις αρχίσετε να ανεβαίνετε επίπεδο.
  • Εάν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά, φροντίστε να αγοράσετε ένα ποδήλατο 27,5 ιντσών, λόγω των μεγάλων του δυνατοτήτων, που θα εκτιμήσετε μετά από μερικά χιλιόμετρα στο βουνό. 

Η πρώτη βόλτα στο βουνό

Καταρχήν, θα πρέπει να βρείτε μια μικρή χωμάτινη διαδρομή, με μικρή κλίση, μήκους 1- 2 χλμ με κλίση 5% περίπου. Θα ξεκινήσετε κάνοντας με πετάλι αργά αλλά σταθερά και σχέση 1 και στους δύο δίσκους. Ολοκληρώνοντας την πρώτη διαδρομή, θα πάρετε τις ανάσες σας και θα μετρήσετε τις δυνάμεις σας. Μετά θα κάνετε άλλες δύο φορές τη διαδρομή. Πολύ βασικό ζήτημα είναι οι αναπνοές: εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα.

Ο στόχος είναι σε ένα μήνα και μετά από δύο με τρεις βόλτες την εβδομάδα, να κάνετε με ευκολία το συγκεκριμένο σετ των τριών διαδρομών. Μετά θα καθορίσετε νέο στόχο, πάντα σύμφωνα με τις δυνάμεις σας. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα λαχανιάζετε πια ανεβαίνοντας μια σκάλα και θα έχετε σίγουρα μεγαλύτερη ενέργεια. Αν συνδυάσετε αυτόν τον τρόπο εκγύμνασης με μια πιο ισορροπημένη διατροφή όπως και εγώ - με βιολογικά προϊόντα και συμπληρώματα super foods – είναι βέβαιο ότι σύντομα θα νοιώθετε πραγματικά ανανεωμένοι».