Fitness

Η alien yoga δεν είναι νέα τάση, είναι η Nauli Kriya. Τι είναι;

Ποια είναι αυτή η περίεργη τάση που κάνει το στομάχι να κινείται σαν κύμα και το βλέπεις σε instagram και facebook ως #alienyoga. Νέο trend;

 

 

Κι όμως δεν είναι νέα τάση η alien yoga ή εξωγήινη γιόγκα, είναι απλώς η Nauli Kriya. Αυτό το κοιλιακό μασάζ, που μπορεί να σου φαίνεται αλλόκοτο, υπήρχε στον κόσμο της γιόγκα εδώ και 500 χρόνια, όπου ήταν μεταξύ των πρώτων ασκήσεων που διδάσκονταν σε νέους μαθητές, γνωστή και ως Nauli Kriya. Αλλά τι ακριβώς είναι η Nauli Kriya;

 

Τι είναι η Nauli Kriya;

Σύμφωνα με το nauli.org, η Nauli Kriya είναι μια γιόγκι άσκηση αποτοξίνωσης, η οποία αποτοξινώνει τα εσωτερικά όργανα και ενισχύει την κοιλιακή περιοχή. Την χαρακτηρίζει η κίνηση των κοιλιακών μυών από τη μια πλευρά στην άλλη σε μια κυματοειδή κίνηση. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η πρακτική αυτή βοηθά στην πέψη, κάνοντας ένα είδος μασάζ στο έντερο και τα όργανα της κοιλιάς, καθώς επίσης δυναμώνει τον κορμό του σώματος και εξισορροπεί τα επίπεδα των ορμονών.

 

Μπορεί να την κάνουν όλοι;

Αν και είναι δύσκολη μπορεί να γίνει από τους περισσότερους γιόγκι. Η Nauli Kriya θεωρείται πρακτική για προχωρημένους και συνιστάται η εκμάθηση της τεχνικής από έμπειρο δάσκαλο yoga, επειδή η επιτυχία της άσκησης εξαρτάται από την φυσική κατάσταση και σωματική ευεξία του καθενός. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν την άσκηση γιατί έχουν πολύ άγχος και δεν μπορούν να ελέγξουν την αναπνοή τους όπως πρέπει.

 

Πώς επιτυγχάνεται

 

Η άσκηση nauli επιτυγχάνεται σε τέσσερις φάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν:

 

1 Uddiyana bandha: βαθιά εισπνοή και ρούφηγμα της κοιλιάς προς τα μέσα και προς τα πάνω, στην περιοχή των πλευρών.

 

2 Madhyana nauli: τράβηγμα της κοιλιάς προς τα κάτω.

 

3 Vama nauli: σύσπαση των κοιλιακών μυών από τα αριστερά προς τα δεξιά.

 

4 Daksina nauli: σύσπαση των κοιλιακών μυών από τα  δεξιά προς τα αριστερά.

 

Είναι προτιμότερο να κάνεις την άσκηση αυτή με άδειο στομάχι το πρωί ή πέντε με έξι ώρες μετά το φαγητό. Πίνε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και λεμόνι το οποίο καταπραΰνει την κοιλιά πριν από την άσκηση nauli kriya το πρωί.

 

Δες και το βίντεο