Fitness

Γιατί να πας για ράφτινγκ το Πάσχα;

Αν το να βρεθείς στο χωριό με τα κοψίδια δεν σε ελκύει ιδιαίτερα προγραμμάτισε με τους φίλους ή την οικογένειά σου ένα διήμερο για rafting.

 

 

To rafting απευθύνεται σε όλους χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και μυϊκή δύναμη. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα δυσκολίας από το ένα μέχρι το έξι. Σε διαδρομές μέχρι και τρίτου βαθμού δυσκολίας μπορεί να συμμετέχει ο καθένας αρκεί να γνωρίζει κολύμβηση και να είναι συνεργάσιμος, ενώ για διαδρομές με βαθμό δυσκολίας πάνω από τρία απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και σχετική εμπειρία. Οι κατηγορίες στη δυσκολία του rafting βγαίνουν ανάλογα με τη στασιμότητα των νερών, τους βράχους, τα εμπόδια, τις κατηφόρες, τα αφρισμένα νερά καθώς και του πληρώματος, την ικανότητα στην ταχύτητα ελιγμών, κ.λπ. Διάβασε σχετικά: Κάνε rafting και βρες το ταίρι σου!

Γιατί να πας για ράφτινγκ το Πάσχα:

1 Για άσκηση

Στο rafting θα υπάρξουν σίγουρα στιγμές που θα χρειαστεί να κωπηλατήσεις σκληρά για να αποφύγεις κάποιο εμπόδιο ή για να πάρεις τον σωστό δρόμο. Για να μην αναφέρουμε ότι συνέχεια θα πρέπει να διατηρείς την ισορροπία σου μέσα στο κανό. Επίσης, η δύναμη και η αντοχή δοκιμάζονται συνέχεια στις κατηγορίες 3 ή 4 και άνω. Τα χέρια και τα πόδια ασκούνται παρά πολύ για να μπορέσει κανείς να κινηθεί κατά μήκος του ποταμού. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους στο τέλος μιας μέρας ράφτινγκ νιώθεις ράκος.

2 Για να μειώσεις το άγχος

Το rafting είναι ένας αναζωογονητικός τρόπος για να χαλαρώσεις από την καθημερινή πίεση. Το κρύο νερό του ποταμού, ο λαμπρός ήλιος από πάνω σου, η αίσθηση του ανέμου να διαπερνά το δέρμα σου, οι μυρωδιές της φύσης όλα αυτά που σε απομακρύνουν από το γκρι, το τσιμένο και τη φασαρία της πόλης θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το άγχος και να νιώσεις χαλαρός.

3 Για την αδρεναλίνη (ρε γαμώτο)

Τα ιλιγγιώδη δέντρα που είναι σκαρφαλωμένα στους βράχους, η βλάστηση κάθε είδους και μορφής να καλύπτει το σύμπαν γύρω σου και τον ίδιο τον ποταμό να σε ξεναγεί σε ένα μοναδικό τοπίο στο οποίο θα ορκιζόσουν ότι θα πεταχτεί ο T-Rex από το Jurassic park να σε χαιρετήσει με τα μικρά του χέρια. Με λίγα λόγια η συγκίνηση που νιώθεις στα κύματα, τα εμπόδια που προκαλούν την αδρεναλίνη σου να ρέει και σε κάνει να νιώθεις πραγματικά ζωντανός.

4 Για να κάνεις κάτι με τους φίλους σου

Το rafting μας φέρνει πιο κοντά. Είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί ποιοτικός χρόνος για να τον περάσεις με τους φίλους σου αλλά σε ένα κανό όλα μπορούν να συμβούν. Θα θυμάστε αυτά τα ταξίδια για το υπόλοιπο της ζωής σας.

5 Για την εμπειρία

Γιατί το rafting είναι συναρπαστικό, διασκεδαστικό, αξέχαστο, και αξίζει κάθε δευτερόλεπτο που δαπανάς για να το κάνεις.

6 Για τη γνώση

Οι οδηγοί rafting γνωρίζουν τοπικούς μύθους και ιστορίες, ξέρουν τη συμπεριφορά των ζώων, ξέρουν σχεδόν τα πάντα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για την περιοχή στην οποία και σε καθοδηγούν. Μαζί τους θα μάθεις πράγματα που δεν ήξερες.

7 Για την απόλαυση

Το rafting είναι απολαυστικό, με όλη τη σημασία της λέξης.

 

Τι πρέπει να θυμάσαι

1 Τα στενώματα και η κλίση επηρεάζουν την ταχύτητα.

2 Οι όγκοι και τα εμπόδια αυξάνουν ή μειώνουν την πιθανότητα ανατροπής της βάρκας. 

3 Οι βαθμοί 1-2 είναι οι πιο εύκολοι, με τον βαθμό 2 να απαιτεί στοιχειώδεις ικανότητες κολύμβησης. Η κατηγορία 3 απαιτεί ικανότητα του πληρώματος και πεπειραμένο οδηγό, ενώ στην κατηγορία 4 δεν πηγαίνεις, εκτός αν είσαι πολύ έμπειρος.

Που να πας

Τα πιο κλασικά ποτάμια για rafting στην Ελλάδα είναι: Ο Λούσιος, ο ποταμός Νέδα, ο Εύηνος στη Ναύπακτο, ο Βοϊδομάτης, ο Αώος, ο Βενέτικος, ο Αλιάκμονας, ο Άραχθος.