Μια εισαγωγή στην ιππασία

Μια εισαγωγή στην ιππασία

Η ιππασία είναι ένα άθλημα «αδικημένο», λόγω του αλόγου και της αριστοκρατικής του ιστορίας και φήμης.

wefit

Πρόκειται για ενα άθλημα το οποίο προσφέρει ψυχική και σωματική δύναμη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το οτι υπάρχει μια υποκατηγορία, η θεραπευτική ιππασία και προτείνεται σε πολλές περιπτώσεις. Είναι ένα άθλημα ατομικό, αλλά συγχρόνως και ομαδικό, καθώς από την στιγμή που ανεβαίνεις στο άλογο, έχεις να κάνεις με άλλο ένα ζωντανό και νοήμων οργανισμό που οφείλεις να συνεργαστείς.

Η ιππασία δεν έχει όριο ηλικίας. Τα παιδιά ξεκινούν απο 4 ετών με μικρότερα άλογα τα λεγόμενα πόνυ και περίπου στα 6-7 χρόνια τους ειναι έτοιμα να ανέβουν σε μεγαλύτερα άλογα. Τα άλογα και τα πόνυ που χρησιμοποιούνται στις σχολές ιππασίας είναι συνήθως ώριμα σε ηλικία, εκπαιδευμένα για αυτό το σκοπό και με μεγάλη υπομονή.  Κατά την διάρκεια των προπονήσεων υπάρχει πάντα η επίβλεψη έμπειρων προπονητών και υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια εκπαίδευσης μέχρι να μπορέσει κάποιος να χειριστεί το άλογο χωρίς επίβλεψη.

Είναι ένα άθλημα που πέρα από την ψυχική ηρεμία προσφέρει και έναν πολύ καλό τρόπο εκγύμνασης, καθώς θεωρείται πολύ καλή αερόβια άσκηση. Την ίδια στιγμή, προσφέρει και εκγύμνανση σε συγκεκριμένες ομάδες του σώματος όπως είναι οι προσαγωγοί, οι γλουτιαίοι, οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι. Προσφέρει επίσης σωστή στάση του σώματος και ισορροπία.Όπως συμβαίνει με όλα τα αθλήματα, έτσι και σε αυτό μπορεί να  υπάρξουν ατυχήματα. Το βασικότερο είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε οτι έχουμε να συνεργαστούμε με το άλογο, να καταλαβαίνουμε και να προβλέπουμε αντιδράσεις και να είμαστε σε θέση να (δια)χειριστούμε καταστάσεις.

Εφόσον επιλέξουμε την ιππασία, πρέπει να ξέρουμε πως μπορεί να γίνει είτε ως χόμπυ, για 1-2 φορές την εβδομάδα με κόστος απο 20 ευρώ το μάθημα, είτε ως άθλημα με το ίδιο κόστος, το οποίο όσο προχωράμε θα ανεβαίνουν και οι απαιτήσεις. Απαιτήσεις σε εξοπλισμό, συχνότητα προπονήσεων και αργότερα -χωρίς νά 'ναι αναγκαστικό- την αγορά ενός αλόγου.

Αγώνες γίνονται στην Ελλάδα σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο από τον Σεπτεμβριο μέχρι τον Μάιο.

Για να κατεβαίνει κάποιος σε αγώνες, πρέπει να έχει πάρει δίπλωμα ικανότητας χειρισμού.

Υπάρχουν πολλά είδη ιππασίας με πιο γνωστό την Υπερπήδηση Εμποδίων.

Ιππικοί όμιλοι υπάρχουν σε πολλούς δήμους της Αθήνας, αλλά και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα.

Είναι ένα άθλημα που γίνεται όλο τον χρόνο και το μόνο που απαιτεί είναι προσοχή, ετοιμότητα και πειθαρχία.