Fitness

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις το πρόγραμμά σου;

Mε τις έρευνες να δείχνουν κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα στην απώλεια θερμίδων, τη μυϊκή ανάπτυξη και την τόνωση υπάρχει όφελος στο να κάνεις μικρές αλλαγές στο πρόγραμμά σου. Μάλιστα η ανάγκη για αλλαγή είναι ακόμα πιο μεγάλη, αν βαριέσαι τα ίδια και τα ίδια. Γιατί να το αλλάζεις; Επειδή ο οργανισμός μας διαθέτει μια φοβερή προσαρμοστικότητα. Αυτό που σήμερα δείχνει αδύνατο, μετά από δυο μήνες μπορεί να εκτελεστεί με ευκολία. Παράλληλα κάθε μυϊκή ομάδα μπορεί να γυμναστεί από δεκάδες διαφορετικές γωνίες. Κάθε άσκηση διαμορφώνει εντελώς διαφορετικά το σώμα ακόμα και αν ο πρωταγωνιστής μυς είναι κοινός. Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις το πρόγραμμά σου; Αν και δεν υπάρχει ακριβής αριθμός που να ισχύει για όλες τις περιπτώσεις (ο κάθε μας είναι μοναδικός), ωστόσο κατά μέσο όρο μια καλή συχνότητα για αλλαγές είναι κάθε 4 με 6 εβδομάδες. Φρόντισε να διαφοροποιείς το πρόγραμμα σου όποτε βγάζεις τις ασκήσεις σου με ευκολία. Επίσης έχε υπόψη σου ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στους στόχους που βάζεις. Δηλαδή αν θέλεις να κάψεις θερμίδες ή να αποκτήσεις μυικό όγκο – δώσε βάση και στη διατροφή – όχι μόνο στο προπονητικό σου πρόγραμμα.

 

 

Τι να αλλάζεις
-Τη συχνότητα της προπόνησης
-Την ένταση
-Τον χρόνο που αφιερώνεις
-Τον τύπο των ασκήσεων που κάνεις.
Οι αλλαγές θα εξασφαλίσουν συνεχή βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης και αντοχής και ταυτόχρονα θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις στο πρόγραμμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δοκίμασε να αλλάζεις δύο από τα παραπάνω κάθε φορά για να προκαλείς το σώμα σου και θα δεις τα αποτελέσματα της γυμναστικής σου να αυξάνονται.

Τι να κάνεις

Στην προπόνησή σου: Αν εκτελείς 20 επαναλήψεις σε μία άσκηση, δοκίμασε να τις μειώσεις σε 10 αυξάνοντας ταυτόχρονα τα κιλά για να αυξήσεις τη δύναμη σου. Επίσης, αντίστρεψε τη σειρά των ασκήσεων φροντίζοντας οι απομονωτικές ασκήσεις να εκτελούνται πάντα μετά από τις σύνθετες. Μπορεί να επηρεάσει αρκετά το πώς δουλεύει το σώμα σου.

Στα βάρη: Δοκίμασε να συμμετάασχεις σε κάποιο από τα ομαδικά προγράμματα. Επίσης συνδύασε την προπόνηση με βάρη με τα kettlebells.

Στην αερόβια: Αν τρέχεις στο διάδρομο κάνε ποδήλατο ή ελλειπτικό. Μπορείς και σε αυτή την περίπτωση να χρησιμοποιήσεις τα kettlebells για καρδιαγγειακή βελτίωση.