Fitness

Μάθε πόσο fit είσαι με ένα απλό τεστ

Εάν θέλεις να αξιολογήσεις την αεροβική φυσική σου κατάσταση δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζεις γιατί θα πρέπει να υποβληθείς σε ειδικούς ελέγχους από εξειδικευμένο εργαστήριο φυσιολογίας της άσκησης. Ωστόσο, νορβηγοί επιστήμονες επινόησαν ένα απλό τεστ όπου μπορείς να υπολογίσεις πόσο καλή φυσική κατάσταση έχεις και πόσο καλά λειτουργεί το σώμα σου.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Medicine & Science in Sports & Exercise, ανάφεραν πως κατάρτισαν έναν κατάλογο με την επιθυμητή VO2 max ανδρών και γυναικών χωριστά και για κάθε ηλικία από τα 20 έως τα 90, δημιουργώντας ειδικές παραμέτρους για την ηλικία της φυσικής τους κατάστασης.

Προτού κάνεις το τεστ
Πριν κάνεις το τεστ θα πρέπει να μετρήσεις την περίμετρο της μέσης σου καθώς και τον καρδιακό παλμό σου σε κατάσταση ηρεμίας (κάτσε ακίνητος επί 10 λεπτά και στη συνέχεια μέτρα τους παλμούς της καρδιάς σου για 1 λεπτό και θα έχεις τον αριθμό).

Κάνε το τεστ εδώ

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αποκαλυπτικά αλλά η συμβουλή είναι απλή: ξεκίνα να γυμνάζεσαι συχνά ή πιο έντονα και ύστερα από λίγο καιρό ξαναβάλε τα στοιχεία σου στο τεστ και θα δεις την ηλικία σου να μειώνεται.