Fitness

Mountain hiking: Τώρα έχεις 4 λόγους για να πάρεις τα βουνά

Σωστή προετοιμασία, καλός προγραμματισμός, καλή σύνθεση ομάδας, κατάλληλα αξεσουάρ και ρούχα, ελάχιστο βάρος για κουβάλημα και σεβασμός στους κανόνες του βουνού είναι οι αρχικοί κανόνες για να ξεκινήσεις να πεζοπορείς στα βουνά. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή – δεν κάνει πολύ ζέστη, δεν αρχίσανε τα κρύα – οπότε έχεις 4 λόγους για να πάρεις τα βουνά:

1 Χάνεις κιλά. Όποιον personal trainer και να ρωτήσεις θα σου πει ότι αν δεν ανέβεις στο διάδρομο για τουλάχιστον 60 λεπτά σε μέτριο ρυθμό, σοβαρή απώλεια κιλών δεν πρόκειται να δεις. Ό,τι και να κάνεις. Επομένως η πεζοπορία είναι ο καλύτερος φυσικός διάδρομος αφού έχει εναλλαγές στην κλίση και στην ποιότητα του εδάφους που σε βοηθά να κάψεις πολλές θερμίδες.

2 Γυμνάζεσαι. Με την ορεινή πεζοπορία όχι μόνο καις θερμίδες αλλά είναι μια καλή άσκηση για γαστροκνήμιους και τετρακέφαλους που ο διάδρομος στο γυμναστήριο δεν γυμνάζει. Επίσης, τονώνει όλο το σώμα και γυμνάζει γλουτούς. Τέλος, τονώνεται το κυκλοφορικό σύστημα, αφού αυξάνεται η καρδιακή και αναπνευστική συχνότητα. Αν είσαι αρχάριος, προτού ξεκινήσεις να παίρνεις τα βουνά, κάνε αερόβια προπόνηση σε διαλειμματική μορφή δηλαδή συνδύασε χαλαρό, μέτριο, δυνατό, μέτριο, χαλαρό περπάτημα, σε μία προπόνηση 40 λεπτών.

3 Χαλαρώνεις. Η άμεση επαφή με τη φύση σε αποσυμπιέζει από την καθημερινότητα, σε χαλαρώνει, σε γεμίζει ευεξία. Στο βουνό το μυαλό σου ηρεμεί, γίνεται πιο ανοιχτό, έχεις καλύτερη αίσθηση και αντίληψη των πραγμάτων, ενώ μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις και καλύτερες αποφάσεις.

4 Γνωρίζεις φίλους. Αν και η πεζοπορία στο βουνό σου δίνει την ελευθερία να πας όπου θέλεις καλύτερα να το κάνεις με παρέα, παρά μόνος σου, για να είσαι ασφαλής. Μία ομάδα τριών ατόμων είναι ο ιδανικός αριθμός. Με τα μέλη της ομάδας γνωρίζεσαι καλύτερα ενώ αν ένας από τους τρεις είναι expert στο mountain hiking μαθαίνεις και τα μυστικά γρήγορα.

Δεν το έχεις ξανακάνει;

Εάν είσαι αγύμναστος ή έχεις μεγάλη αποχή από την άσκηση καλό είναι προτού πας στο βουνό να προπονηθείς και να ξεκινήσεις σταδιακά:

Ξεκίνα από χαμηλά. Κάνε μικρές πεζοπορίες στην αρχή με εναλλαγές στο ρυθμό και την ταχύτητα. Το μέτρο της δυσκολίας μιας πεζοπορικής διαδρομής αποδίδεται με την υψομετρική διαφορά. Μια ανάβαση έως και 500 μέτρα είναι εύκολη διαδρομή ενώ στα 1000 μέτρα δύσκολη και απαιτητική.

Μην ξεκινάς με πολύ γρήγορο ρυθμό. Θα κουραστείς γρήγορα και θα εγκαταλείψεις γρήγορα. Κράτα σταθερό ρυθμό ο οποίος σταθεροποιεί την αναπνοή, μειώνει την πίεση στα πόδια και τους πνεύμονες. Επιπλέον, αν ξέρεις τον ρυθμό σου και την ταχύτητά σου αυτό θα σε βοηθήσει να προγραμματίσεις και τη διαδρομή σου. Θα καταλάβεις ότι έχεις αποκτήσει έναν καλό ρυθμό αν ύστερα από μια ώρα διαδρομής δεν θα χρειάζεσαι διάλειμμα. Έχε στο νου σου ότι χρειάζονται περίπου 2 ώρες πεζοπορίας για 6,5 χιλιόμετρα. Όμως μη βιάζεσαι: ποτέ η πορεία που ακολουθείς δεν έχει τη διάρκεια που θα σου πουν οι hikers. Πρόσθεσε ένα ποσοστό +20% για να είσαι μέσα.

Η επιβάρυνση των γόνατων είναι ένα πρόβλημα, που απογοητεύει γρήγορα τους αρχάριους. Τα μπατόν δεν είναι ντροπή, χρησιμοποίησέ τα και φρόντισε ο αγκώνας να σχηματίζει ορθή γωνία όταν τα κρατάς.

Τα σωστά παπούτσια θα σε φτάσουν στον προορισμό σου. Στο ισάδι και με ένα ζευγάρι καλά αθλητικά παπούτσια πας, αλλά στο βουνό και στο κατσάβραχο θέλεις μποτάκι που να συγκρατούν τους αστραγάλους σου και να διευκολύνουν την κίνηση του ποδιού. Εννοείται ότι φοράς συνθετικές ή μάλλινες κάλτσες, αποφεύγεις τις βαμβακερές και έχεις μαζί σου επιθέματα για τις πρώτες φουσκάλες. Επίσης πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι στην ανηφόρα χαλαρώνεις λίγο τα κορδόνια ώστε το πόδι να λυγίζει καλύτερα, στην κατηφόρα τα σφίγγεις για να μην πιέζονται τα δάκτυλά σου στο μπροστινό μέρος της μπότας. Και κάνε ό,τι κάνεις στο τρέξιμο: δεν φοράς στην πρώτη σου πεζοπορική διαδρομή καινούρια παπούτσια. Κάνεις κάποιες μικρές πεζοπορίες με αυτά πριν.

Το μικρού βάρους κατάλληλο σακίδιο (30 – 50 lt) είναι απαραίτητο για μικρές πορείες. Αφού όλα θα τα κουβαλάς έχει σημασία το βάρος. Βάλε μέσα υλικά πρώτων βοηθειών καθώς και αναπτήρα, φακό, σουγιά κ.λπ., άσε σπίτι πορτοφόλι και κλειδιά. Επίσης έχε μαζί σου ένα φλις, ένα αδιάβροχο (προτίμησε το τύπου πόντζο), μία μικρή πετσέτα και εφεδρικές κάλτσες. Κάποια σνακ θα σε κρατήσουν στο δρόμο όπως μπάρες δημητριακών, σταφίδες και ξηροί καρποί, μαύρη σοκολάτα. Και μη φύγεις χωρίς παγούρι! Πίνε νερό κατά τη διάρκεια της διαδρομής για να αποφύγεις την αφυδάτωση. Γενικά να θυμάσαι τον κανόνα των τριών για τον εξοπλισμό: ελαφρύς, αξιόπιστος και επαρκής.